NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Bert Smits, spreekstalmeester


Hieronder een In Memoriam, geplaatst in het blad draf&rensport op 07-03-2013.

Titel "Bert Smits overleden (1934-2013)"

Door Douwe Frerichs.

In zijn geboorteplaats Hoorn is op vrijdag 28 februari de heer Bert Smits op 79e jarige leeftijd overleden. Smits overleed aan de gevolgen van een beroerte. Het is de ziekte die hem al eerder zwaar trof. In 1997, het jaar dat zijn eerste kleinzoon werd geboren, maar ook het jaar dat Drafcentrum Hilversum (waar Bert PR-manager was) de poorten sloot, werd hij voor het eerst getroffen door een hersenbloeding. Plotsklaps was ook Bert op de koers en kortebaan verdwenen als de grote animator voor de sport.

Bert Smits heeft zijn leven lang in het managemant en entertainment gezeten. Met zijn bedrijf EM Festiviteiten organiseerde hij in de regio Noord-Holland talloze activiteiten voor gemeenten en middenstand. Van Oud- Hollandse Markten, Dagen van het Paard tot en met Dansavonden. Smits werkte al zijn ideeen uit en bezat een omvangrijk netwerk. Halverwege de jaren tachtig werd Smits op Drafcentrum Alkmaar aangesteld als PR- manager. Wanneer er tegenwoordig wordt gesproken over het huidige gebrek aan PR komt Bert Smits nog dikwijls voorbij. De flamboyante Bert bekeek de sport door een andere bril. Hij was de bedenker van het woord 'Drafgezellig' en mikte met de PR op de regio. Hij introduceerde burendagen, verzon gelegenheidskoersen voor bekende en minder bekende Nederlanders en bracht met kleine middelen en op sympathieke wijze de sport onder de aandacht. De dravers werden weer bekend in de regio. Smits opereerde drempelverlagend en gaf ook talloze brochures en drafmagazines uit. Omdat Smits sympathiek, beschaafd en welbespraakt was kweekte hij veel goodwill en was hij een meester in het binnenloodsen van sponsors en adverteerders. Hij zag bovendien de grote waarde van de media in en onderhield vriendschappelijke banden met veel journalisten. Bij hen kon Smits altijd wel een potje breken en een nieuwtje was door hem snel verzonnen. De dravers kwamen weer volop in de krant. Smits combineerde vervolgens zijn werk voor de baan in Alkmaar met die van Hilversum, waar hij spreekstalmeester werd. Velen zullen zich zijn fraaie accent met rollende r nog herinneren. Ook voor de kortebaandraverijen bewees Bert Smits zijn waarde.

Door zijn gezondheidsproblemen leek Smits de laatste jaren veel ouder geworden, maar vanuit zijn woning aan de toepasselijk genaamde Draafsingel pleegde hij de sport op de voet te volgen. Vorig jaar kwamen we hem nog tegen in Alkmaar. Bert Smits was onafscheidelijk met zijn vrouw Jopie. Hij laat dochter Laura, zoon Rob en drie kleinkinderen achter. We zullen ons Bert herinneren als een bijzonder sympathieke, creatieve en bovenal humoristische man. Afgelopen woensdag is Bert in Hoorn begraven. [DF]

Boven: Bert met zijn gereedschap, de microfoon.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse