NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

(Theo)Dorus Oudshoorn
(1937 - 1986)Na een vraag van Mady Oudshoorn over het door haar vader Dorus gewonnen polshorloge, hebben we enkele foto's bijeen gezocht en een korte levensbeschrijving gemaakt, met hulp van Mady zelf, Gerard Koop, Dolf Rieken en Bert Starreveld.

(Theo)Dorus Oudshoorn is op 29-10-1937 geboren in Stompwijk. Hij werkte zijn hele leven bij en met de harddravers.

Dorus kwam rond 1958 op Duindigt/Groenendaal. Hij startte als leerling pikeur bij Hans ten Hagen, tezamen met Aad Harmsen en Frans Louwersheimer. In 1960 trad hij in dienst bij Flip Knijnenburg, die destijds veel goede 2-jarigen aan de start had. In die tijd heeft Dorus nog, samen met Willem van Dalen, Hugo Langeweg (nu senior) aan zijn eerste overwinning met Iliona Marijke geholpen. Flip had tegen Hugo gezegd dat het paard niet opgewarmd hoefde te worden, maar Dorus en Willem hebben vlak voor de start nog wat aan de tuigage veranderd en tegen Hugo gezegd dat hij wat sprintjes moest trekken. Hugo won daarna zijn eerste koers.

In 1962 wisselde hij naar Willem Geersen in Oud-Valkenveen en wist een aantal koersen te winnen. Op 22 december 1963 won hij in Hilversum de koers om het Kampioenschap der Leerling-pikeurs met de snelle maar moeilijke ruin Walter Hollandia. Daarna kreeg hij zijn pikeursvergunning en ging hij terug naar Duindigt, waar hij, op de huidige plek van het entrainement van Willem v.d. Pijl, tot 1970 een eigen entrainement op Duindigt heeft geëxploiteerd. Hugo Langeweg sr. en Gert Jan Snijders waren leerling bij hem. Gert Jan is later helaas met zijn bromfiets verongelukt. Eén van zijn beste paarden was toen Herwouter Trix van eigenaar Teun de Geus. Ook Gina Narciso deed het leuk. Jacky Spencer was een veelbelovend paard uit zijn stal, maar die werd tot zijn grote verdriet als 3-jarige door Jan van Dooyeweerd weggekaapt.

Als eigenaar heeft Dorus ook nog samen met zijn broer Jan een aantal paarden gehad waaronder Happy Hollandia en Jokkebrok, waarmee ze ook nog een viertal producten hebben gefokt, waarvan alleen Showgirl (geb. 1976, rec. 1.22,0 - Hfl. 10.000) in de baan is gekomen.

Na wat teleurstellingen trad Dorus vervolgens in dienst bij andere trainers. Eerst heeft hij jaren bij Aad Harmsen gewerkt en daar had hij een goede klik met de merrie Ingrid Roodnoot, die een van de goede paarden uit destijds de topstal van Duindigt was, met o.a. Kolja T, Ossian, Loes Areta, etc. Hij was de vaste verzorger van Ossian, totdat deze hengst begin 1982 naar Jan Wagenaar verhuisde.

Bert Starreveld vertelde:
Ik heb Dorus meegemaakt op Duindigt, in de stal van Aad Harmsen. Han Pasman, trouw eigenaar van Aad kocht van Pim de Regt voor het toen astronomische bedrag van 300.000 gulden ex btw het wonderpaard Ossian. Bij zo een paard hoorde een vaste verzorger en dat werd Dorus. De gehele ochtend was Dorus dan ook in de weer met zijn troetelkind. Lunchen deed Dorus graag in de koffietent bij Nico van der Sman op de Buurtweg en hij at dan smakelijk een broodje achter de gokkast. Ook werd er altijd een potje geklaverjast met Jan Brouwer en Dorus Ponsen, beide ook Duindigt trainers. Na het spel haastte Dorus zich dan weer naar stal om zijn Ossian te verzorgen. De pupil van eigenaar Pasman, trainer Aad Harmsen en verzorger Dorus won menig koers, waaronder enkele super trio’s, maar na succes volgt altijd een dip en Ossian, een paard met een moeilijk karakter en sterke eigen wil, verhuisde naar Jan Wagenaar jr, die na verloop van tijd de grillige hengst weer deed schitteren. Dorus raakte door de verhuizing van Ossian naar Wagenaar zijn plezier in de sport kwijt, maar kon terugkijken op een mooie tijd op Duindigt. De successen van Ossian bij Wagenaar ontlokten bij Dorus de uitspraak: ”geen kunst met zo’n klaargemaakt paard”. (einde citaat Bert Starreveld)

Dorus vertrok in 1982 van Duindigt en ging aan het werk bij trainer Guus Knijnenburg te Nootdorp, in de periode van White Shadow en Yeaning Boshoeve. Op het laatst heeft hij nog gewerkt bij Stal Arctic van Mevr.Post-Pronk in Nootdorp, waar ook amateurkampioen Gerard van der Wal zijn paarden trainde. Zijn laatste overwinning behaalde Dorus met Vita B van Tinus Brouwer op de Nootdorpse drafbaan.

Het heeft Dorus in het leven zeker niet meegezeten en hij stierf in 1986 op 48-jarige leeftijd te Nootdorp. Hij was een man van weinig woorden, maar wel een echte paardenman.

1944

Boven: Dorus Oudshoorn op in zijn jonge jaren


1944

Boven: Querido I met Els Feenstra op de sulky en Dorus Oudshoorn
aan het hoofd van het paard. Foto uit midden jaren vijftig.
Zo te zien bij een demonstratiekoers of een schoonheidswedstrijd.


Kampioenschap der Leerlingpikeurs 1963
Boven: Dorus Oudshoorn won op 22 december 1963 het
Kampioenschap der Leerlingpikeurs op de baan van Hilversum.
Hierboven het verslag


1944

Boven: Dorus Oudshoorn won op 22 december 1963 het
Kampioenschap der Leerlingpikeurs op de baan van Hilversum.
Hierboven de uitslag.


1944

Boven: Dit horloge won Dorus Oudshoorn met zijn zege in het
Kampioenschap der Leerlingpikeurs in 1963. Aangeboden door
de Pikeursvereniging Nederland. Dat staat aan de binnenkant.
Deze foto's komen van de dochter van Dorus, Mady.


Boven: Herwouter Trix met Dorus Oudshoorn.


Boven: Herwouter Trix wint met T.L. (Dorus) Oudshoorn op 2-11-1969.


Boven: Jeune Premier R wint in handen van Dorus Oudshoorn
de Une de Mai-prijs op Duindigt d.d. 13-11-1971,
voor Jheronimus en Jungle Boy.


Boven: Ossian, vastgehouden door Dorus Oudshoorn en daarachter
pikeur Aad Harmsen na de zege in de Quicksilver S-prijs,
op Duindigt d.d. 1-4-1979.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse