NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek >

Museum

Geschiedenis

Diverse Beelden

Op deze pagina kunt u een keuze maken uit diverse film- en videobeelden van de Nederlandse drafsport.
U heeft er de Windows Media-player voor nodig op uw PC. Met dank aan Karel Bonekamp.


De Grote Winterfinale van Duindigt 1944:
De series van de Grote Winterfinale van Duindigt vonden plaats op zaterdag 1 januari 1944 en de Finale een dag later. In dit filmpje wordt de Finale wordt vertoond, waarin de crack Abdullah Scott zegeviert. Hierna werd er enkele maanden niet gekoerst op Duindigt, tot de seizoensopening op 11 maart 1944.

Grote Winterfinale 1944:


Her-invoering van de Totalisator in 1949:
Een Polygoon-journaal-item van slechts 41 sec., maar wel met unieke beelden uit 1949.
De opname is gemaakt tijdens de Holland-BelgiŽ-meeting op Duindigt. Aan het postuur van de winnende pikeur in de laatste beelden menen we Willem Geersen te herkennen.

Totalisator 1949:

 


Finale Amatrice Kampioenschap 1953:
Een Polygoon-journaal-item van wat magere kwaliteit, maar wel met unieke beelden uit 1953, het jaar van de opleving van de amatrice koersen.
Als eerste komt een nog zeer jonge Nelly Wagenaar (later Kooyman-Wagenaar) in beeld. Mej. Veenstra wint met Julia B de koers op Mereveld. De als tweede aankomende mej. Van Essen wordt via de puntentelling Amatrice-kampioen van 1953.

Amatrices 1953:


Holland-BelgiŽ 1960:
Helaas zonder geluid. En nog zwart/wit ook. Ter onderscheid: de Belgische pikeurs hebben zwarte mouwen, de Hollanders lichtgekleurde (oranje buis). We zien de laatste ronde van de vier onderdelen, die gewonnen werden door:
Driejarigen: de Belgische crack Ravioli in 1.21,1 over 2.000 m
Vierjarigen: de Belgische hengst Quel Duc in 1.22,1 over 2.000 m
Vijf t/m acht-jarigen: de 8-jarige schimmelmerrie Thea Cornelia in 1.18,1 over 1.600 m
Vijf t/m acht-jarigen: de 8-jarige vosruin Theo Messidor in 1.21,0 over 2.600 m

Interland 1960 Duindigt:


Holland-BelgiŽ 1963:
Uit de rechtstreekse TV-uitzending van de interland op Duindigt zien we het driejarigen-onderdeel met onze grote favoriet Derbywinnaar Bento Kitty tegen de Belgische topper Ultimatum en het vierjarigen-onderdeel met onze cracks Derbywinnaar Axkit Hollandia en de ruin Astyanax tegen de Belgische topper Troubadour. Hoe zal dit aflopen?
(commentaar Hans Eysvogel)

Interland 1963 3-jarigen:

Interland 1963 4-jarigen:


NDR promotiefilm "Tussen stal en finish":
In 1982 liet de NDR een korte promotiefilm maken, die voor onze website in drie delen is gesplitst.
In deel I wordt een jonge draver beleerd door Jan Wagenaar II, samen met zijn kinderen Yvonne en Jan (met pet). Annie Wagenaar spant een ouder paard in en draait bandages om. Aan het einde van de film zien we een stukje uit de Grote Prijs der Lage Landen 1982 met voorop de bekende Franse hengst Kimberland, en daarnaast zijn landgenoot Ino Ludois, die zou winnen. Kimberland werd derde achter Khali de Vrie.

Deel I:

In deel II flitsen van een ren op Schaesberg, merries met veulens die rennen op een stoeterij en het stallenterrein van Duindigt. We zien o.a. langskomen Andries v.d. Blonk, Rein Berkhout, Jan Wagenaar, eigenaar Ben de Meulder (met bolhoed) en baancommissaris Van Leeuwen met chique witte hoed. Later paarden en pikeurs op weg naar de startauto. Beelden van een koers met Rieka Hanover, Ovatio, Robert Belwin, Rabbani en Ossian.

Deel II:

In deel III geeft beelden van draverijen en rennen, met vertraagde opnames van draf en galop. Pikeurs en jockeys komen in close-up en de film wordt afgesloten met Tjitse Smeding en Luut Dooper.

Deel III:


Film over Stoeterij Buitenzorg en Wim Nas:
Dit is een ruim 11 minuten durende documentaire uit 1979, die gaat over Stoeterij Buitenzorg en Wim Nas, die na de ponyhandel in de draverfokkerij terecht is gekomen, doordat hij Stoeterij Buitenzorg heeft overgenomen van de gebr. Snetselaar. Hij wordt geïnterviewd en er zijn beelden van Henri en Jojo en ook van de kleine Jan Nas, die een pony uit de veewagen haalt. In de eerste beelden van een koers zien we Nubar van Echten, die wordt voorbij gelopen door Jojo en Henri, die in deze volgorde finishen. In de volgende koers klopt Henri een vos met een witte bles, Florissant, in een baanrecord van 1.16,3. Na nog een fragment van het Kampioenschap van Nederland, gewonnen door Jojo vóór Uriosis P, zien we nog Jojo als dekhengst en Sijb Iwema (nu Flevo Farm), die in die jaren bedrijfsleider bij Buitenzorg was.

Click op de camera:


Film over draverfokkerij
Dit is een documentaire uit 1971, die gaat over de draverfokkerij in Nederland. De film duurt bijna 17 minuten. Een aantal dekhengsten wordt getoond en in de tweede helft van de film zien we een veulengeboorte. Bij de getoonde hengsten zien we o.a. de oude cracks Double Six M (voorgebracht door Jaap Zuyderduin), Mr.Way, MacKinley (voorgebracht door eigenaar P.D. Dijkhuis), Royal Hanover (met Jan van Leeuwen jr.), Worthy Pride, Gallant Way (met Harry van Ooyen) en Lullwater Victory (met Harry Meinardi). De merrie die een veulen krijgt is Duinpieper S. Het veulen is Mara Buitenzorg (van Lullwater Victory), die later geen grootheid werd, met een record van 1.25,3 en een winsom van 1.885 Euro.
Click op de camera:


Kampioenschap van Duindigt 1967:
Van deze koers kunt u video-beelden zien door tweemaal op onderstaande videocamera te clicken. Helaas geen geluid bij de beelden, dus eerst een korte toelichting. Bij de start zien we Carlos Pluto voorop lopen en een paar sprongen maken. Later zien we aan de rechterkant Cherie Spencer (startnummer 1 met Peter Koppejan) langs de reling de kop nemen en daar blijft ze tot aan de finish. Ze wordt vanaf het begin gevolgd door Axkit Hollandia, die van Martin Vergay een zuinig parcours aan de reling krijgt. In de laatste ronde aan de overkant proberen enkele pikeurs 4-5-dik hun posities te verbeteren, maar het tempo van Cherie ligt hoog en de paarden aan de reling (Axkit en Carlos met de wit/paarse neusblinker) houden hun positie en hebben op het laatste stuk het meeste over. Axkit Hollandia komt naar de finish nog dreigend opzetten maar kan Cherie net niet kloppen.

Kampioenschap van Duindigt 1967:


Regina Hanover en haar varkensbekje:
Een TV-reportage van ruim 5 minuten uit 1977.
Aan Regina Hanover zit een mooi verhaal vast, dat indertijd op TV is uitgezonden door AVRO's sportpanorama. Ze was een merrie waar niemand belangstelling voor had, vanwege haar varkensbekje. Uiteindelijk ruilde de fokker haar voor 4 ponies en ze groeide uit tot een jaargangscrack.
Dat varkensbekje had de merrie geërfd van haar vader Pepitone Hanover. Regina had het gebrek wel in ernstige mate, hetgeen goed is te zien op de video. Hierdoor kon ze moeilijk kauwen en haar trainer moest regelmatig haar kiezen bij- of afvijlen. Omdat een van haar eerste eigenaren het idee had dat de merrie niet tot de top zou gaan behoren, had hij haar niet ingeschreven voor de Klassiekers, waar hij later natuurlijk spijt van kreeg. Maar achteraf praten is makkelijk. Regina moest haar winsom opbouwen in de minder hoog gedoteerde koersen en is daar uitstekend in geslaagd. Als 2-jarige was ze één van de beste paarden van haar jaargang. Niet ingeschreven in de Klassiekers won ze wel 3 belangrijke open 2-jarigen koersen: het Criterium, de Grote Prijs en het Kampioenschap. Van deze laatste koers staan beelden op de film. Regina koerste door tot zij als 7-jarige werd gedekt. In 129 starts heeft ze 37 keer gewonnen en was ze 20 keer tweede. Met haar totale winsom bijna 163.000 gulden was Regina Hanover na Rieka Hanover (215.000 gld.) de meest winnende merrie van haar jaargang.


Regina Hanover: Click hier


Gouden Paard 1988:
Abrogan Veha, Wez Warber en Ypco Oostland gaan vanaf het begin aan de kop. Zozo Nevele verliest bij de bandenstart wel 30 m, maar komt in de laatste ronde in het dodenspoor naar voren en weet op de finish met een neuslengte verschil het Gouden Paard te winnen.

Gouden Paard 1988:


Hennie Grift en Incredible Crafts:
Een TV-reportage van ruim 6 minuten uit 1990.
We zien allereerst Hennie Grift winnen met Charly Ludwig. Daarna wordt hij geïnterviewd door Hans Eysvogel vanwege het behaalde kampioenschap der pikeurs in 1989 met 210 overwinningen. Er zijn beelden van de training op drafcentrum Schaesberg, waarbij de dan driejarige Incredible Crafts en zijn jongere zusje Wildcat Fan in beeld komen. Tenslotte zien we de gedenkwaardige koers van Incredible Crafts op 9 dec. 1989 op de Franse drafbaan van Enghien, waarin hij het Franse tweejarigenrecord verbetert.
Incredible Crafts is nu al jarenlang Kampioen van de Nederlandse Vaderpaarden.

Uitslag Prix de Solvalla:
1e Incredible Crafts (Hennie Grift) in 1.15,3 over 1.609 m
2e Vainqueur Ker-Anna (Jos Verbeeck)
3e Varum d'Ombrée (Ulf Nordin)
4e Norinda Lobell (Heikki Korpi)

Hennie en Crafts:


Nostalgie:
Hieronder staan beelden van het oude Wolvega (Lindenoord) bij de laatste meeting op die baan, vlak voor de opening van de nieuwe baan (Lindetrek). Gevonden op Youtube, dankzij Marielle Goulooze.
Als u niet verstaat wat er wordt gezegd, ligt dat niet aan u; het zijn beelden van omroep Friesland, dus er wordt Fries gesproken.


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR

Submenu
Videotheek:

Cracks

Gouden Zweep

Giganten

GP der LL

Kamp.v.Ned.

Kmp.Ned.Prd.

Derby's

FokkersTrofee

Wickevoort

OverigKlassiek

< Diverse

Rennen