NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Julius Smit
(1940 - 2021)


topper


Onderstaande artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.49 van 2021
Auteur: Hans Sinnige

Titel: Jules Smit, een markante man

Dit weekend (begin dec. 2021) werd bekend dat Jules Smit op 81-jarige leeftijd is overleden. Als het woord `markant' op iemand in onze sport van toepassing was dan was het op hem, dat weet iedereen die hem gekend heeft. Jules was jarenlang eigenaar van dravers. Eerst bij Klaas Woudstra, toen bij Arnold Mollema, later bij Hennie Grift en de laatste jaren dat hij dravers had stonden die bij Cees Kamminga. Allemaal leerden ze zijn gewoontes en bijzonderheden kennen.

Als zakenman hoefde je hem niets te leren. Zijn Smithy's Palace, een discotheek in het Drentse Eesveen, was jarenlang een begrip in noord en midden Nederland. In de gouden jaren hing daar op de gevel een stoplicht. Stond die op rood, dan kon er echt niemand meer bij en moest je buiten wachten tot het licht op groen sprong. Het geld dat daar verdiend werd stak Jules met alle plezier in de dravers.

Smithy's Palace

 

Smaakmaker
"Hij was een smaakmaker, heel slim ook. We hebben altijd veel plezier gehad", zegt 'de Mol', die ondermeer de snelle Beystone Master voor hem trainde.
Hennie Grift leerde Jules beter kennen toen beide in de jaren '80 naar Amerika gingen. "Jules sprak maar twee woorden Engels, maar dat weerhield hem er niet van om het gesprek aan te gaan met de grootste eigenaren van Amerika. "He moattie, is dat you peerdje?" Om in Amerika te komen moest je vliegen en dat was niets voor Jules, hij had vliegangst. "Ik vergeet nooit meer dat we een keer moesten vliegen en dat (dravertrainer) Per Hendriksen mee was. Die moest zijn vliegeniersexamen doen en als hij zou slagen dan mocht hij zelf vliegen. Per slaagde en een dag later zouden we weer vliegen, maar dan met Per als piloot. Jules is niet ingestapt. "Die man kan nog geen peerd rieden, ik ga niet mee", zei hij. Achteraf gezien had hij gelijk, want Per was levensgevaarlijk. Op een gegeven moment hoorde ik op de koptelefoon iemand in paniek van alles roepen, toen was hij aan het spookvliegen!"
Hennie won als trainer en rijder de Nederlandse Derby voor Jules met Floris Bos. "Jules belde op en vroeg of ik nog een goeie voor hem had staan. Die had ik, Floris was toen nog van Jos Bos en die verkocht hem aan Jules, die weer een deel verkocht aan Henk Mulder. We wonnen elf keer in elf starts en als vierjarige won hij ook nog het Kampioenschap van de Nederlandse Paarden", aldus Hennie, die vlak na die Derbyzege met Jules afreisde naar Amerika. "Daar gingen we naar de paarden kijken die hij daar had staan. Per Hendriksen trainde ze en als hij aangaf dat eentje niet meeviel dan gaf Jules hem meteen weg, dan was hij van alle kosten af. Eentje, die hij ook zo weggaf aan Per, kocht ik daarna, dat was Voyager Lobell. Daar zag ik wel wat in en die heb ik daar toen gewerkt. Eerst vier heats en daarna heb ik hem gekwalificeerd in een nieuw baanrecord, hij was die dag sneller dan Nuclear Kosmos die het baanrecord had. Jules had daarna spijt en kocht meteen de helft weer terug, zo was hij. Dat was Jules op zijn best."

De laatste jaren dat Jules dravers had liet hij die trainen door Cees Kamminga. Ook Cees, die voor hem met Desley As de Jugend Preis en een jaar later een serie van de Duitse Derby won, bewaart mooie herinneringen aan onder meer de reizen naar Berlijn die ze samen maakten. Jules was een heel bijzonder mens, eentje die we zullen missen.

Boven: Ostara Hanover en eigenaar Julius Smit na hun
overwinning in de Barcelona-prijs op Hilversum d.d. 18-1-1981.

topper

Boven: Prijsuitreiking door Wim Nas (Buitenzorg) aan Julius Smit,
eigenaar van Ypsilon B, die de Grote Prijs der Vaderpaarden
heeft gewonnen op Hilversum d.d. 11-10-1983.

topper

Boven: Floris Bos (H. Grift) is onaantastbaar in de Derby van 1991.
Op afstand wordt Flash of Light 2e voor Frederik S, Folkert Oldeson
en Fire Buitenzorg.

topper

Boven: Als dromen uitkomen moeten mannen soms wel eens huilen.
Wat is er emotioneler dan het winnen van de Nederlandse Derby?
We zien de beide eigenaren Jules Smit (midden) en Henk Mulder (links)
na de zege van hun Floris Bos in de Derby 1991. Achter
pikeur Hennie Grift zien we zijn zoon Henk.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse