NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Eliot Charisma

bruine ruin, geboren 11 mei 2011
van Expo LB 1.11,2
(v. Pine Chip u. Armbro Megan 1.14,0)
uit Nancy Nobo 1.18,1
(v. American Reliance 1.14,4 u. Gade ter Lune 1.20,5)
Fokker: Mevr. C. Krijnen te Bussum

Volgende

Eliot Charisma is ook een Doordravertje!!


In de Kortebaan Special 2021 van het weekblad Draf&Rensport stond onderstaand artikel over Mark de Jong en Eliot Charisma.

Auteur: Mathieu Hilgersom
Titel: `Eliot Charisma wordt elk jaar beter'

Bij de start van het kortebaanseizoen 2021 zullen alle ogen gericht zijn op Eliot Charisma. De nu 10-jarige ruin won de afgelopen drie seizoenen tien kortebanen en is de regerend nationaal kampioen. Wat is het verhaal achter het succes? De in de Betuwe (Beusichem) wonende eigenaar-trainer Mark de Jong vertelt.

amatr

Boven v.l.n.r.: Jannie van Lier, Annie Bruinsma (later mevr. Schuurmans),
Gerda de Jong-van Essen (moeder van Mark de Jong),
R. Veenema, Janna Peenstra (later mevr. Dragt) en
Piepie Neef (dochter van Klaas Neef).
Dit zijn de deelnemers aan een dames-course te Noordwolde,
gewonnen door Piepie Neef, waarschijnlijk in 1963.

Het begin
"De drafsport is mij met de paplepel ingegoten. Vanuit de kinderwagen keek ik al naar de harddravers. Mijn vader Cor de Jong was bakker van beroep en had dravers o.a. bij Tiemen van der Veen. Mijn moeder Gerda van Essen was in 1954 en in 1968 nationaal kampioene bij de amatrices. Ik was vaker te vinden in de stallen van Arnold Mollema dan dat ik naar school ging. Bij Arnold is het pas echt begonnen. Daar reed ik mijn eerste paard uit. Ik was de verzorger van Ovatio, een goede stayer. Die reed ik vaak na schooltijd uit. Toen ik oud genoeg was, ben ik de opleiding in Deurne gaan volgen. Een lichting met Age Posthumus, Ale van der Wal en Loesje Knoll. Als leerlingpikeur heb ik een tijdje bij Klaas Woudstra gewerkt. Op mijn twintigste ben ik gestopt. De passie was er nog wel, maar het geld niet. Ik ben er zo'n acht jaar uit geweest. Toen ik de financiŽle middelen had, ben ik er weer in gestapt. Ik kocht mijn eerste draver, Fleur Hanover, en ben bij Leo Kokkes gaan werken. Dat was een druk bestaan. We deden alles samen, hadden 28 paarden staan en gingen zeven dagen per week naar de koers. Daarna heb ik nog een stalletje gehad in Hilversum. Toen die baan werd opgeheven, ben ik naar Soest gegaan. Maar daar was geen accommodatie om te trainen en ben ik gestopt."

Hobby
"De drafsport werd een hobby van me. Ik heb verschillende paarden gehad, vaak met meerdere mensen. Totdat ik zelf een paard kocht. Ik reed Simmertwatuzen voor een eigenaartrainer in Pijnacker. Ik ging twee keer in de week bij hem langs om zijn paarden te rijden. We kregen onenigheid over een paard. Ik kocht dat paard in een opwelling en ben bij hem weg gegaan. Kwam ik ineens met een paard thuis. Daar was mijn vrouw niet zo blij mee. Op dat moment kwam Anja Jonkman in beeld. We kenden elkaar van vroeger, maar kwamen elkaar bij toeval tegen in de supermarkt. Vanaf dat moment, inmiddels zo'n vijftien jaar geleden, hebben we de paarden altijd samen gehad. Blanc le Blanc en Wonder Migliore.
Blanc le Blanc was een prima paard, maar hij was helaas ook vaak geblesseerd. Toen hij weer een warm been kreeg, kwam ik een bericht tegen dat Eliot Charisma terugging naar zijn fokker, Tijmen Krijnen. Ik had hem zien kwalificeren met Jens van der Hoek en vond het een lekker paard. Na vijf starts deed hij hem al weer weg. Ik heb de fokker gebeld en gevraagd of Eliot beschikbaar was. "Kom maar halen" zei hij. Ik ben naar hem toegereden, maar schrok me dood. Hij zag er niet uit. Hij mankeerde alles wat je maar kon verzinnen. Anja was ook mee en twijfelde om hem mee te nemen. We hebben hem meegenomen uit medelijden. Ik vroeg aan de fokker wat hij moest kosten. "Als `ie een koers wint, wil ik duizend euro", antwoordde hij. Dat zag ik wel zitten. Wanneer hij een koers kan winnen, kan hij er ook wel meer winnen. We rijden weg en Anja zegt: "Die duizend euro hoeven we nooit te betalen." Twee dagen later stond hij al voor de kar. Hij had geen ijzers onder, maar ging vreselijk hard. Ik heb Anja gebeld en gezegd: "Ga jij maar sparen, want die duizend euro zijn we kwijt." Het was mij duidelijk dat dit een goede ging worden."

Winnaar
"Inmiddels heeft hij zestien keer gewonnen op de langebaan. Toch zijn we het ook op kortebaan gaan proberen. Ik werkte hem op de strip bij Jeroen Engwerda. Daar moet je kort omdraaien en weglopen. Dat bleek Eliot heel goed te kunnen, zowel links- als rechtsom. Genoeg reden om het eens te proberen op de kortebaan. De eerste keer werd hij gereden door Aad Pools. Aad was enthousiast en vond dat hij aanleg had. Ruud Pools reed hem later in Utrecht, waar hij een rit won van Obelix West. Hij vloog er toen uit door een witte vlag, terwijl hij niet sprong. Ik heb Ruud nog nooit zo kwaad gezien. Ondanks dat hij dat seizoen telkens snel werd uitgeschakeld, waren we overtuigd dat hij het kon. Daarom schreven we hem het volgende seizoen weer in, maar Ruud kon niet. Ik dacht hem zelf te gaan rijden, totdat Martin de Waal belde dat Lindsey Pegram beschikbaar was. Zij had meteen een geweldige klik met Eliot. Ze hadden kunnen winnen in Sassenheim, maar Eliot had de verkeerde voorijzers onder en sprong tijdens de derde omloop in gewonnen positie weg. In Hoofddorp en Stompwijk lukte het toen ook niet, maar in Beverwijk viel het kwartje. Hij won en vijf dagen later ook in Bemmel. In Enkhuizen had hij wat geluk, maar in Roden was hij een openbaring. Zo goed als hij toen was, heb ik hem nooit gezien. Hij lag vijftien meter achter op Chaman Rapida, maar won met tien meter voorsprong. Onvoorstelbaar."

Op het gras
"Gras is zijn favoriete ondergrond. Op Emmeloord of Joure is hij niet te kloppen. Daarom was ik zo opgelucht na zijn zege in Stompwijk. Eigenlijk had ik een jaar eerder al verwachtingen, maar toen ging het niet. Daarbij is Stompwijk een bijzondere kortebaan om te winnen, met al dat publiek. Na Stompwijk heeft hij een tijdje niet gewonnen. In Nootdorp gleed Eliot voorbij de finish uit over het asfalt, omdat iemand het hek had opengegooid. In eerste instantie dachten we dat de schade meeviel, maar z'n spieren bleken toch een flinke opdonder te hebben gehad. Het lukte niet meer en ik dacht zelfs aan stoppen. Siem Hartman kwam toen met Kevin Becker op de proppen. "Haal hem er bij, dan komt het goed", zei hij. Wij bellen en een dag later kwam hij langs. Ik heb Eliot nog nooit zo gezien. Hij was enorm boos. Toen Kevin klaar was, zei hij: "Ga maar naar Roden, want hij wint weer." Dat durfde ik niet, dus schreef ik hem in voor Lisse. Mocht het misgaan, dan waren we in elk geval snel thuis. Hij liep die dag de sterren van de hemel en klopte op een weergaloze manier Doc Holiday. Ondanks dat Eliot de finale verloor van Southwind Raptor was ik zo blij dat hij weer terug was. Dit seizoen was het de bedoeling om de Nederlandse titel te prolongeren. Nu wordt dat een ander verhaal, want het NK is verschoven naar 11 september (2021). "Tegen die tijd zal er hopelijk een leerlingpikeur achter moeten. lk heb het Thomas Bos beloofd, maar als hij nog twee koersen wint, is hij geen leerlingpikeur meer. Dan zal ik verder moeten zoeken."

"Het is heel bijzonder om dit allemaal met mijn dochter te beleven. Dominique loopt als een rode draad door de successen van Eliot. Ik werk 's nachts en slaap overdag. Dan verzorgt zij de paarden en rijdt ze Eliot onder het zadel. Ze is goud waard. Zonder haar zou ik het niet leuk vinden en ermee stoppen. We doen alles samen en vieren alles samen. We hebben ons laatste feestje nog niet gevierd, want Eliot wordt elk jaar beter. Ik heb hem op Duindigt een paar keer zonder ijzers gereden en denk er aan om hem ook op Wolvega te laten starten. Het zou mij niet verbazen wanneer hij daar ook in 1.13 in de rondte gaat. De afstand kan hij aan. Hij wint ook koersen over 3100 of 3300 meter. Ik train niet op sprints, maar op vermogen. Daarom is hij ook nooit moe na een kortebaan. Een doel heb ik niet. Winnen is winnen en altijd leuk. Ik win liever zes kleine koersjes van 500 euro dan een grote koers met een eerste prijs van drieduizend euro. Het voornaamste is dat ik met Anja en Dominique een heel mooie hobby heb."

(einde artikel van Mathieu Hilgersom)
Kijk ook eens op: www.kortebaandraverijen.nl

Naschrift:
In het coronajaar 2020 won hij de twee enige kortebanen van het jaar, op Duindigt, waarbij het NL-Kampioenschap.
In 2021 waren er slechts 10 kortebanen. Eliot deed 4 keer mee, wist niet te winnen, maar werd wel 2x 4e en 2x 2e. Daarna kreeg hij een peesblessure en een gebroken griffelbeentje. Daarvan is hij inmiddels (mei 2022) hersteld en hij is weer volop in training. Als doel werd gesteld de verdediging van de nationale titel op 18 juni 2022 in Sassenheim, maar dat is niet gelukt. Wel won hij met Wim van der Mespel in 2022 nog een KB in Hoofddorp. Lindsey kon toen niet rijden vanwege rugklachten.

Wim is tevens de hoefsmid, die de ruin beslaat met voorijzers en daartussen dempingsmateriaal omdat Eliot wat gevoelige voorvoeten heeft. Daarom gaat hij ook het beste op de grasbanen.

In 2023 liep Eliot slechts één kortebaan en werd daarbij 5e in Stompwijk. In zijn 14 langebaan koersen in 2023 behaalde hij 1 zege in Emmeloord en nog 7 keer een prijs(je). Aan het einde van dat jaar is hij uit training gehaald en hij krijgt sindsdien een mooie oude dag.


Carrière op de langebaan

Op de ronde banen kan Eliot goed uit de voeten. Speciaal op de grasbanen en in Alkmaar was hij succesvol. Hij heeft tot aan zijn pensioen in okt. 2023 totaal 96 langebaan-koersen gelopen en er 19 van gewonnen: 11 keer in Alkmaar, 4 keer in Joure, 3 keer in Emmeloord en 1 keer in Wolvega over 600 meter.
Zijn record is 1.16,8 (over 2.100 meter) en zijn winsom bedraagt € 18.325.


Foto's van Eliot Charisma op de langebaan:

Boven: Eliot Charisma en Mark de Jong op weg naar de start in Joure,
waar hij 4 keer heeft gewonnen.

Boven: Eliot Charisma (nr.6 met Mark de Jong) wint nipt
de Bloody Mary-prijs in Joure op 2-10-2017,
voor Arenne Loraine (nr.3) en Bachelor Kingly (nr.5).


Boven: Eliot Charisma (met zijn trainer Mark de Jong) wint in Emmeloord.


Boven: Eliot Charisma en Mark de Jong gaan naar de winst in Emmeloord,
waar hij 2 keer heeft gewonnen.

Boven: Eliot Charisma en Mark de Jong winnen in Alkmaar.

Boven: Eliot Charisma en Mark de Jong winnen weer in Alkmaar,
waar hij 9 keer heeft gewonnen.

Boven: Eliot Charisma en pikeur Mark de Jong tijdens de huldiging
na hun overwinning in de PMU-prijs op Alkmaar d.d. 18 juni 2018.
V.l.n.r. Dominique de Jong, Anja Jonkman en fokker Tijmen Krijnen.


Carrière op de kortebaan

Op 16 juni 2018 liep Eliot zijn eerste kortebaan en hij werd toen 5e met Lindsey Pegram, in Sassenheim. Daarna won hij op de langebaan in Alkmaar en Joure met Mark de Jong op de sulky. Vervolgens keerde hij terug op de kortebaan en behaalde zijn eerste zege in Beverwijk, gevolgd door nog 4 zeges in 2018. Sindsdien wisselt hij de lange-en kortebaan af.

De 11 kortebaanzeges van Eliot Charisma op een rij:

 nr.  jaar plaats rijd(st)er
 1   2018   Beverwijk  Lindsey Pegram
 2   2018   Bemmel  Lindsey Pegram
 3   2018   Enkhuizen  Lindsey Pegram
 4   2018   Roden  Lindsey Pegram
 5   2018   Nootdorp  Lindsey Pegram
 6   2019   Sassenheim  Lindsey Pegram
 7   2019   Hoofddorp  Lindsey Pegram
 8   2019   Stompwijk  Lindsey Pegram
 9   2020   Duindigt  Lindsey Pegram
 10   2020   Duindigt  Lindsey Pegram
 11   2022   Hoofddorp  Wim v.d. Mespel

Eliot Charisma liep (t/m 2021) totaal in 15 Finales
11 x 1e
4 x 2e
0 x 3e
3 x 4e
4 x 5e
Totaal is Eliot Charisma gestart in 38 kortebaanwedstrijden en
hij beliep 22 keer een prijs. Winsom op de kortebaan: € 33.775

Op 18 nov. 2022 won Eliot de halve finale van een sprintwedstrijd
te Wovega in een km.tijd van 1.11,6 over 600 meter. In de Finale
werd hij tweede in 1.12,8 achter Otero.
Op 28 okt. 2023 werd hij in Wolvega 5e in 1.12,8 over 1.100 meter.
Zijn officële record is 1.16,8 over 2.100 m te Wolvega.


Foto's van Eliot Charisma op de kortebaan:

Boven: Vader Mark de Jong en dochter Dominique
na een zege van Eliot Charisma. Zij trainen de ruin.

Boven: Eliot Charisma en Lindsey worden gehuldigd na hun winst
in Enkhuizen in 2018. Trainer Mark de Jong, verzorgster Dominique de Jong
en mede-eigenaresse Anja Jonkman omringen hun crack.

Boven: Eliot Charisma en Lindsey worden gehuldigd na hun winst
in Eliot Charisma na Roden 2018. Mark en Dominique staan erbij.

Boven: Eliot Charisma en Lindsey winnen in Hoofddorp 2018.

Boven: Eliot Charisma en Lindsey worden gehuldigd na hun winst
in Eliot Charisma na Hoofddorp 2018. Mark en Dominique staan erbij.
Rechts Bob de Leeuw namens de organisatie.

Boven: Hier klopt Eliot Charisma (met Lindsey) klopt Doc Holiday (Bo Sprengers)
op de kortebaan van Nootdorp in 2018.


Boven: Eliot Charisma (met Lindsey) wint hier van Discovery's Wish
(met Wim vd Mespel) op de kortebaan van Nootdorp in 2018.


Boven: Eliot Charisma en Lindsey Pegram worden gehuldigd
na hun zege in de KB-Nootdorp-2018. Eigenaar-trainer Mark de Jong
en zijn dochter Dominique houden Eliot vast. Links mede-eigenaresse
Anja Jonkman. Rechts staat bestuurslid Rita Verdonk.


Boven: Eliot Charisma (nr. 8 met Lindsey Pegram) klopt in de halve Finale van
het Ned. Kampioenschap Kortebaan 2020 Bronco Boko (met Tom Kooyman).
op Duindigt. Eliot wordt later kampioen. Bronco klopt hierna Southwind Raptor
en wordt 3e. Deze wedstrijd vond plaats in het jaar van de gedwongen
KB-pauze vanwege corona.

Boven: Eliot Charisma en Lindsey worden gehuldigd na hun winst
in het NL-Kampioenschap Kortebaan op de baan van Duindigt
in het Corona-jaar 2020. Mark en Dominique staan erbij.

Boven: Frans Jansen van de Kortebaan Bond reikt de oorkonde voor
de Kampioenfokker 2020/2021 uit aan mevrouw Krijnen. Zij staat te boek
als fokker van de Charisma paarden. Naast Eliot behaalde ook Cesar Charisma
enkele punten. De huldiging gebeurde thuis bij de fokkers, op 23 nov. 2021,
een maand voordat Tijmen zou overlijden. Een half jaar later (begin mei 2022)
overleed ook mevrouw Krijnen. Zij was 10 jaar ouder dan haar man
en is 92 jaar oud geworden.
(foto HH)

Foto's: met dank aan o.a. www.huybers.com en doordraven.nl

Voor een In Memoriam over Eliot's fokker Tijmen Krijnen,
die eind 2021 is overleden: Click hier

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

< Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse