NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek >

Museum

Geschiedenis

Beelden van het Kamp. van Ned.

Op deze pagina kunt u een keuze maken uit film- en videobeelden van koersen om het Kampioenschap van Nederland. U heeft er de Windows Media-player voor nodig op uw PC. Met dank aan Nakoersen en Karel Bonekamp.

Alle winnaars van het Kampioenschap sinds 1942 vindt u onder Geschiedenis/Draverijen. Hieronder staan alleen de afleveringen, waar we beelden van hebben.


Kampioenschap van Nederland 1930: Daria

Als eerste tonen we unieke en oeroude beelden uit 1930, helaas zonder geluid. Het gaat om het Kampioenschap van Ned. op de grasbaan te Groningen, waar toen nog rechtsom werd gekoerst.
We zien eerst een flits van de start van een andere koers, want de start van het Kampioenschap is aan de overkant, richting Parkhotel. We zien de paarden een paar keer voorbij komen. Na anderhalve ronde, vlak voordat een man in het beeld verschijnt, loopt de Amerikaanse importmerrie Daria met de witte bandages aan de voorbenen als tweede. Een ronde later wint ze gemakkelijk dit Kampioenschap met op de sulky Henrik Mensinga. De winnaars worden gehuldigd en Hendrik krijgt een overwinningskus.

1930:


Kampioenschap van Nederland 1959: Hairos II

Dit zijn unieke beelden uit een oude film, zonder geluid. Het gaat om het Kampioenschap van Ned. op Duindigt, 1 november 1959. Bijna niemand durfde het op te nemen tegen Hairos II, die toen net een half jaar bij Willem Geersen in training stond en eind juni al zijn eerste Grote Prijs der Lage Landen had gewonnen. Zijn topjaar 1960 moest echter nog komen.
Zoals het in een Kampioenschap hoort, starten alle paarden op dezelfde afstand. Er was in die jaren nog geen start-auto, dus de start ging "op de vlag".
Er startten slechts 4 paarden in dit Kampioenschap, misschien ook omdat de koers laat in het jaar stond geprogrammeerd.
We zien de schimmelmerrie Sirona langslopen. Theo Messidor maakt na de start enkele galopsprongen. Double Six M neemt de kop en het gaat in een boemeltempo. Hairos II (met de witte blinker op zijn neus) neemt voor de tribune de kop over. Theo Messidor gaat naar het tweede spoor, naast Double Six M. Sirona volgt als laatste. Hairos wint met ruime voorsprong.

Uitslag:
1e. Hairos II (Martin Vergay) in 1.22,8 (2.500 m)
2e. Theo Messidor (Freek Eerenberg) in 1.23,4
3e. Sirona (Joop van den Berg) in 1.24,8
4e. Double Six M (Piet Smit) in 1.25,4

1959:


Kampioenschap van Nederland 1960: Hairos II

Nog zo'n oude film, zonder geluid. Deze is in bezit van de familie Geersen, en van commentaar voorzien door Geersen's schoonzoon Harry van Ooyen, geïnterviewd door Hans Sinnige tijdens de Wolvega-meeting met het W.H. Geersen-Memoriaal 2009.

We zien Hairos op Geersen's entrainement in Oud-Valkeveen (bij Bussum), we zien Willem Geersen lachen en een sigaar roken en we zien de koers:

Uitslag:
1e. Hairos II (Willem Geersen) in 1.22,8 (2.500 m)
2e. Theo Messidor (Freek Eerenberg) in 1.23,0
3e. Trudi Trothan (Martin Vergay) in 1.23,8
4e. Sammy Mars (Jan de Vlieger) in 1.24,4
5e. Quicksilver S (Bonne de Jong) in 1.25,0
(opm: Quicksilver S was toen nog niet aan zijn bloeiperiode bij Jan Wagenaar begonnen)

1960:

 


Kampioenschap van Nederland 1962: Quicksilver S:
Polygoon-beelden (op YouTube) van het Kampioenschap van Nederland 1962, zoals waarschijnlijk indertijd vertoond in de bioscopen. We zien eerst de schimmel Tabor aan de leiding, en Quicksilver komt ernaast. Quick wint gemakkelijk voor de Franse paarden Marseille en Jour de Java.

Hieronder kunt u (via YouTube) Polygoon-beelden zien van deze koersKampioenschap van Nederland 1964:
Opnieuw Quicksilver S tegen Jour de Java


De voorgeschiedenis van deze koers:
1962: 1e Quicksilver S (13 jaar) in 1.21,0, 3e Jour de Java (9 jaar)
1963: 1e Jour de Java in 1.21,0, 2e Quicksilver S in gelijke tijd

Helaas geen commentaar bij deze beelden van 16 augustus 1964, daarom staat dat hieronder.
We zien eerst het defilé met:
nr. 1 de schimmel Tabor (met Tiemen v.d. Veen)
nr. 2 Winston Spencer, witte bodemblinker (met Jb. Zeeman)
nr. 3 Midas G (Fr.), witte bodemblinker (met Nol Heskes)
nr. 4 Marseille (Fr.) (Jan v. Dooyeweerd)
nr. 5 Young Six (Franse kap op) (Piet Smit)
nr. 6 Jour de Java (Fr.), zwarte bodemblinker (met Martin Vergay)
nr. 7 Quicksilver S (Jan Wagenaar jr.)
nr. 8 Xavero (Franse kap op) (Jan de Leeuw)

Na de start maakt Young Six zoals gebruikelijk een huppeltje, maar neemt toch de leiding en hij wordt bij het ingaan van de eerste bocht gepasseerd door Jour de Java, die aan zijn buitenkant Quicksilver S heeft. Het wordt een grote tweestrijd tussen deze twee cracks, waarbij Jour de Jave steeds de leiding heeft. Daarachter zien we als derde Young Six en de schimmel Tabor. Als vijfde loopt aan de reling Winston Spencer en naast hem Marseille. Vervolgens Midas G (het grote paard met de bodemblinker) en hekkesluiter Xavero, die bij het ingaan van de laatste ronde aan de buitenkant komt opzetten. Voor de laatste bocht maakte de nog steeds als derde lopende Young Six weer een paar huppeltjes.
Op de laatste rechte lijn volgt er een grote strijd tussen Jour de Java en Quicksilver S. Jour lijkt te gaan winnen, maar springt plotseling weg. Hij wordt op tijd gezet, maar dan is Quicksilver S hem al voorbij. Jour de Java zet weer aan, maar Quickie wint met een lengte voorsprong.

Uitslag 1964:
1e. Quicksilver S (Jan Wagenaar jr.) in 1.21,8 (2.500 m)
2e. Jour de Java (Martin Vergay) in 1.21,9
3e. Midas G (Joop Ham) in 1.22,1
4e. Winston Spencer (Jb. Zeeman) in 1.22,4
5e. Marseille (Jan v. Dooyeweerd) in 1.22,6
6e. Tabor (Tiemen v.d. Veen) in 1.22,7
7e. Young Six (Piet Smit) in 1.23,7
8e. Xavero (Jan de Leeuw) in 1.24,1

1964:


Kampioenschap van Nederland 1965:
Opnieuw Quicksilver S tegen Jour de Java


De voorgeschiedenis van deze koers:
1962: 1e Quicksilver S (13 jaar) in 1.21,0, 3e Jour de Java (9 jaar)
1963: 1e Jour de Java in 1.21,0, 2e Quicksilver S in gelijke tijd
1964: 1e Quicksilver S (15 jaar)in 1.21,8, 2e Jour de Java in 1.21,9.

Helaas geen commentaar bij de beelden uit 1965, daarom staat dat hieronder.
Na de start neemt Quicksilver S de leiding, voor de Franse imports Olivier B, Kerrwilliams II en Pigh Life II. Aan de overkant (hier begint de film) komt Young Six (met kap) naar voren en flankeert de leider Quicksilver S. Daarachter aan de reling Olivier B (kolletje), voor Pigh Life II met naast zich Jour de Java.
Na nog een ronde komt laatstgenoemde buitenom naar voren en zoekt zijn grote rivaal Quicksilver S op. (Wie herkent die leuke dame op de tribune?) Dan springt Young Six, zoals zo vaak, hopeloos weg in een onbeholpen galop. Olivier B ligt nog steeds in derde positie als zich een titanenstrijd ontwikkelt tussen de beide koplopers. Let eens op de sulkywielen! De laatste bocht en de hele rechte lijn geven ze elkaar geen duimbreedte toe. Dan ligt de ene weer voor, dan de andere. De wielen haken nog even in elkaar. Op de laatste meters heeft de 12-jarige Fransman een hoofdlengte voorsprong en verslaat zijn inmiddels 16-jarige rivaal.
Pikeur Martin Vergay krijgt de lauwerkrans omgehangen, het Wilhelmus schalt over Duindigt, en Christina Vergay, de dochter van Martin, huilt van geluk en omhelst haar vader. Prachtige beelden.

Het jaar daarop (1966) neemt de 17-jarige Quicksilver S revanche en wordt opnieuw Kampioen van Nederland in 1.20,9. Jour de Java is inmiddels 13 jaar oud en wordt tweede in 1.21,5.

Uitslag 1965:
1e. Jour de Java (Martin Vergay) in 1.21,4 (2.500 m)
2e. Quicksilver S (Jan Wagenaar sr.) in 1.21,4
3e. Olivier B (Joop Ham) in 1.21,9
4e. Pigh Life II (Freek Eerenberg) in 1.22,4
5e. Auerhen S (Piet Bron) in 1.23,2
6e. Anastasia Hanover (Jaap Zuyderduin) in 1.23,7
voor: Kerrwilliams II (Jan de Graaf), Xanthos Narciso (Harry Pools) en (uitgeschakeld) Young Six (Piet Smit).

1965:

Op de laatste dag van 2009 kregen we de beschikking over andere beelden van dezelfde koers. Deze beelden zijn scherp, in kleur en met geluid. Bij de huldiging zien we achter Martin en Christina Vergay de twee gebroeders Snetselaar, eigenaren van Jour de Java.

Andere beelden van 1965, in kleur:


Kampioenschap van Nederland 1967: Anton:
Polygoon-beelden (op YouTube) van het Kampioenschap van Nederland 1967, zoals waarschijnlijk indertijd vertoond in de bioscopen. Deze beelden, zijn door een liefhebber (Peter V.) op YouTube gezet. We zien eerst Bretteur P aan de leiding, gevolgd door Xuthus T en Axkit Hollandia. Na een ronde heeft Christiaan de Wet de leiding met naast zich favoriet C Alkestis van E en Xuthus T. In de laatste bocht moet Christiaan afhaken en neemt eerst C Alkestis en later Xuthus T over. Ook Axkit Hollandia komt nog op. Xuthus T lijkt te gaan winnen, maar op de laatste meters komt Anton aan de buitenkant als een duveltje uit een doosje tevoorschijn. Hij lijkt twee keer zo hard te gaan als de anderen en wint het Kampioenschap in handen van zijn eigenaar Joop Ham. Tweede werd Xuthus T voor C Alkestis van E, Axkit Hollandia en mede-favoriet Barry Williams. De beelden staan op YouTube, net als nog enkele andere opnamen van Anton.

(Hieronder kunt u (via YouTube) Polygoon-beelden zien van het Kampioenschap van Nederland 1967. Anton ziet u pas op de laatste 20 m verschijnen, met een flitsende eindspeed en net op tijd.)
Kampioenschap van Nederland 1973: Jojo Buitenzorg

Paard_van_de_week


Op bovenstaande foto wint de crack Jojo Buitenzorg met Jan van Dooyeweerd het Kampioenschap van Nederland in 1973. Hij had al ruim een ronde lang de leiding en op het laatst kwam de Franse hengst Uriosis P nog sterk opzetten, fel aangespoord door Dirk Bolwijn. Begin maart 2011 kregen we filmbeelden van deze koers via ons video-team Piet, Wim en Karel. Het commentaar van Hans Eysvogel is van later datum. We herkennen veel paarden, met allemaal beroemde namen. De film bestaat uit 3 fragmenten van de koers. Eerst zien we Henri Buitenzorg, die de leiding heeft met Jojo (7) naast zich. Jojo neemt over. Dan een kort stuk in de voorlaatste bocht. Henri naast de niet zichtbare Jojo, met daarachter aan de reling Flamingo Six. Dan het laatste rechte einde waar Jojo ruim de leiding heeft voor Florissant. Links komt de grote Fransman Uriosis P opzetten. In het midden loopt Henri en links gaat Gunnar Dear Henri voorbij. Uriosis P gaat sterk en Dirk Bolwijn sport zijn hengst op een "Franse"manier aan. Hij komt een lengte tekort op Jojo die we op het laatst pas in beeld krijgen. Bovenstaande foto laat het verschil zien. Uitslag: 1e Jojo (1.20,4 - 2600 m), 2e Uriosis P, 3e Florissant, 4e Gunnar Dear en 5e Henri Buitenzorg.

1973:Kampioenschap van Nederland 1976: Kees Verkerk


Helaas is de film zonder commentaar en daarom eerst een korte samenvatting. Achter de startauto zien we links met startnummer 8 Monty Buitenzorg en daarnaast Kees Verkerk met rode kap en witte neusblinker. Manza Buitenzorg neemt rechts de leiding (met Wim Duivenvoorden), gevolgd door Jonker Volann (Jan Wagenaar). In de eerste bocht zien we Jojo Buitenzorg (Jan van Dooyeweerd) als derde, voor Monty (met Sjeng) en Kees Verkerk (met Gerard). Een ronde later schuift Kees Verkerk wat naar voren, met Jojo op zijn rug. In de laatste ronde aan de overkant is de volgorde Manza, Jonker, Kees, Jojo (aan de buitenkant) en Monty. De 3 andere paarden spelen geen rol. Manza krijgt het op de laatste twee honderd meter moeilijk. Jonker Volann komt naast hem, en helemaal aan de buitenkant komt Kees Verkerk met zijn befaamde eindsprint. De afstand (2.600 m) is in zijn voordeel. Ook Jojo komt geweldig af. Hij krijgt een gaatje tussen Manza en Jonker, en weet de andere nog te bedreigen.
Uitslag: 1e Kees Verkerk (1.18,2 - 2.600 m), 2e Jojo Buitenzorg, 3e Jonker Volan, 4e Manza en 5e Monty Buitenzorg. Drie Buitenzorgjes bij de eerste vijf!

1976:


Kampioenschap van Nederland 1977: Speedy Volita

Helaas geen commentaar bij de beelden, daarom staat dat hieronder.
Na de start neemt Monty Buitenzorg de leiding, voor de Franse paarden Drake Royal (smalle bles) en Duc de Brou (brede bles). Aan de reling volgt Manza Buitenzorg (met rode kap en Ajax-kleuren) met daarnaast Lido Buitenzorg en daarachter Maestro Cavaljos, Kees Verkerk en Katanja. Jheronimus was door een fout achteraan beland en werd alleen nog gevolgd door Speedy Volita (met groene kap), die er na enkele sprongen bij de start voor gevallen was, maar wel 40 m achter de leiders vertrok.
Aan de overzijde komt Duc de Brou naast Monty Buitenzorg. Bij de linkerbocht verbetert Manza Buitenzorg zijn positie en komt naast Monty te liggen. Voor de tribune komen Jheronimus en Drake Royal op, maar beide springen weg. Aan de overzijde nog steeds Monty en Manza voorop, gevolgd door Maestro Cavaljos, Duc de Brou, Lido Buitenzorg en Katanja. Bij het naderen van de laatste bocht vliegt Speedy Volita naar voren. Zij gaat naast de twee leiders de bocht door en scheurt er in de rechte lijn vandoor. Op het laatst laat ze het iets zitten en komt Manza Buitenzorg nog wat terug, maar tegen zoveel klasse was in dit Kampioenschap niets gewassen. Wat een paard!!

Uitslag:
1e. Speedy Volita (Gerard Gommans) in 1.19,0 (2.600 m)
2e. Manza Buitenzorg (Jan Wagenaar) in 1.19,2
3e. Duc de Brou (Guus Knijnenburg) in 1.19,4
4e. Kees Verkerk (Gerard Eykelenborg) in 1.19,4
5e. Katanja (Piet Zandt) in 1.19,5
6e. Maestro Cavaljos (Ruud Pools) in 1.19,7
voor: Lido Buitenzorg (Giel van der Togt), Monty Buitenzorg (Sjeng Hendrikx), Jheronimus (Martin Vergay) en Drake Royal (Ronald van Stam).

1977:


Kampioenschap van Nederland 1985: Wellborn Dean

Helaas geen geluid. In de eerste bocht lijkt de op de vierde plek liggende Wellborn Dean iets naar binnen te vallen, waarna het paard aan de binnenkant springt en er een kettingreactie in het achterveld volgt. Na een ronde gaat Udo Quick naar de kop met naast zich Star of Goldstar. Wellborn Dean ligt zuinig aan de binnenkant en heeft nog veel over. Hij wint met ruime voorsprong.

Uitslag:
1e. Wellborn Dean (Leo Schoonhoven) in 1.19,4 (2.600 m)
2e. Udo Quick (Hugo Langeweg) in 1.19,7
3e. Titus Westerhorn (Arnold Mollema) in 1.19,7
4e. Star of Goldstar (Gerrit de Jong) in 1.19,8
5e. Tydi Flower (Jan Offenberg) in 1.19,9
6e. Top Arden (????) in 1.20,0
voor: o.a. Uno Hazelaar, Roper Dan, Worthy Boy Laren, Karim de la Motte.

1985:


Kampioenschap van Nederland 1989: Yellowa

Uitslag:
1e. Yellowa (Ton Blok) in 1.18,0 (2.600 m)
2e. Vriend (Joop Pool) in 1.18,1
3e. Zeeboy Z (Ronald van Stam) in 1.18,6
4e. Yick Buitenzorg (Hugo Langeweg) in 1.18,7
5e. Aty van de Lente (Gerard van Eykelenborg) in 1.18,7
voor: o.a. Yzeren Hein, Yoboko du Bois, Zeus Boekelte, Veric Brach,

1989:


Kampioenschap van Nederland 1991: Vriend

Uitslag:
1e. Vriend (Hubert Schoonhoven) in 1.16,7 (2.600 m)
2e. Carisma Darby (Cees de Leeuw) in 1.16,7
3e. Zora Volomon (Joop Pool) in 1.16,8
4e. Aty van de Lente (Gerard van Eykelenborg) in 1.16,9
5e. Yellowa (Ton Blok) in 1.17,0
voor: o.a. Yick Buitenzorg, Reunited, Channa Hanover, Alfanora

1991:


Kampioenschap van Nederland 1992:

Uitslag:
Bekijk de video!

1992:


Kampioenschap van Nederland 1994:

Uitslag:
Bekijk de video!

1994:


Kampioenschap van Nederland 1995:

Uitslag:
(Heel spannende aankomst! )

1995:


Kampioenschap van Nederland 1996: Guvo de Bloomerd

Uitslag:
1e. Guvo de Bloomerd (John de Leeuw) in 1.16,0 (2.600 m)
2e. Herbie W (Age Posthumus) in 1.16,3
3e. Mondo Joe (Hennie Grift) in 1.16,6
4e. Europa Ninetytwo (Bert Post) in 1.17,0
5e. Eibert Vryenesse (Hugo Langeweg) in 1.17,0
6e. Fernandelnora (Roelof Kromkamp) in 1.17,1
voor: Gazeau Skoatter, Yankee Tornado II.

1996:


Kampioenschap van Nederland 2000:

Uitslag:
Bekijk de video! Een Franse Belg wordt Nederlands Kampioen.

2000:


Kampioenschap van Nederland 2004:

Uitslag:
Bekijk de video! Een Duitser wordt Nederlands Kampioen.

2004:


Kampioenschap van Nederland 2007:

Uitslag:
Bekijk de video! Eindelijk weer een Nederlandse Kampioen en nog wel een merrie.
Jan van Dooyweerd jr. wint het Jan van Dooyweerd sr. Memoriaal/Kampioenschap van Nederland, wat aanleiding was voor een emotionele huldiging, die ook in beeld komt.

2007:


Kampioenschap van Nederland 2008:

Uitslag:
Bekijk de video!
Jan van Dooyweerd jr. herhaalt de koers van het voorgaande jaar in wint opnieuw het Jan van Dooyweerd sr. Memoriaal/Kampioenschap van Nederland.

(Beelden van YouTube.)  terug naar boven

© Copyright Archief NDR

Submenu
Videotheek:

Cracks

Gouden Zweep

Giganten

GP der LL

<Kamp.v.Ned.

Kmp.Ned.Prd.

Derby's

FokkersTrofee

Wickevoort

OverigKlassiek

Diverse

Rennen