NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Wim van Dijk
(1933 - 1995)Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport
.

Titel: Wim van Dijk overleden

De redactie ontving (in juni 1995) het droeve bericht van het na een ernstige ziekte overlijden van Wim van Dijk. Met zijn verscheiden verdwijnt een man die weliswaar de laatste jaren niet meer erg op de voorgrond trad, maar in de jaren zestig en zeventig een belangrijke steunpilaar van de vaderlandse rensport was.

Wim van Dijk, in de paardenwereld ook bekend instructeur van uitzonderlijke kwaliteit, heeft in de rensport naam gemaakt als trainer. In de jaren zestig stonden de drie broers van Dijk, trainer Wim, Jockey Andries en amateur Eddy, gezamenlijk op het hoogste niveau. Het grootste succes was de Derby-overwinning van Jolly Jinks S, waarschijnlijk de beste inlandse volbloed die Nederland ooit heeft gehad. De combinatie werd wreed gebroken door de plotselinge dood van Andries, waarna Wim altijd een wat ambivalente houding tegenover zijn professie had. Toch won hij nog een keer de Derby, met Cleopatra in 1971. Sultan, Independent S en Jolly Jinks S waren haar voorafgegaan.
In 1978 en 1979 trad Wim van Dijk op als mentor van Margot van Dijk en Rob Wetemans. Toen Margot haar trainersvergunning kreeg, leverde Wim de zijne in. Daarna is hij incidenteel nog als trainer actief geweest. De paarden van Stal Van de Brug liepen enige tijd onder zijn verantwoordelijkheid en zo boekte hij in de nadagen van zijn carrière met Gadiraan nog twee overwinningen in de St. Leger, als sluitstuk van een hele reeks klassiekers. Ook in de grote handicaps had Van Dijk veel succes. Zo zadelde hij vier keer achtereen de winnaar van de Grote Prijs der Amateurs en vier keer binnen vijf jaar de winnaar van de Cesarewitch. Dat was in de tijd dat hij Ina Schwarzkächel als eerste vrouwelijke jockey introduceerde. Hij was trouwens ook leermeester van Eric Bloem.
Wim van Dijk is 62 jaar geworden.


Boven: Wim van Dijk poseert, met de 2-jarige
hengst Right Royal, voor de fotograaf in 1964.


Boven: Ina Schwarzkächel wordt door trainer Wim van Dijk
gecomplimenteerd na het behalen van haar overwinning
met Artois in de Grote Sprinters Handicap op 4 juni 1972.


Boven: Wim van Dijk ontvangt van J. Savelkouls een kristallen
karaf na de zege van zijn pupil Eric Bloem in de Jeugd-prijs
op 20-7-1975.


Boven: Wim van Dijk tijdens een prijsuitreiking
in de winnaarsring op Duindigt.


Boven: Wim van Dijk in gedachten verzonken.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse