NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek >

Museum

Geschiedenis

Beelden van cracks

Op deze pagina kunt u een keuze maken uit filmbeelden van enkele oude cracks. U heeft er de Windows Media-player voor nodig op uw PC. Met dank aan Nakoersen en Karel Bonekamp.

Als eerste tonen we prachtige oude Polygoon-journaal-beelden, door Hans Eysvogel in Studio-sport gepresenteerd als inleiding op het W.H. Geersen-Memoriaal 1991. Het gaat vooral over de beste import ooit in Nederland:
Hairos II:
U ziet achtereenvolgens beelden uit 1960 van:
- Grote Prijs der Lage Landen: Hairos II voor Kavaljer Fortuna (Zw) en La Coulonces (Fr)
- Kampioenschap van Nederland: Hairos II voor Theo Messidor, Quicksilver S, Sammy Mars en Trudy Trothan.
- Wereldkampioenschap New York: Hairos II voor Crevalcore (It), Silver Gay (USA), Tornese (It, aan de reling) en Icare IV (Fr).

Hairos II:


Nogmaals Hairos II:
U ziet de laatste 800 m van de Prix d'Amérique van 1960.
Hairos II heeft in de hele koers de kop gehad en loopt in de laatste bocht voor de Franse paarden Iskander F, Jour de Veine en Infante II. In het derde spoor loopt de Italiaanse vliegende vos met de lichte manen, Tornese. De wereldcrack Jamin, die als tweevoudig winnaar 50 m bij de start heeft moeten geven, komt op het laatst aan de buitenkant opzetten. Op de laatste meters wankelt Hairos even, maar Geersen houdt hem in draf en wint de Prix d'Amérique voor Nederland. Tweede Tornese, derde Jamin voor Jour de Veine en Infante II.

Hairos II:


Nogmaals Hairos II:
Ingeleid door de stem van Herman Kuiphof, ziet u een TV-opname uit 1961, met een toespraak door Willem Geersen over de beste drafsport-prestaties van dat jaar, terwijl Hairos II aan zijn regenjas zit te knabbelen.
Willem Geersen en Hairos II:


Quicksilver S:
Filmbeelden van de Gouden Zweep 1962. Xirene Hollandia (pikeur Abe Siderius) heeft in de laatste bocht de kop overgenomen van Typhoon (Piet Strooper). Maar daar duikt de, met 80 meter handicap gestarte, 13-jaar oude Quicksilver S (Jan Wagenaar jr.) op, gevolgd door Theo Messidor (Freek Eerenberg). Xirene springt en Quick en Theo denderen in deze volgorde door naar de finish. Jan Junior krijgt de Gouden Zweep uitgereikt en de krans omgehangen door Prins Bernhard.
Hans Eysvogel toont deze beelden in Studio Sport bij een latere Gouden Zweep, gewonnen door Quicksilver's kleinzoon Yellowa.

Quicksilver S:


Quicksilver S:
Filmbeelden van de Gouden Zweep 1964. Aan kop gaat de 6-jarige Zombro Pluto. Maar links komt de, met 60 meter handicap gestarte, inmiddels 15-jaar oude Quicksilver S (Jan Wagenaar sr.) al op. Hij wint gemakkelijk zijn derde Gouden Zweep (en zou een jaar later zijn vierde winnen). Tweede werd Zombro Pluto voor Zanto (met bles).
Hans Eysvogel toont deze beelden in Studio Sport bij een latere Gouden Zweep, gewonnen door Quicksilver's kleinzoon Yellowa.

Quicksilver S:


Anton:
Polygoon-beelden (op YouTube) van het Kampioenschap van Nederland 1967. Eerst heeft Bretteur P de leiding, gevolgd door Xuthus T en Axkit Hollandia. Na een ronde heeft Christiaan de Wet de leiding met naast zich favoriet C Alkestis van E en Xuthus T. In de laatste bocht moet Christiaan afhaken en neemt eerst C Alkestis en later Xuthus T over. Ook Axkit hollandia komt nog op. Xuthus T lijkt te gaan winnen, maar op de laatste meters komt Anton aan de buitenkant als een duveltje uit een doosje tevoorschijn. Hij lijkt twee keer zo hard te gaan als de anderen en wint het Kampioenschap in handen van zijn eigenaar Joop Ham. Tweede werd Xuthus T voor C Alkestis van E, Axkit Hollandia en mede-favoriet Barry Williams. Carlos Pluto werd zesde.
De beelden staan op YouTube, net als nog enkele andere opnamen van Anton.Historie Ned. drafsport:
Theo Messidor, Tabor, Quicksilver S, Carlos Pluto en Yellowa:

Beelden uit een TV-programma over de drafsport in Nederland. Hans Eysvogel vertelt, bij het vertonen van fragmenten o.a. uit het Polygoon-archief. Eerst zien we Walnut Erebus winnen in Hilversum, waarna zij met haar pikeur Jaap Hof wordt gehuldigd.
Vervolgens zien we Theo Messidor een koers winnen met Freek Eerenberg, die even later de krans omgehangen krijgt. Daarna heeft Theo de krans om zijn hals als hij poseert met Freek.
Beelden uit 1962: De schimmel Tabor met Jan van Dooyeweerd, die Quicksilver S met Jan Wagenaar jr. voor zich heeft in het Kampioenschap Nederlandse Paarden te Hilversum. Quick wint van Tabor, die na de finish in galop springt.
Vervolgens de Gouden Zweep van 1967 waarin paarden en pikeurs in de laatste bocht over elkaar tuimelen. De merrie Alice van Hagheweide is niet meer te redden. Carlos Pluto heeft van de aanrijding geen last gehad en wint de koers. Prins Bernhard reikt de Gouden Zweep uit aan Appie Siderius.
Vervolgens beelden uit 1991: Yellowa wint voor de derde maal de Gouden Zweep en Prins Bernhard feliciteert Ton Blok.


Hist. Ned. Drafsport:


Speedy Volita: afscheid
Beelden van de laatste koers in Nederland van de fantastische draverkoningin Speedy Volita. Het is de Finale van de Grote Kerstprijs 1980 in Hilversum en natuurlijk wint ze. Speedy wordt gereden door haar toenmalige trainer Stef van Dooyeweerd.

Speedy Volita:


Kees Verkerk:
Beelden uit het SBS-programma "Hart van Nederland" in de zomer van 2001, na het overlijden van de draver Kees Verkerk op de respectabele leeftijd van 32 jaar. We zien het paard een koers winnen en in zijn weiland lopen tussen de kassen van het Westland. Interview met verzorgster Mira Horst en ook Willem van Dalen doet zijn zegje.

Kees Verkerk:


Action Skoatter:
Beelden van de Gold Cup in Groningen. Meestal namen Action en Appie in vliegende vaart de kop en die hielden ze dan tot aan de finish. Dat was wel genieten voor de echte liefhebbers, maar als schouwspel niet zo spectaculair. Dat was deze Gold Cup wel, doordat Action Skoatter in het tweede band moest vertrekken en dat stapvoets deed. Ze bleef lang achterin hangen en toen ging ze los......

Action Skoatter:


PAARD VAN HET JAAR 1987: ACTION SKOATTER:
Hans Eysvogel vertelt met beelden waarom Action Skoatter in 1987 Paard van het Jaar is geworden. Ze is dan nog maar vier jaar oud, maar heeft de volledige top van Nederland haar hielen laten zien.
Een prachtig overzicht van wat de Vliegende Friezin in 1987 op deze leeftijd al aan haar publiek heeft laten zien.
Totale film van 8 minuut 28 sec.:

Action Skoatter:


VIRGILL BOKO EUR. KAMPIOEN DER 4-JARIGEN 2007
Hieronder kunt u (via YouTube) beelden zien van de fantastische overwinning van Virgill Boko op 24 okt. 2007. Hij won toen in Bjerke (Noorwegen) de UET-Finale voor 4-jarigen, nadat hij op Vincennes al de halve finale voor de niet-Scandinavische landen had gewonnen. Hugo Langeweg jr. reed een uitgekiende race en zijn paard was fenomenaal. Nooit won een Nederlands gefokt paard zo'n belangrijke koers met zulk hoog prijzengeld. De eerste prijs bedroeg 230.000 Euro! We zien de complete koers, een stukje herhaling, de huldiging met volkslied, een interview met Hugo en de blijde entourage met o.a. fokker John Bootsman.
AFSCHEID PASSING RENKA ALS KOERSPAARD
Hieronder kunt u (via YouTube) TV-beelden zien van het programma Holland-Sport op 29 sept. 2008, waarin afscheid van Passing Renka wordt genomen en trainer Jeroen Engwerda zijn paard nog een (af)trainingsritje geeft langs het strand van Callantsoog.


Hieronder kunt u (via YouTube) baan-opnames zien van
het afscheid van Passing Renka in Wolvega op 4 okt. 2008,
waarbij ook een hoef-ijzer is geschonken aan het NDR-Museum.

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR

Submenu
Videotheek:

< Cracks

Gouden Zweep

Giganten

GP der LL

Kamp.v.Ned.

Kmp.Ned.Prd.

Derby's

FokkersTrofee

Wickevoort

OverigKlassiek

Diverse

Rennen