NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Tijmen Krijnen
(1939 - 2021)Onderstaande In Memoriams zijn met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.51 van 2021

Tijmen Krijnen sr. overleden

Een maand geleden waren we nog bij hem op bezoek voor de huldiging als Kampioenfokker van het kortebaanseizoen 2020-2021. Hij leek toen niet ziek, maar volgens zijn dochter was hij dat wel en daarom had ze gevraagd om de beloofde huldiging niet uit te stellen. Het werd een hele plezierige ceremonie, waarvan we enkele weken geleden in dit blad (nr.48) verslag hebben gedaan. (hetzelfde verslag met foto's is te vinden op www.dutchtrotters.nl, bij 8 dec. 2021). De mooie oorkonde had hij tijdens volgende bijeenkomst in “het Praathuis” trots aan zijn vrienden Nico Meijer, Martin de Koster en Tom van Eijden getoond. Krap een maand hierna kregen we bericht van zijn overlijden op 82-jarige leeftijd.

Tijmen Krijnen is jarenlang als aannemer in de bouw werkzaam geweest, maar nu al een tijdje gestopt. Hij en zijn reeds 94-jarige vrouw Catharina (Toos) waren 59 jaar getrouwd en bijna 50 jaar aan de drafsport en fokkerij verknocht. Ze hebben totaal zo’n 70 veulens gefokt, die eerst de losse letter K meekregen en vanaf 2003 de achternaam Charisma. De bekendste zijn Viking, Zahier, Adonis, Bonnie, Cesar, Ivanhoe, Eliot en Lars. Mireije Charisma is geboren in 2019 en is vernoemd naar de eerste draver die ze kochten, de in 1971 geboren Mireille. Intussen zijn we 2 alfabetten verder.
In 2018 heeft Krijnen al een Life Time Award gekregen tijdens de Jaarvergadering van de Fokkersvereniging in Ankeveen voor zijn jarenlange trouw aan het NL-stamboek. De jaarlingen werden opgefokt bij zijn zoon, die ook Tijmen heet en als aannemer werkt. Hij heeft een boerderij met land in west-Groningen en hopelijk zet hij de familietraditie met de Charisma-dravers voort.

Mede namens de redactie van dit blad en de besturen van de Kortebaanbond en de Fokkersvereniging wens ik de familie Krijnen heel veel sterkte.

Hans Huiberts, voorzitter Fokkersvereniging


In Memoriam Tijmen Krijnen

Ons bereikte het droevige bericht dat na een kort ziekbed Tijmen Krijnen is overleden. Tijmen was de initiatiefnemer, het bestuurslid en de drijvende kracht van ons jaarlijkse Paardensportevenement op de Hilversumse Meent sinds 2009. Dit was mede mogelijk door de vriendschap die hij had met familie Jansen, de eigenaar van het weiland aan de Melkmeent.

Tijmen was een man van weinig woorden maar met een enorme dadendrang bij het opzetten, het organiseren en het zoeken van sponsoren. Ook het stimuleren en enthousiast maken van vrijwilligers was aan hem toevertrouwd. Zo zeer zelfs dat vanuit Groningen een demontabele tribune werd opgehaald, opgezet en nadien weer afgebroken en teruggebracht. Zijn passie was paardensport in de brede zin van het woord.
Naast eigenaar, samen met zijn vrouw, was hij jarenlang fokker van zeer verdienstelijke dravers die allen de naam Charisma meekregen. Onlangs werden beide nog in het zonnetje gezet door de Kortebaan Bond en de Fokkersvereniging als eerbetoon aan de door hen gefokte paarden die de meeste punten dit jaar behaalden in het kortebaancircuit. We zullen hem node missen.

Tom van Eijden, voorzitter Stichting Grasbaan Hilversum


Tijmen Krijnen

Een mooie Drafsportman is er plots niet meer, althans niet meer hier. Daarom moet ik zijn humor, relativering en solide standpunten missen. Sjokkend over een weiland werd er een koersbaan voor een dag gemaakt. Bij velen was er twijfel over de haalbaarheid ervan maar niet bij Tijmen.
Na een middag koersen verlieten duizenden tevreden mensen de Meent. Tijmen had de boel immers goed voorbereid en een knipoog was voldoende.
Wat een man en een mooi mens!
Al zijn dierbaren, alle sterkte!

Kees de Bock, Den Horn

Boven: Eliot Charisma en Marc de Jong tijdens de huldiging
na hun overwinning in de PMU-prijs op Alkmaar d.d. 18 juni 2018.
Rechts staat fokker Tijmen Krijnen.


Boven: Frans Jansen van de Kortebaan Bond reikt de oorkonde
voor de Kampioenfokker uit aan mevrouw Krijnen. Thuis bij de fokkers,
op 23 nov. 2021, een maand voordat Tijmen zou overlijden
op 82-jarige leeftijd.
Vier maanden later (april 2022) overleed onverwacht ook mevrouw Krijnen.
Zij was bijna 10 jaar ouder dan haar man en is 91 jaar oud geworden.
(foto HH)


Boven: De oorkonde met de twee Charisma’s.
Als fokker staat Mevrouw Catharina Krijnen te boek.
(foto HH)
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse