NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Hiltje Tjalsma
Europees Kampioene 2018


amatr

Hiltje Tjalsma is in Florence Europees Kampioene geworden
en toont haar gouden medaille.


Hieronder een artikel uit het blad Draf&Rensport van 6 december 2018, geschreven door Hans Sinnige.

Europese titel voor Hiltje Tjalsma

"Geweldig, het is dan toch een keer gelukt." Hiltje zei het, een uur nadat ze met een zege in de slotkoers de Europese titel veilig stelde, met een mix van vreugde en opluchting. Zondag vertegenwoordigde de kampioene van 2017 ons land tijdens het EK voor amatrices in Florence. Aan het toernooi op de baan van Firenze namen dertien rijdsters deel. De loting voor de drie te verrijden koersen werd zaterdagmiddag verricht. Voor Hiltje pakte die niet slecht uit. Alleen haar eerste paard leek op papier geen hoogvlieger. "Met dat idee ging ik dan ook de koers in. Daar had ik achteraf spijt van, want onderweg kon ik naar het tweede spoor en ik besloot dat maar niet te doen. Daarna kwam er nooit meer ruimte en ik kwam met alles over als zesde over de streep. Dat paard was veel beter dan ze dachten."
De tweede tussenstand maakte de volgers en fans thuis een stuk vrolijker. Hiltje werd tweede en klom naar plek drie. Bij winst in de slotkoers en met een wat minder resultaat bij de dames die nog boven haar stonden was de titel binnen bereik. Precies zo ging het. Hiltje reed de aan 2,20 vertrokken favoriet naar huis en nam zo voldoende afstand in punten.
Haar eerste titel was, na driemaal brons en tweemaal zilver, eindelijk een feit. "Zo voelt het ook: eindelijk. Ik deed voor de tiende maal mee aan het EK en dit was de laatste kans om ooit te winnen. Nu ik voor Paul Hagoort werk en meestal in Frankrijk ben rijd ik amper nog in Nederland. Je weet nooit wat de toekomst brengt, of ik ooit terug kom naar Nederland, maar deelname aan een toernooi als dit zit er voor mij niet meer in."

amatr

Boven: Voorplaat van het blad Draf&Rensport, met het podium:
Hiltje heeft het goud, de Finse Saara Shvoonen het zilver
en de Noorse Anette Frones (rechts) het brons.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse