NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Thea Alderliesten-Koop
(1949 - 2005)


Boven: Thea Alderliesten-Koop in de bus als comitélid.
Ze werd ook wel "Comithea" genoemd.


Gepubliceerd in Draf&Rensport nr. 30 (?) van 2005

In Memoriam Thea Alderliesten-Koop

door Ype Tel (comitélid), hier en daar iets aangevuld.

Ons zeer gewaardeerd comitélid Thea Alderliesten-Koop is op maandag 27 augustus 2005 op 56-jarige leeftijd overleden. Reeds lange tijd tobde Thea met haar gezondheid, desalniettemin kwam haar overlijden toch nog zeer onverwacht.

Eind 2004 had zij afscheid van het comité genomen, omdat deze werkzaamheden en het reizen te vermoeiend waren geworden. Haar laatste optreden was indrukwekkend. Op zaterdag 27 november 2004 schreef zij geschiedenis door die avond als eerste vrouwelijke comitévoorzitter op te treden.

Thea heeft veel betekend voor de Nederlandse drafsport. Komend uit een familie waarin dravers een belangrijke rol speelden, kon het niet uitbiijven dat zij met deze bekende draversbacil in aanraking zou komen. Op jonge leeftijd kwam ze bij diverse binnen- en buitenlandse trainers over de vloer om uiteindelijk in 1968 als amatrice in koersen uit te komen. Zij reed in totaal 11 winnaars voor de trainers Jan van Buytene, Piet Bron, Jaap Verhoeve en een aantal eigenaartrainers. Onvergetelijk voor haar waren de twee overwinningen met de crack uit de jaren zeventig, Karel Duke van eigenaartrainer Gerrit Bosschieter. Met haar eigen paarden: Kingly Boy, Nelis en Kolomac mocht zij het zoet der overwinning niet smaken. In 1977 is zij als amatrice gestopt.

Thea was een geboren organisatrice, niet alleen in haar gezin, maar ook binnen het verenigingsleven. In 1977 was zij als bestuurslid betrokken bij de Nederlandse Vereniging van Amatrices en in 1989 volgde zij Mathilde Metzlar als voorzitster op. Dat bleef zij gedurende 5 jaar en gedurende die tijd was ze een beetje "de moeder van de meiden". Uit deze tijd stammen de vele nationale en internationale contacten van haar. Vooral initiatieven vanuit Nederland zorgden voor internationale ontmoetingen.
Thea nam zelf ook deel aan toernooien en werd in 1973 in Oostenrijk eervol derde, toen ze met Gé Bakker-Bosch deelnam aan een internationale koers voor amatrices. Thea was met haar dames gewend om te strijden: het recht om deel te nemen in gemengde koersen - de super drivers - was een idee van de amatricevereninging. Ook voor de discussie met de NDR over het toelaten van vrouwelijke leerling-pikeurs (1971) ging ze de barricaden op.

In 1994 besloot Thea te reageren op een advertentie in Paardensport, waarin men comitéleden vroeg. In eerste instantie werd zij afgewezen. Niet vanwege haar kennis van drafsportzaken, maar men had liever geen vrouwelijk comitélid. Hier vond Thea in mij een medestrijder en na een gesprek met de toenmalige directie werd zij alsnog toegelaten. Toen stopte zij als voorzitter van de Amatricevereniging.
Haar echtgenoot Piet Alderliesten was eveneens een fervent liefhebber van de drafsport. Piet en Thea hebben samen verscheidene dravers gehad. De laatste twee waren Downing Star en Gerda Crown. Ze werden bij haar aantreden als comitélid verkocht.

Vanaf die tijd waren wij echte koersmaatjes. Zij was een aanwinst in het gilde der comitéleden: kennis van zaken, nauwkeurig, oprecht en zeer collegiaal. Zij was tijdens een meeting steevast vroeg aanwezig, ging naar de aangifte paarden, noteerde wijzigingen, gaf deze door, hield de tijd in de gaten: kortom een organisatrice, ook in sociaal opzicht, totdat het noodlot toesloeg: zij werd ziek.

De grote strijdster vocht tegen deze vreselijke ziekte, moest verschiliende zware operaties doorstaan, maar keerde terug in ons midden. Doch na enige tijd bleek zij toch niet meer in staat te jureren, ze volgde samen met haar man alle koersen via de schotel en gaf ons per e-mail allerlei adviezen.
Enkele weken geleden bleek haar gezondheidstoestand snel achteruit te gaan met een noodlottige afloop. Thea Alderliesten-Koop zal ons bijblijven als een geweldige vrouw die heel veel heeft betekend voor de Nederlandse drafsport in het algemeen, de amatrices en het corps comitéleden in het bijzonder.

Foto's van Thea

Boven: Hier wint de prille 4-jarige Karel Duke een afdeling van
het Amatrice-Winterkampioenschap 1973 met op de sulky
Mej. Thea Koop.

Boven: Nogmaals een beeld van Karel Duke en Thea Koop, nu met
de finishfoto erboven. Ze wonnen met voorsprong. Deze combinatie
had in Hilversum al eerder een koers gewonnen.

amatr

Boven: Amatrices in de Bungalow van Duindigt,
we denken halverwege de jaren 80.
Hieronder een detail van deze foto.

amatr

Boven: Amatrices in de Bungalow van Duindigt ter rechter zijde:
Zittend links Jetty Bak, midden voorzitster Mathilde Metzlar en
rechts Miep Hamming.
Staand v.l.n.r: Astrid Hennink en daarachter Adriana Abspoel,
Dirk Bak, Thea Alderliesten-Koop, Brigitte Schuurman
en Arie Abspoel.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse