NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Arnold Posthumus
(1957-2020)


Arnold Posthumus na zijn zege met Herbie W
in het Sprintkampioenschap van Nederland 1995.


Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.6 van 2020
Auteur: Hans Sinnige

Titel: In Memoriam Arnold Posthumus

Vorige week donderdag is in aanwezigheid van veel oud-collega's uit de sport afscheid genomen van Arnold Posthumus. Hij werd slechts 63 jaar. De wat oudere liefhebbers van de sport zullen hem zich herinneren als de jongeman in het oranje met de groene V die in de jaren '90 als invaller voor de toen met rugproblemen kampende Hubert Schoonhoven een reeks koersen won, waaronder 3 keer met Herbie W: het Sprintkampioenschap van Nederland 1995 (te Hilversum in 1.13,8) en in 1996 tweemaal op Duindigt.

Arnold heeft een zus, Lenie, en een tweelingbroer. Die laatste, Herman, weet nog precies hoe zijn broer in de sport kwam. "Mijn vader had een loonbedrijf en daarnaast had hij enkele dravers. Het was de bedoeling dat Arnold in het bedrijf zou gaan werken, maar de paarden trokken hem meer. Hij is toen bij Arnold Mollema op de Oppers in Wolvega aan de slag gegaan als leerlingpikeur. Zijn eerste paard waarmee hij reed was Gloriant en daarmee won hij meteen de eerste keer uit. Later heeft hij ook gewerkt bij Roelof Kromkamp en bij Sjeng Hendrix. Bij Tjitse Smeding was hij daarna een jaar of tien en van daaruit verhuisde hij naar Hubert Schoonhoven. Ik schat dat Arnold tussen de 50 en 100 koersen heeft gewonnen. Daarvan was die met Herbie W zijn mooiste. Die foto hing boven zijn bed en die stond ook op de rouwkaart."

Doordat Arnold getrouwd was met een paardeninstructrice verliet hij op een gegeven moment de drafsport, hij werkte 15 jaar lang met Arabische Volbloeds. Toen in 2013 zijn vrouw overleed keerde Arnold terug naar Friesland en haalde hij de band met de dravers weer aan. Bij Jan Henk Janssen en bij Bas Crebas was hij de laatste jaren regelmatig op stal te vinden, hij reed er ondermeer paarden onder de man. Ruim twee jaar geleden werd bij Arnold na een routineonderzoek darmkanker met uitzaaiingen naar de lever vastgesteld. Bas Crebas was vier dagen voordat hij overleed nog bij Arnold thuis. "Hij heeft zo gevochten, hij heeft daardoor nog een jaar extra geleefd. Bij de Prijs der Giganten was hij voor het laatst op de koers. Daarna keek hij alle koersen thuis. De Prix d'Amérique wilde hij nog heel graag zien, maar de dag ervoor overleed hij", aldus Bas. De foto van Arnold tijdens en na de zege met Herbie W drukken we bij deze tekst af, zo zullen we hem blijven herinneren. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met hun verlies.

Boven: Herbie W wint met Arnold Posthumus (omdat trainer
Hugo Schoonhoven last van zijn rug had) op Duindigt in 1996.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse