NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Mister Diamond

donkerbruine ruin, geboren 11 april 1995
van Diamond Way 1.14,5
(v. Super Way u. Koningskrone)
uit Victrix R 1.17,4
(v. Henri Buitenzorg u. Martha R)
Fokker: gefokt in Duitsland, door Wim van Schaik

Volgende

import

Boven: Mister Diamond na zijn zege in 't Zand in 2001.

De website www.kortebaandraverijen.nl (van de gebroeders Hilgersom) besteedde in 2012 aandacht aan de meeste verdienende en populairste kortebaners sinds 1995 en daar hoort zeker Mister Diamond bij.

Nummer 2 van deze lijst was:
Mister Diamond, goed voor 41.407 euro en twaalf overwinningen.


De eerste jaren
Mister Diamond is een Duits veulen van de bekende Nederlandse merrie Victrix R 1.17,4. Laatstgenoemde won in 1981 als tweejarige de Jofferprijs met Ad Suykerbuyk en bleef ook in de volgende jaren succesvol. Ze had een record van 1.17,4 en behaalde een winsom van ca. Hfl. 114.000 (51.460 Euro). Ze was een dochter van Henri Buitenzorg en een kleindochter van Derbywinnares Diana R. De R in dit verhaal staat voor fokker Ruig. Moeder Victrix R bracht naast Mister Diamond nog enkele nuttige paarden en ook de Duitse crack Nightstar Yankee, die bijna 163.000 Euro heeft verdiend. Haar dochter Ilperfish S was in 1995 winnares van de KB-Purmerend en won in 1997 de KB-Warmond. Voordat hij als 4-jarige naar Nederland kwam heeft Mister Diamond in Duitsland 7 koersen gewonnen in 44 starts, wat resulteerde in een winsom van 22.400 Euro en een record van 1.15,9. Hij stond in training bij Jos Oorthuijsen en Willem van Schaik bleef steeds eigenaar van zijn fokproduct.
(voor een In Memoriam over Wim van Schaik, click hier)

Vliegende start op de Kortebaan
Halverwege het kortebaanseizoen van 1999 kwam Mister Diamond naar Nederland. De kortebaanliefhebber pur sang Willem van Schaik wilde met zijn paard gaan kortebanen. Na een derde plaats in Hoorn volgde een ongekende zegetocht door de Nederlandse straten. De Diamond Way-nazaat won, met Huib van den Heuvel op de sulky, in Heemskerk en de zeer lucratieve koers in Purmerend. Omdat de kortebaan over de Nieuwstraat op 9 september 1999 plaatsvond (9-9-‘99), was de eerste prijs maar liefst 9.999 gulden (omgerekend 4.537 euro), een ongekend hoog bedrag op de kortebaan. Hij werd derde in Hoorn en vijfde in Hillegom. De bliksemsnelle ruin sloot het seizoen af met overwinningen in Lisse en vanaf de basisafstand in ’t Zand. Het leverde hem de prestigieuze titel ‘Kortebaanpaard 1999’ op, terwijl Mister Diamond slechts een kleine twee maanden op de kortebaan actief was geweest.
In de winterperiode koerste de ruin op de langebaan en won nog een koers in Duitsland.

Terugval
In het volgende kortebaanseizoen kwam Mister Diamond in de problemen. Zoals het vele andere kortebaners was vergaan, had ook de pupil van Willem van Schaik moeite om vanaf 280 of 305 meter te winnen. Tijdens een seizoen dat werd gedomineerd door de vierjarigen Apache en Gail Devers was vijf of tien meter geven in het startvak duidelijk teveel voor de dan vijfjarige ruin. Een tweede plaats in Hoogkarspel en een derde plaats in Hoorn was de schamele oogst. In zijn overige 6 deelnames ontving zijn eigenaar het vijfde geld. Ook op de langebaan kon hij in de winterperiode weinig winnen.

Comeback
Het kortebaanseizoen van 2001 bleek echter het jaar van de comeback. Harry Pools reed Mister Diamond eerst naar verschillende ereplaatsen (tweede in Amsterdam, derde in Den Ilp en tweede in Warmond), hetgeen resulteerde in een volgende starthandicap. Daarna verhuisde de ruin naar de kampioenenstal van Hugo Langeweg. Daar begon hij aan zijn tweede jeugd. Met Lindsey Pegram, dan nog leerlingpikeur, op de sulky vloog hij van het ene naar het andere succes. De combinatie won achtereenvolgens in Beverwijk, Noordwijk en Heemskerk. De zege op de Marquettelaan was helaas Pegram’s vijfde op de kortebaan, waardoor ze opeens leerling af was.
Haar opvolger stond echter al te trappelen: Robin Bakker. In Purmerend werd de Derbywinnaar van het jaar tevoren voor het eerst voor de leeuwen gegooid. Bakker weerde zich echter kranig met een tweede plaats tijdens zijn debuut op de kortebaan. Vier dagen later in Medemblik wist de kersverse combinatie zelfs al te winnen. Bakker was direct verknocht aan de kortebaan. “Een heerlijk paard om het kortebanen mee te leren. Hij lijkt niet moe te worden. Tussen de ritten door is hij ongelooflijk relaxed en rijd je met losse teugeltjes naar de start. Maar als eenmaal de start valt, vliegt-ie. Ja, ik vind dat kortebanen eigenlijk best wel leuk.” Ook de laatste kortebaan van het seizoen in ’t Zand werd een prooi voor Mister Diamond, die daarmee opnieuw en met een straatlengte voorsprong de beste kortebaner van het jaar werd. Hij werd 5x eerste, 3x tweede (Amsterdam, Warmond en Purmerend), 2x derde (Den Ilp en Lisse) en 1x vierde (Santpoort). In dat jaar won hij Hfl. 33.000 op de kortebaan. In de winterperiode startte hij enkele keren in Alkmaar over 1.100 meter en hij werd twee keer eerste en drie keer tweede.

Rustig
In 2002 bleek het voor Mister Diamond onmogelijk om het hoge niveau van een jaar eerder vast te houden. Pas in Warmond won de ruin, inmiddels door Willem van Schaik overgedaan aan Henk Lammers, zijn eerste kortebaan van het seizoen. Omdat Robin Bakker elders verplichtingen had, nam Debbie van Gent voor het eerst plaats achter de klasbak. Een jaar eerder won Van Gent met Ido Baldwin ook al in Warmond. “Vorig jaar was de overwinning met Ido Baldwin mijn eerste op de kortebaan en daarom ook de mooiste, maar de zege vandaag was ook fantastisch. Ido is een wat drukker paard, Mister Diamond is rustig, makkelijk en relaxed.” Ook op de grasbaan in Stompwijk was het duo Mister Diamond-Debbie van Gent de sterkste. Het betekende de vijfde kortebaanzege voor Van Gent, dus ook zij moest noodgedwongen haar plek afstaan. Nu was het de beurt aan Wouter de Reus, die het met tweede plaatsen in Hoorn en Purmerend zeker niet slecht deed. Tijdens de winterperiode legde Mister Diamond zich weer toe op de 1100 meter koersen in Alkmaar en Wolvega en deed dat niet onverdienstelijk, met een overwinning en drie tweede plaatsen.

Seizoen 2003
In Amsterdam-Noord boekte hij met Krista Timmer op de sulky zijn twaalfde kortebaanzege. Dit tot grote vreugde van zijn eigenaar Henk Lammers. “Met kanonnen als Raindance Way, Millions Ahead en Lino Hawai aan de start reken je hier niet op.” Lammers trainde de ruin inmiddels zelf, geassisteerd door zijn zonen Marco en William, thuis in Westzaan. Ook zij prezen het rustige karakter van de kampioen. “Een hondje, een heerlijk beestje om mee te werken.”
Helaas bleek de zege op het Buikslotermeerplein zijn laatste. In Stompwijk haalde hij nog eenmaal een kortebaanfinale, die verloren ging tegen een ontketende Manhattan South. In de zomer behaalde hij ook nog een zege op de grasbaan van Emmeloord over 2.080 meter.

Laatste koersjaar
In 2004 nam Mister Diamond alleen deel aan de kortebaan van Zandvoort en dat leverde een vierde plaats op. Elf keer startte hij op de langebaan met als resultaat een zege, 2 tweede plaatsen, 4 derde en 1 vierde plaats.

Afscheid
Na dat jaar nam de oertrouwe Mister Diamond met stille trom afscheid van de drafsport. Hij was een crack in vele opzichten. Hij won 41.407 Euro op de kortebaan en 27.118 Euro op de langebaan. Naast zijn 12 overwinningen op de kortebaan won hij ook 12 keer op de langebaan.


Bovenstaande tekst (vanaf Vliegende start)
met dank aan Mathieu en/of Benjamin Hilgersom
Kijk ook eens op: www.kortebaandraverijen.nl


De twaalf zeges van Mister Diamond op een rij:

 nr.  jaar plaats rijd(st)er
 1   1999   Heemskerk  Huib v.d. Heuvel
 2   1999   Purmerend  Huib v.d. Heuvel
 3   1999   Lisse  Huib v.d. Heuvel
 4   1999   't Zand  Huib v.d. Heuvel
 5   2001   Beverwijk  Lindsey Pegram
 6   2001   Noordwijk  Lindsey Pegram
 7   2001   Heemskerk  Lindsey Pegram
 8   2001   Medemblik  Robin Bakker
 9   2001   't Zand  Robin Bakker
 10   2002   Warmond  Debbie van Gent
 11   2003   Stompwijk  Debbie van Gent
 12   2003   Amsterdam Noord  Krista Timmer

 


Foto's van deze crack:

import

Boven: Mister Diamond maakt een bliksemstart in Lisse in 1999,
gereden door Huib van den Heuvel.

(Wie heeft nog enkele foto's van Mister Diamond voor ons?)
(Foto's: met dank aan o.a. S. vd Vlugt)

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

< Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse