NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Huib van den Heuvel
(1954 - 2021)
Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.16 van 2021
Auteur: Hans Sinnige

Titel: Huib van den Heuvel is overleden

Afgelopen weekend bereikte ons het bericht dat Huib van den Heuvel op 66-jarige leeftijd overleden is. Huib, geboren in 1954, heeft in de sport naam gemaakt op zowel de langebaan als de kortebaan. Hij werd opgeleid door Jan van Dooyeweerd senior, maar toen hij voor de keuze stond om beroepstnatig door te gaan in de sport koos hij toch voor een loopbaan in het bedrijf van zijn vader.
Hij bleef wel beschikbaar als catchdriver en dat leverde de nodige successen op, vooral in de jaren '90. In 1994 werd hij nationaal kampioen bij de rijders op de kortebaan. In totaal won hij tussen 1980 (zijn eerste zege in Santpoort) en 2000 (de laatste in Roden) 48 kortebanen, waaronder tweemaal het Kampioenschap van Nederland. Huib staat ook te boek a1s de winnaar van de hoogst gedoteerde kortebaan ooit, in Purmerend in 1999. De zege daar met Mister Diamond leverde toen 9.999 gulden op, orngerekend ruim 4.500 euro.
Opvallend genoeg won Huib ook de hoogst gedoteerde koers ooit op de langebaan. Dat deed hij als catchdriver voor Tjitse Smeding met Odd's Against. Ze wonnen op Lindetrek de finale van de Dragon Trotters Sire Stakes, goed voor 158.823 euro. Huib rekende in het interview na afloop meteen even om wat hij per minuut werk had verdiend en stelde vast dat hij dat nooit meer zou overtreffen.
In die tijd, tussen 1998 en 2001, hielp hij Tjitse Smeding waar hij kon. Bij Tjitse was kanker vastgesteld en hij had om die reden noodgedwongen het trainen van de paarden op een lager pitje moeten zetten. Huib kwam enkele malen per week naar Oudeschoot om snel te rijden en ook het rijden in de koersen nam hij over. Dat leverde geweldige successen op. Onvergetelijk zijn de emoties die loskwamen nadat Huib met Nigel Stardust de Derby N won. In de aanloop naar die koers had Tjitse in ons blad openheid van zaken gegeven over zijn gezondheid en daarmee raakte hij een snaar bij veel volgers van de sport. Die stonden, net als Tjitse zelf, met de tranen in de ogen te luisteren toen bij de huldiging het volkslied werd gespeeld. Toen Huib voor de ereronde de lijnen aan Tjitse gaf, die plaats nam op de sulky terwijl Huib zelf aan het hoofd meeliep, ging het dak eraf. Twee jaar later won Huib voor Tjitse ook nog de Derby der Vierjarigen met Out of the Blue.
Toen Tjitse en Tamara verhuisden naar Frankrijk raakte Huib wat uit beeld. Zijn interesse in de sport bleef, maar hij verplaatste die naar ItaliŽ waar hij paarden in eigendom had en ook zelf reed. Met Paolendry Like had hij in 2015 nog een goed paard in Nederland, die reed hij ook nog enkele malen zelf. Toen had hij al problemen met zijn gezondheid. De kanker die hem dwars zat werd met succes behandeld. Dat hij de Iaatste tijd opnieuw niet gezond was hield hij, net als hij dat de eerste keer deed, het liefste voor iedereen verborgen. Het was wat hem betreft geen onderwerp van gesprek. Hij was even opgewekt als altijd en wat we nooit zullen vergeten is zijn geweldige droge humor. Zo vroeg hij ooit na het bijwonen van een uitvaart van een collegarijder aan een trainer die op de weg naar buiten naast hem liep en die er niet al te gezond uitzag "of hij wel naar huis zou gaan". Huib was ook altijd te porren voor een gezellig uitje. "Als het maar duur is en laat wordt", meldde hij dan.
Toen we hem ooit belden voor het doornemen van zijn kansen in een grote koers duurde het erg lang voordat de telefoon werd opgenomen. Het was twee uur 's middags. "Ik lag even naar de bank te luisteren", verontschuldigde hij zich toen hij opnam.

Donderdag is er in Heemstede afscheid genomen van Huib. We wensen iedereen die hem na stond sterkte met het verwerken van dit veel te vroege verlies.

topper

Boven: Lineker Boko (H. v.d. Heuvel) wint het Super Trio van
30-5-1999 op Duindigt, voor Keep the Change (2e van links)
en Harab (rechts).


Hinde

Boven: Hinde Buitenzorg (met Huib v.d. Heuvel) wint, nipt voor Herbie W,
het onderdeel voor 6-jarige en oudere paarden in de interland
Nederland BelgiŽ 1999. Hinde's vaste rijder Hennie Grift was
verhinderd en zo had Huib een prachtige gastrit.

topper

Boven: Productendraverij: Out of the Blue (met H. vd Heuvel)
achterhaalt met een magistrale eindsprint Ohio Limburgia,
Oletta Queen en Opus Boko.


Action_Skoatter

Boven: Out of the Blue wint met Huib de AEV 4-jarigen-Derby.


topper

Boven: Odd's Against (nr.3 met Huib v.d. Heuvel) behaalt een
fraaie zege voor Olympic Boko en Outer Limit (reling) in de
hoog gedoteerde Dragon Trotters Sire Stakes 2000:
eerste prijs 350.000 gld.!

Boven: Odd's Against, H. v.d. Heuvel en trainer T. Smeding na hun
triomf in de Finale van de Dragon Trotters Sire Stakes
te Wolvega op 9-9-2000.
Huib van den Heuvel
op de Kortebaan

Op de website www.kortebaandraverijen.nl stond onderstaand In Memoriam,
geschreven door de gebroeders Hilgersom:

Beste catchdriver
Hoewel hij bij Jan van Dooyeweerd een opleiding aan de top genoot, koos Van den Heuvel voor een carrière in het bedrijf van zijn vader als vrachtwagenchauffeur. Toch bleef hij in de drafsport actief en groeide tijdens de jaren ’90 uit tot één van de allerbeste catchdrivers op zowel de korte- als de langebaan. In 1994 veroverde hij het kampioenschap bij de pikeurs op de kortebaan en was hij in de jaren erna de enige die zich enigszins kon meten met Ruud Pools, die tijdens de tweede helft van de jaren ’90 zo’n beetje alles won wat er te winnen viel. Dat deed hij mede dankzij de paarden van Jan van Dooyeweerd en Tjitse Smeding. Met laatstgenoemde trainer was hij dankzij Out of the Blue, Odd’s Against en Nigel Stardust ook op de langebaan ongekend succesvol.

Ondanks de vele successen in Nederland verlegde Van den Heuvel in latere jaren zijn aandacht naar Italië en verdween zo langzaam maar zeker uit beeld. Enkele jaren geleden nam hij plotseling weer deel aan verschillende kortebanen. Zo reed hij Timmy H in Schagen, echter zonder succes. Van den Heuvel stond bekend als een pikeur die je na afloop van een koers precies kon vertellen wat er aan een paard mankeerde en wat te doen om dat te verbeteren. De volgende kortebaan die Timmy H liep, in Purmerend met dit keer John de Leeuw op de sulky, legde hij de gehele kortebaantop over de knie en won. Toeval?

Aad Pools herinnert zich Van den Heuvel vooral als een fijne en reële collega. “Huib reed altijd met een chronometer en wist zo altijd wat zijn paarden konden. Daarnaast hield hij ook alles bij van zijn concurrenten en kon dus goed inschatten hoe een koers zou gaan lopen. In 2000 moest ik hem in Wognum eens vervangen achter Apache, die die dag zijn debuut maakte. Hij had pas één omloop met hem gelopen, maar wist dat hij de winnaar uit handen gaf. ‘Jij wint vandaag’, zei ‘ie tegen me. ‘Gewoon draaien en gas geven, dan is hij niet te kloppen.’ En dat klopte, want ik heb die dag niemand aan mijn kar gezien. Huib was een vakman, maar ook een heel fijne collega. Hij was er als je hem nodig had.”

Leuke hobby
Als twaalfjarige jongen kwam Van den Heuvel in aanraking met de drafsport en bracht zijn zomer door op het entrainement van Jan van Dooyeweerd. Van den Heuvel maakte zijn school niet af en ging op zestienjarige leeftijd bij Van Dooyeweerd werken. Op latere leeftijd haalde hij in de avonduren alsnog zijn middenstandsdiploma en volgde hij een bedrijfseconomische opleiding.

Van den Heuvel had echter al snel door dat zijn toekomst niet tussen de paarden lag. Na enkele omzwervingen ging hij aan de slag bij het transportbedrijf van zijn vader, al liet hij de drafsport nooit helemaal vallen. Hij raakte bevriend met trainer Jacky de Jong, voor hij wie op 7 augustus 1980 Remembrance naar de bloemen stuurde in Santpoort; de eerste van in totaal 48 overwinningen die Van den Heuvel op de kortebaan boekte.

Van den Heuvel ontwikkelde zich uiteindelijk tot een absolute topper op de kortebaan. In 1994 kroonde hij zich zelfs tot kortebaankampioen. “Ik heb het kortebanen altijd een hele leuke hobby gevonden”, vertelde Van den Heuvel aan Henri van Voorn in de Draf & Rensport Kerstspecial van 2000. “Dat typische sfeertje met heel veel mensen dicht langs de baan. Het is een vak apart dat je in de vingers moet hebben, al kun je natuurlijk wel een beetje bijleren. Je hebt een paar echt goede rijders en de rest probeert het wel, maar leert het nooit. Ik vind het kortebanen leuk en heb er aanleg voor, maar ben gaandeweg minder gaan rijden. Als het heel mooi weer is, ga ik liever naar het strand en laat het rijden aan iemand anders over.”

Dolletje
Van den Heuvel kon prima opschieten met zijn collega’s en vond het leuk om een dolletje te maken op weg naar de start. Van den Heuvel: “Je had er rijders bij die dan helemaal van slag raakten. Ik had ooit Guus Knijnenburg mooi te pakken. We rijden naar de start en ik zeg ‘Guus, daar staat me toch een mooi wijf’. Hij vroeg direct waar en keek om. Ondertussen viel de start en ging ik er als een speer vandoor. Na de finish komt Guus er aan en roept met dat mooie Haagse accent ‘Hé pik, daar had je me toch mooi te pakken’. Kijk, dat is humor.”

Van den Heuvel kwam bij toeval in aanraking met Tjitse Smeding en vanaf dat moment steeg zijn ster tot ongekende hoogte. In 1999 won hij de Derby met Nigel Stardust en in 2000 met Odd’s Against de op dat moment meest lucratieve langebaankoers ooit (bijna 160 duizend euro voor de winnaar) in Nederland. Met Out of the Blue blonk Van den Heuvel uit in het klassieke werk, zoals de Derby der vierjarigen.

Aan de wilgen
Ondanks het succes zette Van den Heuvel vanaf 2001 de drafsport op een lager pitje. “Ik rij in principe alleen nog mijn eigen paarden”, was te lezen in de al eerder genoemde Kerstspecial. “Mijn winterpak heb ik al aan de wilgen gehangen, want dat rijden in winterse omstandigheden vind ik sowieso niets. Ik heb het te druk met mijn werk en ben de aardigheid verloren. Ik stoor mij behoorlijk aan het optreden van comitéleden en het gebrek aan discipline bij deelnemers. Ik weiger bijvoorbeeld om in Alkmaar te rijden. Je denkt toch niet dat ik gek ben met zes leerlingen en een paar eigenaarrijders voor 1300 piek onder luid geschreeuw de eerste bocht in te duiken. Ik wil me niet langer ergeren.”

Van den Heuvel verdween langzaam maar zeker naar de achtergrond en uit beeld. In 2007 was hij eenmalig te bewonderen in Noordwijk en in 2013 nam hij deel aan de kortebanen van Schagen en Lisse.

Het bericht van zijn overlijden kwam onverwachts. Van den Heuvel leed al enige tijd aan een ongeneeslijke ziekte. Enkele dagen geleden was zijn situatie dusdanig verslechterd dat een zeer moeilijk besluit onvermijdelijk werd. De redactie van Kortebaandraverijen.nl wenst al zijn nabestaanden enorm veel sterkte met dit verlies.

(einde In Memoriam)

In 2017 heeft de website www.kortebaandraverijen.nl een klassement van de meest winnende pikeurs op de kortebaan gepubliceerd. Huib van den Heuvel heeft in de jaren 1980 t/m 2000 totaal 48 overwinningen behaald. Hij stond daarmee 12e in het klassement.

Alle kortebaanzeges van Huib van den Heuvel op een rij:

1. 07-08-1980 Remembrance Santpoort
2. 07-09-1981 Remembrance Schagen
3. 15-09-1986 Zeepijn du Bois Medemblik
4. 25-04-1987 Zeepijn du Bois Waalwijk
5. 05-06-1987 Zosma Corosa Hoogkarspel
6. 17-09-1987 Vonny Albo Enkhuizen
7. 13-09-1991 Arjen Steenwijk Hillegom
8. 17-09-1992 Bernard d’Ivens Enkhuizen
9. 12-10-1992 Evita Jorishof ’t Zand
10. 16-09-1993 Galant Quick Enkhuizen
11. 17-09-1993 Evita Jorishof Hillegom
12. 29-09-1993 Flow de Monpelou Roden
13. 30-09-1993 Evita Jorishof Lisse
14. 25-07-1994 Heli Marco Stompwijk
15. 11-08-1994 Heli Marco Beverwijk (NK)
16. 13-08-1994 Flow de Monpelou De Lier
17. 01-09-1994 Flow de Monpelou Heemskerk
18. 06-09-1994 Heli Marco Schagen
19. 16-09-1994 In The Beginning Hillegom
(de 6 zeges in 1994 leverden hem het Kapioenschap op)
20. 25-04-1995 Flow de Monpelou Hilversum
21. 06-08-1996 Illowa Diamond Nootdorp
22. 28-08-1996 Illowa Diamond Hoorn
23. 13-09-1996 Illowa Diamond Hillegom
24. 04-06-1997 Larry Bird Joure
25. 17-07-1997 Larry Bird Zandvoort
26. 21-08-1997 Larry Bird Noordwijk
27. 12-09-1997 Koral Prise Hillegom
28. 24-09-1997 Koral Prise Roden
29. 23-07-1998 Goldbeater IJmuiden
30. 06-08-1998 Alley Ego Santpoort
31. 11-09-1998 Josie Speed Hillegom
32. 12-10-1998 Josie Speed ’t Zand
33. 14-05-1999 Josie Speed Wognum
34. 02-06-1999 Alley Ego Joure
35. 19-06-1999 Quick Mail Den Ilp
36. 22-07-1999 Royal Touch IJmuiden
37. 28-07-1999 Third Man Voorschoten (NK)
38. 19-08-1999 Josie Speed Noordwijk
39. 02-09-1999 Mister Diamond Heemskerk
40. 09-09-1999 Mister Diamond Purmerend
41. 30-09-1999 Mister Diamond Lisse
42. 11-10-1999 Mister Diamond ’t Zand
43. 02-06-2000 Apache Wognum
44. 17-06-2000 Apache Amsterdam-Noord
45. 20-07-2000 Apache Zandvoort
46. 10-08-2000 Braque Mourotais Beverwijk
47. 07-08-2000 Sharp Witted Noordwijk
48. 27-09-2000 Apache Roden

Boven: Flow de Monpelou (rechts met Huin van den Heuvel)
is ruim sneller dan My Twain (Wim van Buytene) tijdens de finale
van De Lier 1994. De merrie had met twee overwinningen een
groot aandeel in het eerste en enige kortebaankampioenschap
van Van den Heuvel.


Boven: Kortebaan de Lier 1994: Flow de Monpelou en Huib v.d. Heuvel
met eigenaren tijdens de huldiging. Huib legt het uit.


Boven: Huib van den Heuvel heeft de Kortebaan van Hilversum in 1995 gewonnen. Rechts staat Hilversum's voorzitter Piet Groot en
daarnaast Peter Bisschop, voorzitter van de Kortebaanbond.
(beide uit Heemskerk afkomstig)

Boven: Huib van den Heuvel was in 1996 met Illowa Diamond
de eerste winnaar van de kortebaan van Nootdorp; toen nog op
het drafcentrum. De Haagse ĎMoppentopperí Harrie Engels draaft
een stukje met de ereronde mee.


Boven: Larry Bird en Huib v.d. Heuvel tijdens de huldiging na hun zege
op de Kortebaan van Noordwijk d.d. 21-8-1997.
Recht onder de vuurtoren zien we Eric Rams.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse