NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Henry Ballering
eigenaar van renpaarden:
Stalnaam "Biesdeel Stud"Boven: Rechts Henry Ballering zoals we hem kennen.
Gentleman, racinglike en in de winnerscircle.
Dit is met Volfonic, Derbywinner in 2001.

Achtergrond
Allereerst wat informatie over de achtergrond van Henry Ballering, gegeven door een ingewijde: Henry is opgegroeid in de Verhagen Metmanstraat te Rijswijk op de grens van Den Haag. De hele familie Ballering komt hier vandaan en ze zijn vaak slager of vleeshandelaar. Henry's vader en oom hadden een varkensvlees grossierderij / uitsnijderij en een vrieshuis in het Haagse slachthuis, die Henry later heeft overgenomen.
Nadat het slachthuis Den Haag gesloten werd, is het bedrijf verplaatst naar Son in Brabant. Toevallig heet Henry's echtgenote Veronica van Son. Of is dat misschien juist niet toevallig? Zij was actief in de dressuursport, waarin haar vader een aantal paarden bezat. Het gezin Ballering is in het nabij gelegen Vlierden gaan wonen. Biesdeel is een straatnaam in die gemeente en daar komt de stalnaam Biesdeel Stud dus vandaan.
In onze sport is Henry begonnen als amateur-jockey, met mogelijk Woodfeets Jesaja als eerste eigen paard.

Onderstaand artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr. 27 van 7 juli 2011
Auteur: Douwe Frerichs

Titel: Einde van een tijdperk

We hoeven er niet omheen te draaien: het gaat niet best met de Volbloedderby.
In 2008 werden tien veulens ingeschreven in het Nederlands stamboek.
In 2009 is dat aantal gehalveerd. De Derby moet het tegenwoordig hebben
van noodzakelijke reglementsaanpassingen, imports en late entry's.
In het rijtje afhakers kan de naam Biesdeel Stud worden bijgeschreven.
Henry Ballering liet vanuit Spanje weten dat
het (paarden)boek helaas is gesloten


Vorig jaar analyseerde journalist Thijs Prins onder de kop `Haalt Duindigt de 100e Derby?' de teloorgang van de sport. Er bleken meerdere ijkpunten te bestaan waar door bedrijfsmatige fouten en verkeerde beslissingen de sector een gevoelige tik heeft gekregen. Natuurlijk, ook in BelgiŽ zakte de volbloedsport weg, maar zo bedroevend als nu had het nooit hoeven te zijn.
Zondag komen er zeven paarden in actie. Maar het is weleens erger geweest, vertelt Hans Eysvogel. Hij herinnert zich een editie met 3 deelnemers, met een winnaar genaamd Ome Jan. De kleinste was de Derby van 1944, met die keer opvallend veel Duitse sportliefhebbers op de tribune. Zij zagen de twee schimmels Presto en Bibi om de eer strijden. De eerste won, in de langzaamste winnende tijd ooit.
De Derby zit vol boeiende verhalen. Over beroemde paarden en rijders. Namen als Pex, Van der Kraats, Van Dijk, Delbrassine, Vandeuren en natuurlijk onze eigen Adrie de Vries. Maar ook de grootste jockey aller tijden Lester Piggott. De mooiste verhalen liggen echter steeds verder achter ons. Dat de laatste decennia tech geweldige paarden de Derby hebben gewonnen is grotendeels te danken aan de Biesdeel Stud.

De Biesdeel Stud
De Vlierdense stal waarachter de naam van Henry Ballering schuilgaat, fungeert sinds het millennium als een hofleverancier van Derbywinnaars. Scarface (2000), Volfonic (2001), Double Fun (2002), Tadjoera (2004), Classical Song (2008) en Classic Sun (2009) zorgden ervoor dat de rozenkrans mee naar Brabant kon.
Non ja, Brabant? Henry Ballering is alweer heel wat jaartjes woonachtig in een droomvilla in Marbella. Zondag zijn Biesdeel en Ballering er voor het eerst in jaren niet meer bij. Het is het einde van een tijdperk, want vanuit Spanje liet Henry ons telefonisch weten dat hij zijn paardensportactiviteiten heeft beŽindigd. Samen met zijn vrouw Veronica en hun zoons Anthony en Stephan is hij Nederland volledig ontgroeid in het aangename Marbella, waar in de loop der jaren een Hollandse kolonie is ontstaan. Ballering houdt zich bezig met real estate. Enfin, hij heeft na de verkoop van zijn bedrijf de ruimte om ook wat van de zon te genieten, zo vertelt hij als we hem spreken. Hij bekent desgevraagd zich op een terrasje te bevinden, achter een geed glas wijn met zicht op een azuurblauwe zee. De rensport is voor hem een gepasseerd station, zo blijkt. "Niet alleen de volbloeds, ik heb ook mijn springpaarden verkocht. Ik heb echt een geweldige tijd gehad, maar het is niet te combineren met hier wonen. Het was zeer speciaal om zes Derby's te winnen. Het werden er zelfs zeven, want Classic Croco won de Spaanse voor me. Maar mijn leven ziet er tegenwoordig totaal anders uit. Vorig jaar liep Tadjena in de Derby nog in onze kleuren, maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik die nog nooit gezien heb. Ik was niet eens op Duindigt. De Biesdeel Stud is opgehouden te bestaan. Ik heb alles verkocht. Waarom? Omdat ik de sport in Spanje onvoldoende diervriendelijk vind om eraan deel te nemen. Dus hier in Spanje heb ik geen binding en ik kom tegenwoordig domweg te weinig in Nederland."

Onbetaalde gelden
Vorige week prijkte de naam Biesdeel Stud ineens in het officiŽle bulletin op de lijst 'onbetaalde gelden'. Moeten we ons zorgen maken? In wat voor auto rijdt Ballering tegenwoordig? Hij reageert oprecht verbaasd en zegt nimmer een brief of aanmaning te hebben ontvangen: "Ik rijd nog steeds in een Mercedes en in het weekend in mijn witte Ferrari. Voor de duidelijkheid. Ik zit niet aan de grond. Ik begrijp het ook niet, want ik had de laatste jaren mijn stal in Duitsland. Als er nog een rekening openstaat, dan zou dat eerder bij het Duitse Direktorium moeten zijn. Ik zal eens met de NDR bellen. Misschien heb ik verzuimd de stal op te heffen. Wat ik wel weet is dat een dergelijk roemloos einde niet mijn stijl is. Pff, een afscheid via de lijst onbetaalde gelden." Hij grinnikt. Jammer is het wel, het einde van de Biesdeel Stud.

(einde artikel)


N.B.
Henry heeft ook deel uitgemaakt van het NDR-Bestuur, in de periode van voorzitter Leen Paardekoper, en was ook een der financiers toen de sport een financiŽle injectie nodig had.

enkele Biesdeel zeges

Boven: Derby 2000: Scarface en A. Helfenbein na hun triomf in de Derby,
met links de trainer Bruce Hellier en rechts de mede-eigenaar Henry Ballering.
Het paard liep op naam van Mw. T.M.M. Timmermans.

Boven: Derby 2002: De familie Ballering, Martin O'Callaghan (links)
en Claudia v.d. Touw (met ereprijs) na de Derbyzege van
Double Fun op 7 juli 2002.

Boven: Henry Ballering en Marc Janssen krijgen een fraaie ereprijs
aangeboden door Claudia v.d. Touw, na de zege van Zanara
in het Criterium der 3-jarigen op 7-7-2002,
op dezelfde dag als de Derby-zege van Double Fun.

Boven: Henry Ballering, Bianca v.d. Burg en Bram Kooy lachen
Jan Pubben (rechts) toe. Foto gemaakt op d.d. 12-7-2009,
na de Derbyzege van Classic Sun.

Voor de hele geschiedenis van de Volbloed Derby
met alle zeges van Biesdeel Stud/Henry Ballering:
Click hier  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse