NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Nandoe Enzelens

bruine ruin, geboren 12 maart 1996
van Cobra Lobell 1.14,7
(v. Speedy Crown u. Crystal Lobell)
uit Damar Enzelens 1.33,3
(v. Rising Wind u. Josina du Bois)
Fokker: Jan Kraak te Baexem

Volgende

topper

Nandoe Enzelens, de 'Joop Zoetemelk' van de kortebaansport.


Nandoe Enzelens was goed gefokt en werd als jaarling bij Unitrot voor 10.000 gulden gekocht door Gerard Brouwer, die zijn paarden altijd stalde bij Rob de Vlieger.

De website www.kortebaandraverijen.nl (van de gebroeders Hilgersom) gaf in 2012 aandacht voor de meeste verdienende en populairste kortebaners sinds 1995 en daar hoort Nandoe Enzelens ook bij.

In deel 14 aandacht voor de nummer 3 van deze lijst:
Nandoe Enzelens, goed voor
40.850 euro winsom
en zeven overwinningen.


Nandoe Enzelens was tussen 2000 en 2006 een toonaangevende kortebaner, maar koerste vrijwel altijd ongelukkig. De ruin van trainer Rob de Vlieger en eigenaar Gerard Brouwer haalde maar liefst 24 keer de finale op een kortebaan, maar wist er slechts zeven in een eindzege om te zetten. Desondanks verdiende Nandoe Enzelens dik 40 mille aan prijzengeld op de kortebaan en is daarmee één van de meest succesvolle Nederlands gefokte kortebaners in het eerste decennium van de XXIe eeuw.

Langebaan
Nandoe Enzelens begon in 1999 als 3-jarige aan zijn drafsportcarrière. Hij kwalificeerde hij zich als winnaar van één van de Derbyselecties voor de meest prestigieuze langebaankoers in Nederland, maar speelde in de door Nigel Stardust gewonnen ‘Derby der driejarigen’ geen rol van betekenis. Omdat zijn prestaties op de langebaan in het daaropvolgende jaar wat tegenvielen, probeerde Rob de Vlieger hem als vierjarige op de kortebaan. Het bleek een schot in de roos. Tussen de kortebanen door kwam Nandoe toch regelmatig ook op de langebaan aan de start en deed het daar niet onverdienstelijk, vooral in Alkmaar en op latere leeftijd over de ultra-korte afstanden.

Begin Kortebaancarrière als 4-jarige
Na een tweede plaats achter de schier ongenaakbare Gail Devers in Heemskerk, volgde een sterke eerste kortebaanoverwinning tijdens De Vlieger’s thuiswedstrijd in Hillegom. Na het kortebaanseizoen deed de ruin weer mee op de langebaan. Hij wist daarbij twee koersen te winnen in Alkmaar en ook een aantal malen tweede te worden.

Kortebaan in 2001
Vanaf de basisafstand deed Nandoe Enzelens een jaar later goed mee, maar winnen bleek keer op keer te veel gevraagd. De combinatie met Rob de Vlieger finishte als tweede in Noordwijk, Schagen en Lisse, maar hij was dat seizoen de enige die Mister Diamond, de absolute kortebaansensatie van dat jaar, tot tweemaal toe wist te verslaan.

De tweede overwinning
In het voorjaar van 2002 werd hij tweede en eerste in een 1.100 m draverij te Wolvega. Hij toonde toen al topvorm. Tijdens zijn eerste kortebaanstart in 2002 won Nandoe Enzelens in Wognum eindelijk zijn tweede kortebaan. De Vlieger was na afloop zeer te spreken over zijn pupil. “Vanmiddag leek het wel of hij er per rit meer zin in kreeg. Heel opmerkelijk, want tot nu toe was ik eigenlijk het tegenovergestelde van hem gewend. Als hij deze vorm weet vast te houden, pakken we dit jaar nog wel een paar prijsjes.” De Vlieger had de kwaliteiten van zijn kortebaantroef goed ingeschat, want een maand later pakte hij opnieuw de zege, nu in Sassenheim. Het leverde hem wel een starthandicap op, maar dat leek Nandoe weinig te deren. Na het winnen van de tweede en laatste megasprint over 725 m op Drafcentrum Alkmaar volgde een overtuigende zege in Santpoort, waar de debuterende Manhattan South, ondanks een startvoorgift van tien meter bij de start, geen partij was voor de ontketende Nandoe Enzelens.

Kortebaanpaard 2004
In 2003 wist de trots van Gerard Brouwer opmerkelijk genoeg niet te winnen. Nandoe haalde vier keer de finale, maar trof vier keer een sterkere tegenstander. Het bleek echter de opmaat voor een bijzonder succesvol 2004. John de Leeuw stuurde hem als gastrijder naar de zege bij de seizoenstart in Assendelft, waarna Wim van der Mespel zijn plaats, gedwongen door het passeren van de volgende winsomklip, overnam. De dan 19-jarige leerlingpikeur in dienst van Rob de Vlieger was nog zo groen als gras, maar haalde tijdens zijn eerste drie starts met Nandoe direct drie keer de finale. Daarna was het de beurt aan Krista Timmer, die ook niet met hem wist te winnen, maar wel tweede werd in Beverwijk en Lisse. Tijdens de laatste kortebaan in ’t Zand verdedigde Nandoe Enzelens een voorsprong van twee punten op German Diabolo in het klassement ‘Kortebaanpaard 2004’. De uiteindelijke afloop had niemand kunnen bevroeden. Nandoe werd tijdens de derde omloop uitgeschakeld, maar kreeg door bijloting een nieuwe kans. Die pakte hij met beide handen aan en in tweede instantie plaatste hij zich alsnog voor de finale. Die werd naar ‘goed’ gebruik opnieuw verloren, maar het leverde hem wél de titel ‘Kortebaanpaard 2004’ op.

twee zeges in 2005
Ook tijdens zijn zesde seizoen op de kortebaan was hij succesvol. In Assendelft en Sassenheim tekende hij voor respectievelijk zijn 16e en 17e tweede plaats. De Vlieger bleef, ondanks de vele verloren finales, optimistisch. “Er zijn maar weinig paarden die met vijf meter meer meedoen voor de prijzen. Nandoe zit er bijna altijd bij. Daar mag je heel blij mee zijn.” In Voorschoten was het echter na ruim een jaar eindelijk weer raak, gevolgd door een knappe zege in Santpoort.

Slotaccoord
Omdat Nandoe Enzelens inmiddels de winsomgrens voor de volgende starthandicap benaderde, werd hij in 2006 rustig gebracht. Voor zowel Brouwer als De Vlieger lag het zwaartepunt van het kortebaanseizoen tijdens de kortebanen in Hillegom en Lisse, die zij als thuiswedstrijden beschouwden. De Vlieger won inderdaad beide keren, maar wel met Utah Alki. Voor Nandoe Enzelens was er slechts een bijrol weggelegd. Na een vierde plaats in Hillegom kwam de beresterke ruin in Lisse niet verder dan de eerste omloop en zwaaide hij in stilte af.

Pensioen
Nandoe Enzelens kreeg daarna een welverdiende
rustige oude dag als rijpaard.

Bovenstaande tekst (voor het grootste deel)
met dank aan Mathieu en/of Benjamin Hilgersom
Kijk ook eens op: www.kortebaandraverijen.nl


De zeven zeges van Nandoe Enzelens op een rij:

 nr.  jaar plaats rijd(st)er
 1   2000   Hillegom  Rob de Vlieger
 2   2002   Wognum  Rob de Vlieger
 3   2002   Sassenheim  Rob de Vlieger
 4   2002   Santpoort  Rob de Vlieger
 5   2004   Assendelft  John de Leeuw
 6   2005   Voorschoten  Crista Timmer
 7   2005   Santpoort  Crista Timmer

Nandoe Enzelens liep in 45 kortebanen,
waarvan 24 keer in de Finale!
7 x 1e
17 x 2e
5 x 3e
7 x 4e
9 x 5e

OERTROUW, Nooit buiten het geld,
altijd in de prijzen gelopen!
(die laatste start tellen we niet, net als de NDR)
winsom kortebaan 40.850 euro

Op de langebaan is hij 40 keer gestart en daarvan
won hij 6 keer en liep hij zich vaak in de prijzen.
Winsom langebaan 12.279 Euro.


Foto's van deze kortebaancrack:

topper

Boven: Nandoe Enzelens en Jellina op de Hoek zijn zojuist
gehuldigd voor hun overwinning in de Derby Selectie III
op 25 juli 1999.


topper

Boven: Vliegmachine Nandoe Enzelens met Krista Timmer
bezig aan een kortebaan wedstrijd te Assendelft in 2005.


topper

Boven: Nandoe Enzelens (met Krista Timmer op de sulky) wordt
hier gehuldigd als kortebaan kampioen 2004, met de meeste punten.
Trainer Rob de Vlieger houdt de ruin vast en aan de andere
kant staat de eigenaar Gerard Brouwer (met pet).


topper

Boven: Nandoe Enzelens is, na zijn pensionering als kortebaner,
een braaf rijpaard geworden. Hij had ook in monté-koersen
gelopen, dus een zadel was hem niet vreemd.
Het strand kende hij ook al, want daar traint
Rob de Vlieger regelmatig met zijn paarden.

(Foto's: met dank aan o.a. www.huybers.com)

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

< Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse