NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Bert Postema
(1948 - 2024)

Boven: Bert Postema en Marian Vos


Onderstaand In Memoriam is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr. 8 van 22 febr. 2024
Auteur: Hans Sinnige

Titel: Bert Postema is overleden

Vorige week overleed Bert Postema. Hij was de levenspartner van Marian Vos, ruim 35 jaar lang. De twee leerden elkaar kennen door de paarden. Bert, die in Zuidhorn woonde en deel uitmaakte van een groepje liefhebbers die de sport in de regio maar ook erbuiten volgden, had destijds samen met iemand een draver die eerst bij Tinus Lugies en later bij Jan Wagenaar in training stond. Toen het bij die laatste wat minder ging en het paard op rust kwam te staan in Aduard zei iemand daar: probeer het anders eens bij Marian Vos. Dat deed Bert, hij werd eigenaar aan de stal. Het paard ging het leuk doen en Bert is nooit meer weggegaan.

Jarenlang had Bert een eigen slijterij. Daarmee stopte hij in 2005. Door toeval rolde hij daarna in het vervoer van paarden voor derden. Kim Veening, die werkte bij Arnold Mollema en die als buurmeisje via Marian en Bert kennis maakte met de sport, tipte 'de Mol', die een chauffeur zocht voor een buitenlandse trip, dat Bert thuis zat en in het bezit was van een vrachtwagenrijbewijs. Bert maakte zijn eerste reis en daarna wisten ook de andere trainers hem te vinden. "Daaraan heeft hij heel veel plezier beleefd. Met elkaar onderweg zijn, met vaak kansrijke paarden, dat was steeds weer een avontuur. Met Clint W Boko naar Stockholm, met Mister F Daag naar Helsinki. Hij vond dat prachtig. Ik ben blij dat hij dat heeft meegemaakt", zegt Marian, die ook nog even stilstaat bij de reis die hij met Mariska Huel maakte naar ItaliŽ. "Dat was haar laatste reis, ze waren al die tijd met zijn tweeŽn onderweg geweest. Eenmaal thuis haalde ik hem bij Mariska thuis op. We zien elkaar snel weer op de koers, zeiden we toen. Drie dagen later was ze overleden. Dat heeft op ons diepe indruk gemaakt, we waren er kapot van."

De grasbaanliefhebbers zullen Bert ook nog kennen als bestuurslid van de baan in Aduard. Hij trad jaren geleden via de toenmalige voorzitter Sake Rispens, die ook paarden op stal had bij Marian, toe tot het bestuur. Ik moet achter sponsors aan en de eerste heb ik al", meldde hij triomfantelijk toen hij na zijn uitverkiezing thuis kwam. Hij bleek Marian alvast te hebben aangemeld. Toen Rispens vanwege zijn gezondheid uit het bestuur stapte nam Bert de voorzittershamer over. Hij stak er zijn hele ziel en zaligheid in maar toen enkele jaren geleden de meeste bestuursleden en vrijwilligers om verschillende redenen wegvielen stopte Bert ook. Dat er onlangs met nieuwe mensen, deels uit de regio, een doorstart werd gemaakt deed hem deugd.

De tijd dat Bert als amateurrijder op de kar stapte ligt al even achter ons, maar dat wilde niet zeggen dat hij de lijnen nooit meer vast hield. Thuis in de pensionstal stak hij waar nodig de handen uit de mouwen en ook als hij op reis ging nam hij zijn pak en een helm mee. Het is gebruikelijk dat de paarden in den vreemde ruim voor de koersdag even worden losgereden en dus kon het zomaar gebeuren dat het publiek in Solvalla dat vroeg aanwezig was Bert voorbij zag komen met een starter van die dag. Van zulke unieke momenten genoot hij.

Marian en Bert waren op de koers meestal samen aanwezig. "Vroeger was hij de man van Marian, maar dat veranderde later. Ik werd de vrouw van Bert", zegt ze met een glimlach. "We waren altijd bij elkaar en de sport was onze verbinding. Dat is altijd zo gebleven. Paarden die bij ons waren geweest of waarmee Bert op reis was geweest volgden we samen." De afgelopen jaren waren voor de familie niet makkelijk, om die reden waren Bert en Marian blij dat hun zoon samen met zijn gezin intrek nam op de boerderij. "Dan denk je: de mooie tijd die er nu aankomt, daar gaan we samen van genieten." Maar het mocht niet zo zijn, Bert werd tien weken geleden ziek en kwam daar niet meer bovenop. Hij werd 75 jaar. Zaterdag heeft zijn familie in besloten kring afscheid van hem genomen. We wensen ze heel veel sterkte.

Boven: Bert Postema met de Franse crack Rapide Lebel,
die hij tegenkwam op één van zijn reizen.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse