NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Kortebaan MedemblikMedemblik heeft de op één na oudste KB-vereniging "Prins Hendrik". Hieronder staan twee prenten uit hun oprichtingsjaar 1842. De kortebaan van Medemblik vindt na ruim 170 jaar nog steeds jaarlijks in precies dezelfde straat plaats, met uitzicht op het oude stadhuis. En altijd op de derde maandag in september. Tradities..........

Woestduin

Boven en onder: Kortebaan te Medemblik in 1842.
De bovenste prent is waarschijnlijk gemaakt door dhr. P.J. Schotel,
leraar tekenen te Medemblik. De onderste door de
plaatselijke schilder Jacob Braaff (1776-1864).

Woestduin

(onderstaande tekst is van het Westfries Genootschap)

Het begin
Vanouds regelden de herbergiers kortebaandraverijen. Ze lieten die samenvallen met een jaarlijkse paardenmarkt. Zo is bekend dat in Opmeer in het midden van de 18de eeuw al paarden om een gouden zweep draafden.
De plaats lag ongeveer op het midden van de route tussen enerzijds de havensteden Hoorn en Enkhuizen, waar de paardenhandelaren aankwamen die in Friesland hun inkopen hadden gedaan, en anderzijds Schagen, waar ze hun paarden weer verkochten.

Onder de man
Door de samenkomst van paardenhandelaren, en het gegeven dat het Friese paard een natuurlijke aanleg voor de draf bezit, lag het ontstaan van draverijen voor de hand. Anders dan tegenwoordig werd er niet met een sulky gereden, maar ‘onder de man’, dus zonder zadel.
De draverij van Opmeer was tot voor kort de oudst bekende en langstlopende kortebaan van West-Friesland, maar in 1997 staakte de harddraverijvereniging van Spanbroek/Opmeer haar activiteiten.
De kortebaandraverij van Medemblik werd mogelijk in 1842 voor het eerst gehouden. Dit blijkt uit het opschrift op een tekening waarop deze draverij ‘naar het leven’ is getekend door de plaatselijke schilder Jacob Braaff (1776-1864), zie boven.
Of het opschrift juist is, kan niet worden gestaafd met andere bronnen. Uit de officiële stukken blijkt dat het evenement pas in 1844 voor het eerst plaatsvond en een initiatief was van de koffiehuishouder Sip Lim de Vries. Hij kreeg op 17 september 1844 een vergunning van het stadsbestuur om een draverij te houden op de Nieuwstraat. Er streden vijftien paarden om een zilveren tabakspot, gemaakt door een plaatselijke zilversmid.

Succes
Vanwege het onverwacht grote succes nam de stad het regelen van de draverij over. Er werd een commissie in het leven geroepen en in 1845 volgde plaatsing van een advertentie in de Haerlemsche Courant dat men voornemens was ‘evenals in het voorleden jaar, te Medemblik een HARDDRAVERIJ te doen plaatshebben’. Tot 1884 deed de stad ieder jaar 150 gulden in de prijzenpot.
De draverij bleef een stedelijke aangelegenheid tot 1885, daarna kwam de organisatie in handen van de Harddraverijvereniging Medemblik en Omstreken. Deze was verantwoordelijk voor verschillende sportieve evenementen. Men experimenteerde met draverijen ‘onder de man’, wedstrijden voor boerenpaarden en zelfs wielerwedstrijden. De opvolger van die vereniging, de huidige Harddraverijvereniging Prins Hendrik, concentreert zich uitsluitend op een wedstrijd ringsteken in de ochtend en de draverij zelf in de middag. Er wordt gestreden om een prijzenpot van enkele duizenden euro’s en de winnaar valt eeuwige roem ten deel door de vermelding van zijn naam op de Zilveren Zweep.
Tegenwoordig worden in verschillende steden en dorpen in West-Friesland kortebaandraverijen gehouden, maar dit zijn meestal geen jaarlijks terugkerende evenementen. Naast Medemblik kunnen alleen Schagen, Hoorn en Enkhuizen bogen op een onafgebroken draverijtraditie van meer dan honderd jaar. In Wognum en Venhuizen vinden tijdens de kermis al decennia achtereen harddraverijen plaats.

(einde citaat)

Jubileumboekje
Ter gelegenheid van haar 140 jarig jubileum is in 1984 door de Harddraverijvereniging Prins Hendrik een boekje uitgegeven met daarin Medemblikse wetenswaardigheden door de jaren heen. Er is geen overzicht van alle winnaars. Alleen onderstaande hebben we kunnen ontdekken.

Jaar

Winnaar

rijder

1910

Erik (ochtendkoers)

Jan Schoon

1910

Indigo Boy (middagkoers)

Jan Schoon

1936

Glossy Silk

Jan van Leeuwen (sr.?)

1954

Mary Simons

Jan Hart

1958

Vlaamse Gaai S

Jan Wagenaar (jr.?)

1959

Wala

Jan van Leeuwen sr.

1966

Antilope S

??

1967

David O II

Nol Heskes

1969

Florentine

??

1975

Marion Fortuna

Manus Bouwhuis

1978

Neres

Aad Pools

1999

Javier Groenhof

Huib van den Heuvel

2000

Kandy Rich

Harry Pools

2001

Mister Diamond

Robin Bakker

2002

Lino Hawai

Aad Pools

2003

Mr Postman

Paulien Smit

2004

Nuance Kades

Debbie van Gent

2005

Flirt d’Anou

Krista Timmer

2006

Rich Born Dean

Aad Pools

2007

Banister

John Dekker

2008

Timothy's Way

Wim van der Mespel

2008

Derek Effe

Frans van der Blonk

2010

Zero Option Lane

Lindsey Pegram

2011

Diamond Wood

Frans van der Blonk

2012

Qualva Nonantais

Ruud Pools

2013

Iper Flying

Aad Pools


Boven: Nog altijd wordt de kortebaan op de Nieuwstraat verreden,
recht op het stadhuis af.


Boven: Met 60 km/h, recht op het stadhuis af......
en dan haaks om naar links ....


Boven: Na de start heeft de Nieuwstraat een bocht.
 
 

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

< Kortebanen

Mensen

Diverse