NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Rob Feenstra
(1930 - 2021)Rob Feenstra, ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.13 van 2021
Auteur: Hans Sinnige

Titel: In Memoriam Rob Feenstra

Vorige week dinsdag (23 maart 2021) overleed Rob Feenstra. Afgelopen zaterdag werd er afscheid van hem genomen. Dat gebeurde in kleine kring en dat was gezien de omstandigheden van dit moment (Corona) logisch. Had de deur voor iedereen open gestaan, dan waren alle regels waarschijnlijk met voeten getreden. Want Rob was iemand die door zijn prettige karakter in de loop der jaren heel veel vrienden heeft gemaakt.

In de drafsport liep Rob jaren mee. Zo'n veertig jaar geleden leerde hij tijdens een verjaardagsfeestje Arnold Mollema kennen, bij wie hij een draver in training gaf. Arnold kwam daarna regelmatig bij Rob langs in diens kantoor. "Arnold zag daar in de kast achter mijn vader een foto van mij staan. Hij vroeg wie dat was en mijn vader draaide meteen die foto om en zei: "dat is niets voor jou", weet zijn dochter Jolanda nog. Kort daarna leerden Arnold en Jolanda elkaar toch kennen en de rest is geschiedenis. Rob was de 37 jaren erna de schoonvader van Arnold.

De band met de drafsport werd daardoor in de loop der jaren steeds sterker. Rob had aanvankelijk veel paarden samen met Bob de Bruin, in de United Stable. Later had hij met Stal Lindetrek ook paarden samen met Egbert Oosterhof. Pablo As, een topper van de Duitse jaargang, die later voor een vermogen werd verkocht aan Marion Jauss, bezat hij samen met drie vrienden. Weandy F was een van zijn lievelingspaarden (door hemzelf gefokt), met haar maakte hij de reis mee naar Milaan waar ze destijds aan de start verscheen. Reunited, Zvetlana Hanover, het waren allemaal toppers waar Rob veel plezier mee heeft gehad. "Hij zei tot op het laatst nog regelmatig dat het een van de mooiste tijden van zijn leven is geweest", aldus Jolanda.

Rob ontving enkele jaren geleden, terecht, een welverdiend aandenken uit naam van de mensen achter Victoria Park. Het was de erkenning voor het bouwen van de huidige baan in Wolvega. De oude baan Lindenoord lag midden in het centrum en dat was de plaatselijke ondernemers en de gemeente vanwege bet gebrek aan parkeergelegenheid een doorn in het oog. Rob werd benaderd met het verzoek om een verhuizing naar de huidige locatie in gang te zetten. "Daar is hij vijf jaar lang heel druk mee geweest. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar het is gelukt. Lindetrek was zijn kindje. Ook toen tien jaar geleden de baan werd omgedoopt tot Victoria Park is hij zijn baan zo blijven noemen."

Niet alleen in de drafsport heeft Rob Feenstra zijn sporen verdiend, ook voor de gemeenschap van Wolvega was hij van grote waarde. Op jonge leeftijd hielp hij mee in de klompenhandel van zijn opa. Daar werden ook weleens een kinderwagen of een paar meubels verkocht. Toen Rob voor zichzelf begon pakte hij het al snel groter aan. Niet voor niets verscheen er enkele jaren geleden in de Leeuwarder Courant een verhaal over hem met als kop `Van klompenmaker tot meubelgigant.' Hij liet zijn Home Center in Wolvega uitgroeien tot een bedrijf dat op een gegeven moment ruim 100 mensen in dienst had. Het concept was voor Nederland uniek, met winkels in de winkel. Bij Home Center kon je terecht voor de complete inrichting van je huis. Rob was niet alleen een gedreven zakenman, hij was bovenal een sociaal mens. Tegenover zijn medewerkers en tegenover de gemeenschap. Hij sponsorde op vele fronten, van de Home Center Dag en de plaatselijke voetbalclub tot en met kunst, en toen hij in de jaren '90 zijn jubileum bij de zaak vierde liet hij als cadeau de plaatselijke molen op zijn kosten renoveren. De wieken van diezelfde molen, waar hij elke dag wel even kwam, stonden de dagen na zijn overlijden in de rouwstand.

Rob bleef de sport ook volgen toen hij zelf geen dravers meer bezat. Hij vond het geweldig dat zijn kleinzoon Yanick actief werd in de sport en succes had. Hij was decennia lang abonnee van ons blad. Ongeveer een jaar geleden belde hij mij op. Hij dacht best zonder het lijfblad te kunnen en had zijn abonnement opgezegd. "Dat is drie weken geleden, maar zet mij alsjeblieft weer op de lijst. Ik kan niet zonder", meldde hij die dag. "Vorige week woensdag hebben we nog samen toast met paling gegeten en de dag voordat hij overleed was Yanick nog bij hem op bezoek. Hij mankeerde niets, was altijd vrolijk en nu is hij er ineens niet meer. We zullen hem verschrikkelijk missen, maar hij is in goede gezondheid 90 jaar geworden. Het is goed zo", aldus Jolanda een dag voor de uitvaart. We wensen Rob's vrouw Henny, de drie broers van Jolanda en de familie Mollema veel sterkte met het verlies van deze unieke man.

Boven: Rob Feenstra wordt gefeliciteerd door Ton Spoelder (rechts) namens
de baanvereniging van Hilversum op 6-9-1983. Links Rob's schoonzoon
Arnold Mollema met de winnaar, van Hilversums Sprinters-prijs
op 6-9-1983, Weandy F.

topper

Boven: Weandy F met Loesje Knol op Duindigt. De Heres-dochter
was gefokt door Rob Feenstra en S. de Vries en ze won o.a. de
Derby Proef en het Van Wickevoort Crommelin Memoriaal als 3-jarige.

Boven: Rob Feenstra, eigenaar en fokker van Weandy F, de winnares
van het H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal te Hilversum
op 6-11-1983, neemt de ereprijs in ontvangst van Walter Lekay
namens de Fokkersvereniging. Links NDR-voorzitter P. van Binsbergen
en rechts dochter Jolanda Feenstra, later Mollema geheten.

Boven: Ereprijs (voor de winnaar van het H. van Wickevoort Crommelin
Memoriaal op 6-11-1983 te Hilversum) uitgereikt door Jan de Rijk van de
de Fokkersvereniging. Links Rob Feenstra met zijn zoontje Richard en
rechts mede-fokker Sake de Vries met zijn dochter Nienke.

Boven: De kleine Zvetlana Hanover na haar winst in de Jofferprijs.
Arnold draagt de krans en de merrie heeft een sierdeken op
van Home Center Meubelen.

Boven: Rob Feenstra neemt de ereprijs in ontvangst uit handen van
Toon van Es na de zege van zijn Zvetlana Hanover in het
Kampioenschap der 5-jarigen op Duindigt d.d. 17-9-1987.

Boven: De sponsors van de Home Center Meubelen avond op Lindenoord,
Wolvega d.d. 22-11-1988, de familie Feenstra.

Boven: De opening van Lindetrek in 1991. Rechts, naast de heren politici,
geniet de grondlegger Rob Feenstra van het moment.

Boven: Rob Feenstra met de burgemeester van Wolvega.

Boven: Rob Feenstra met Foppe de Haan,
twee Friese iconen.

Boven: Rob Feenstra geniet op "zijn drafbaan Lindetrek" in Wolvega.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse