NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Harrie van de Heide
(1946 - 2022)


Boven: Harrie van der Deide in z'n element.


Onderstaand In Memoriam / artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.12 van 2022
Auteur: Hans Sinnige

Titel: Harrie van der Heide is overleden

Woensdagochtend bereikte ons het trieste bericht dat die nacht Harrie van der Heide was overleden. Harrie werd 75 jaar, hij was een groot liefhebber van de sport.
Als horecaman zette hij destijds de schouders onder de elk jaar in Groningen verreden Horecakoers, de gelegenheidskoers die later werd vernoemd naar zijn vriend Jannes Bosklopper. Harrie was ook van de eerste tot en met de laatste dag als bestuurslid betrokken bij de inmiddels gesloten grasbaan in Leek. Door zijn hartelijke omgang met mensen en de feeling om hen goed te ontvangen was elke koersdag daar een feestje. De sluiting van de baan deed hem pijn, maar hij maakte van de nood een deugd door de gelden, die in de kas overbleven, in te zetten voor ondermeer de Jannes Bosklopper Bokaal in Groningen. Dat was de laatste jaren een koers voor amateurs en ook daar heeft Harrie zijn sporen verdiend. In het begin van de jaren '90 reed hij zelf en won hij voor trainer Minne van der Meer zijn eerste koers met Forward Nobo. Kort daarna gingen we samen met de veel te vroeg overleden amateur Frans Cranssen naar Engeland voor een spontaan georganiseerde interland op de baan Tir Prince. Het zijn dagen die je nooit vergeet. Harrie ook niet, enkele maanden geleden postte hij de Youtube beelden van die koers nog op Facebook.
Toen de Nederlandse Amateurrijders Club toe was aan een nieuw bestuur trad ook Harrie toe. Hij was een mensenmens en dus was het logisch dat hij de PR-functie op zich nam. Ook ging hij als begeleider graag mee met rijders die voor de club in het buitenland in actie kwamen. De trip die hij met Fred Handelaar meemaakte naar Moskou leidde tot drie interlands met Russische rijders in ons land, een idee van Harrie dat hij vervolgens tot in de puntjes organiseerde. De laatste tijd zagen we Harrie minder vaak. Hij kwam altijd naar Groningen voor de koersen, maar tot zijn frustratie (en niet alleen die van hem) werd die baan vorig jaar gesloten. Harrie was er toen bij, als vrijwilliger. Hij hield zittend op een stoel toezicht op het parkeerterrein naast de baan. "Ik kan niet veel bewegen, maar zo kan ik in elk geval nog iets doen", zei hij die dag. Op Facebook bleef hij tot een dag voor zijn overlijden actief. Hij postte vooral verslagen van wedstrijden waarin zijn kleinzoon Jens Schraven speelde. Jens speelt bij FC Groningen onder 21 jaar en zal binnenkort doorbreken. Dat we hem straks in Studio Sport zullen zien staat vast en Harrie zal dat helaas niet meer zien. Maar wij zullen dan aan hem denken. Harrie vergeten gaat sowieso niet, hij was een uniek mens. We wensen Wietske, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte met hun verlies.

Boven: Harrie van der Heide in z'n element.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse