NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Ben Schuurman en zijn
Stal Sprookjeshof1944

Boven: Tom Mix koerst met amateurrijder Ben Schuurman in Alkmaar
d.d. 16 maart 1958. Achter hem loopt Speedy Lady.

Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.7 van 2021
Auteur: Henri van Voorn

Titel: We missen Stal Sprookjeshof

Als eigenaar van een draver kun je onder je eigen naam aan de koersen deelnemen, of je paard onder een stalnaam laten lopen. Dat gebeurde vaak als een paard meerdere eigenaren had. Vele grote stalnamen uit de vorige eeuw zijn inmiddels historie, maar zijn wel in het geheugen blijven hangen. Bijvoorbeeld omdat ze heel succesvol waren zoals de stallen Hollandia, Middenmeer, Nooit Gedacht, Anjo, Erna, Marion, Xanthos, Rotterdam, Westland, Hazelaar en De Gulden Krakeling. Historische namen die herinneringen oproepen, rescpectievelijk aan cracks als Walter Hollandia, Mac Kinley, Cherie Spencer, Fernandel, Duchesse Mac, Theo Messidor, Xanthos Narciso, Jojo Buitenzorg, Kees Verkerk, Uno Hazelaar en Olivier B.
Bekende stalnamen in Noord-Nederland waren de stallen Zilvertip, Di Robles, BB, Gruno, en Eems. De bijbehorende dravernamen als Everprise, Goudplevier S, YY Hanover, Evelyn Hollandia en Kid Eemshorn borrelen dan weer op.

Sprookjeshof
Soms doet iets anders dan de naam van een paard aan een stal denken. Als je bijvoorbeeld van Groningen via Noordlaren naar Zuidlaren fietst dan kom je langs attractiepark Sprookjeshof. Een geliefd reisdoel voor schoolreisjes en familie uitjes in Noord- Nederland. In de vorige eeuw omvatte het park naast sprookjes en een restaurant ook een draverstal. Daar speelde zich het sprookje van eigenaar Ben Schuurman af. Schuurman, bij ons thuis oom Ben genoemd, kon het zich veroorloven om jarenlang een eigen huistrainer aan zijn sprookje te laten werken. Er was ook plaats voor paarden van derden en het duurde niet lang of oom Ben ging ook zijn eigen Sprookjeshof paarden fokken.
Tussen 1962 en 1980 kwamen er 24 Sprookjeshof dravers ter wereld. Echte toppers zaten er niet tussen, maar wel vaak paarden die de baan haalden en een bescheiden bijdrage leverden in de kosten van de stal. Van de 24 gefokte paarden haalden 17 de baan. Desiree, Edith, Fan, Gin, Ici, New, Rie, Sir, Son, Use en Vie Sprookjeshof waren redelijk succesvol. Het laatste fokproduct, Wim Sprookjeshof, won circa € 3.800. Hij was vernoemd naar trainer Wim Hauber, die lang bij Sprookjeshof werkte.
De eerste Sprookjeshof trainer was Klaas Woudstra, die later vanuit Groningen en Willemsoord furore maakte en jarenlang tot de top van de Nederlandse trainers behoorde. Woudstra zijn sprookje begon met één paard en om rond te komen was hij ook klusjesman en bewaker van de rijwielstalling. Na Klaas Woudstra werd Tinus Lugies de huistrainer. Hij koerste er met paarden als Unwaersfiigel S, Chris Hanover P en Desiree Sprookjeshof.
Oom Ben hield wel van veranderingen en Wim Hauber werd de volgende trainer. Het sprookje werd ongetwijfeld nog mooier toen Hennie Grift in 1968 de gelederen kwam versterken. Uit die periode stammen namen als Yewel Boy, Arrow Axworthy Fan en Gin Sprookjeshof. Ook Hennie trok de wijde wereld in, die hem op vele plaatsen en in vele landen successen brachten. Wim Hauber trok als trainer van Sprookjeshof nog de aandacht met paarden als Panhart, Meindert O en Sir en Son Sprookjeshof. Wim werd in het werk bijgestaan door Leo Kokkes en ook hij past in de sprookjessfeer.

Van de dravers zorgde Meindert O voor reuring. De vos won uiteindelijk ruim anderhalve ton in guldens. Vooral in het begin ging het nog wel eens mis en zijn eigenaar, die een nieuwkomer in de sport was, kon dat moeilijk bevatten. Meindert O verhuisde dan ook regelmatig naar een andere trainer. Historisch is de uitspraak van een zoon van de eigenaar toen Meindert O met een Franse kap op in de koers verscheen. "Moe, Meinder heeft 'n muts op" riep de jongen enthousiast. Rijk is Ben Schuurman aan zijn stal Sprookjeshof niet geworden. Aanvankelijk dachten we dat zo'n sprookjestuin gouden business moest zijn, maar later werd duidelijk dat de horeca exploitatie van het naburige beurscomplex "Prins Bernhard Hoeve" oom Ben de nodige munten bezorgde om zijn sprookje in leven te houden. Mooie herinneringen bewaren we ook aan de laatste jaren van oom Ben zijn sprookjestijd. In de winterperiode, als de koersen op een lager pitje stonden, werd er in het restaurant regelmatig een klaverjasavond gehouden voor mensen uit de draverswereld. Uiteraard met Wim en Rie Hauber maar ook met Willem Bos, die dankzij het octrooi op een zeepautomaatje zijn eigen sprookje creëerde. Ook Willem werd verliefd op dravers en kocht o.a. Speedy Gent. Klaverjassen met oom Ben was vaak een avond vol humor en snedige opmerkingen. Er werd regelmatig een rondje gegeven, maar als oom Ben aan de beurt was, dan sprak hij op plechtige toon tegen zijn ober, die volgens mij Modderman heette: "Zeg Modderman, denk je dat wij nog wel iets zouden lusten?" Modderman, die altijd braaf "ja" zei, paste bij de zaak zoals de vooroorlogse smyrna tafelkleedjes. Het sprookje van oom Ben verkleurde een beetje toen de fiscus acties als "schuimkraag" bedacht.
Uiteindelijk verdween stal Sprookjeshof en de daarbij behorende rode buis met witte kraag en manchetten, maar het echte Sprookjeshof bestaat nog steeds. Eind 2014 dreigde de zaak door ambtelijke tegenwerking gesloten te worden, maar er werd net op tijd een nieuwe eigenaar gevonden. Nu de paarden nog terug!

1944

Boven: Unwaersfügel S met K. Woudstra leidt op 6-3-1960
en wordt in deze koers tweede. Dit was een van de
beste dravers van Stal Sprookjeshof.


A-tje

Boven: Arrow Axworthy (Wim Hauber) na zijn zege in
de Kerstklokken-prijs te Hilversum op 26-12-1966.
De aan zijn linkeroog blinde Arrow Axworthy won o.a.
Het Gouden Paard 1966, de twee Mijl van Mereveld 1969 en
nog diverse andere grote stayerskoersen waaronder
de 4,5 Kilometer in 1969 met Henny Grift.
In 1967, 1968 en 1970 werd Arrow 2e in Alkmaar's
"langste koers van Europa"
De ruin was in eigendom van de familie Grift,
de ouders van Hennie.


Boven: Desiree van Sprookjeshof en Mw. Sierdsma-Neef tijdens
de ereronde na hun zege in de 2e afd. van het
Amatricekampioenschap te Alkmaar, op 10-7-1966.
Desiree van Sprookjeshof was een van de bekendste
fokproducten van Ben Schuurman.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse