NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
van 1960 t/m 1969

Vorige
alfabet
Volgende


Hieronder een gedeelte van de Kroniek 1925 - 2000 uit het Jubileumboek van de 75-jarige AEV (Algemene Eigenaren Vereniging), door ons aangevuld met andere wetenswaardigheden en foto's uit die tijd. Ook zijn gegevens gehaald uit het Jubileumboek van de Fokkersvereniging "Dravend door de tijd".

Spring snel naar:
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969

We hebben enkele stukjes overgenomen uit het artikel van Peter van Betten,
getiteld "Duindigt in de Tweede Wereldoorlog". Deze stukjes
zijn gemerkt met een *. Voor het hele artikel: Click hier

(de meeste foto's zijn gemaakt door Jacques van Bellen)


1960 - organisatie
"Moet dat nu zo blijven voortgaan?", is de hartekreet van G. Joustra, voorzitter van Utrechtse Paardesport-Vereniging (Mereveld) en lid van "De Drafsport". Dit naar aanleiding van de algemene ledenvergadering van 11 maart met de belangstelling van maar 20 leden. "Is onze sport met alles wat er aan verbonden is niet waardevol genoeg om er één keer per jaar door deelneming aan de jaarvergadering - het gewichtigste gebeuren in het leven van een vereniging! - belangstelling voor te tonen?"

De pensionprijs van f 180 per maand voor een draver in training wordt niet "kinderachtig" geacht en lijkt veelal niet betaald te worden.

1960 - Sport
In het kader van kwaliteitsverbetering van de sport zijn per 1 januari 1960 de record eisen verscherpt en kunnen wanneer daartoe aanleiding is paarden ook tijdelijk worden uitgesloten van deelname aan het koerswezen.

Ondertussen heeft Hairos II al gepresteerd. De 35ste Prix d'Amerique heeft hij op zijn naam gebracht, voor Tornese, Jamin en Jour de Veine, nadat hij in de Prix de Bourgogne ongeplaatst bleef. Ondanks het feit dat hij groot favoriet is voor de Grand Prix d'Hiver in Sterrebeek, moet hij de winst laten aan halfbroer Jousko Williams. Jousko Williams, net voor de koers aangekocht, komt op stal bij Arctic in Nootdorp. Hairos II weet vervolgens knap beslag te leggen op de tweede plaats in het Grand Criterium de Vitesse de la Cote d'Azur in Cagnes sur Mer, achter Tornese en voor Jamin. In de Prijs van de Internationale Elite (Elitlopp) reikt hij tot een derde plaats, na Honore II en Kaid D, die gereden wordt door de Nederlander Roel Sierdsma. Op de baan Charlottenlund in Kopenhagen scoort Hairos II opnieuw, voor Wilburn en Icare IV. De zegetocht gaat door. Ook Gothenburg wordt aan de palmares toegevoegd in een nieuw baanrecord van 1.18,6 over 2620 meter. Honore II wordt tweede voor de Zweed King Bunter. De Grote Prijs van Recklinghausen vormt een zwarte dag, om negen dagen later te triomferen in de Grote Prijs der Lage Landen. Daarmee is hij al Europees kampioen. Het Elite-rennen in Gelsenkirchen verovert hij met gemak, tien lengten voorsprong op Kaid en Isodore F. Ook drie Nederlandse rijders op rij, namelijk Willem Geersen, Roel Sierdsma en Jan Kruithof. De Grote Prijs van Duitsland in Hamburg is opnieuw een prooi van Hairos II. Na "welles-nietes" naar Amerika, zet hij op 20 augustus de kroon op het werk door het winnen van de International Trot op Roosevelt Raceway, het wereldkampioenschap. Een week later, in de Challenge Cup, bevestigt hij nogmaals zijn grote overmacht. De ltalianen worden wederom op achterstand gezet. Het Matadoren-Rennen in september in Berlijn voegt hij eenvoudig aan zijn zegelijst toe, evenals het Kampioenschap van Nederland en de Preis der Besten in Munchen. Op 30 september verschijnt in het Officieel Bulletin het bericht dat de heer A. Voordouw de hengst heeft verkocht aan Willem Geersen, zonder voorwaarden. In de Gotham Trot en in de United Nacion Trot, beide op Yonkers Raceway, lukt het Hairos II niet om opnieuw te schitteren. De vorm ontbreekt, ook bij Jamin. Desondanks wordt voor Jamin, waarvoor in Amerika kopersbelangstelling bestaat, $ 1.000.000 gevraagd. Stal Arctic verkoop Jousko Williams naar Duitsland, waar hij als dekhengst dienst gaat doen, Jamin blijft voor een half miljoen dollar in Amerika.
(Voor een volledige beschrijving van de prestaties van Hairos II en veel foto's: ga naar zijn pagina in onze Hall of Fame: click hier)

De dijk van de Noorder IJ-polder breekt door en terwijl de polder onderstroomt kan Jb. Onrust ternauwernood zijn paarden, waaronder Sandra, Souveraine Maire en Peter Spencer van de verdrinkingsdood redden. Sandra, in haar afscheidsjaar 73 keer aan de start, wint met ruim f 17.000 de helft van haar totale winsom.

Op 18 december rijdt Jan Koster (74) in Denemarken zijn laatste paard en besluit zijn actieve koersleven met de 2450e overwinning. Geboren in 1886 in Haarlem, kwam hij in 1913 in dienst bij Martin Hansen en behaalde in dat jaar zijn eerste overwinning. Hij was 24 jaar lang kampioen bij de trainers in Denemarken.

1960 - Fokkerij
In dat jaar werden 235 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Appie

Boven: Een bord uit de Kampioenen-gallerij in het NDR-Museum:
In de jaren 1960 en 1962 werd Martin Vergay kampioenpikeur.


Boven: Yberflöte (Piet Smit) behaalt de zege in de
Sweepstakes hengsten 1960 voor Ysvogel S (links)
met Martin Vergay en Y Norton (rechts) met Johan Oosting.
baan: Mereveld.

Boven: Ysselmonde en Piet Smit tijdens de huldiging
na de winst in de Sweepstakes Merries 1960.

Boven: Ybe van Papenhoef wint de Derby
met Manus de Visser op de sulky.

GoudenZweep

Boven: Willemarie GS (R. Hamming) wint de Gouden Zweep,
in Groningen, voor Uferlooper S, Vite Hollandia,
Velduil S en Upper Ten.
Daarna kocht Roelof Hamming een café in het centrum van
Groningen en noemde het "De Gouden Zweep".

Theo

Boven: Theo Messidor wint het Kampioenschap Nederlandse
Paarden 1960 op zijn gemakkie, voor Sammy Mars, Peterhof en Tilda O.
Zij waren de enige deelnemers, die het tegen Theo durfden op te nemen.

GPdLL

Boven: Hairos II wint voor de tweede keer de GP der Lage Landen.
Tweede wordt Pompe Trickson (midden), voor de Franse merrie
La Coulonces (links), de overgrootmoeder van ons aller Timoko.


1961 - organisatie
De Union Europeenne pour les Courses au Trot, twee jaar geleden opgericht door René Ballière - voorzitter van de Franse Drafsportorganisatie - valt uit elkaar. Frankrijk en Italie, die in onmin verkeren met de kleinere drafsportnaties, trekken zich terug uit deze Europese Unie. Twistpunt is de uitschrijving van de draverijen in het Grand Circuit. Om de ware kampioen te tonen, moeten dit draverijen van meet zijn. Behalve wanneer het gaat om de Prix d'Amerique, dan mag er opeens sprake zijn van een prijzen- of handicapdraverij. Dat pikken de kleine landen niet. Italie en Frankrijk besluiten vervolgens tot oprichting van de Europese Drafsportorganisatie, de kleine landen tot oprichting van de Union Continentale pour les Trotteurs (UET).

Op 1 maart krijgt de Stichting NDR een nieuwe voorzitter. In een officiele mededeling van de Minister van Landbouw staat te lezen dat aan J.H.W. Pasman eervol ontslag is verleend, onder gelijktijdige benoeming van P.B. van Binsbergen tot Algemeen Voorzitter van de NDR. Tevens wordt aan Mr.Dr. L.N. Deckers eervol ontslag verleend als Algemeen Voorzitter van de Stichting Totalisator Nederland (STN), onder gelijktijdige benoeming van J.H.W. Pasman in dezelfde functie.

De Vereniging van Fokkers van Draverspaarden viert op 24 november het derde lustrum van haar bestaan. In 1946 voortgekomen uit "De Drafsport" wordt de zelfstandigheid uitbundig gevierd met een receptie en feestavond in Groot Kievitsdal te Baarn. Een uitstekend verzorgd diner met muzikale achtergrond van kamermuziek plus zangduo vullen de avond.

1961 - sport
* In het voorjaar van 1961 circuleerden er plannen voor een nieuwe accommodatie, verlichting en aanleg van een halvemijls-baan op Duindigt. Een storm blies op 12 juli 1961 het voorste deel van het dak van de grote tribune af en sloeg tevens een groot gat in het dak van de eigenarentribune.

Bram Nottelman, de "Charlie Mills" van de Nederlandse koersbanen, komt op Tweede Kerstdag met zijn paard Vrijdag in de Grote Kerstprijs ernstig ten val. Met een flinke hoofdwond en een zware hersenschudding wordt hij in het ziekenhuis in Hilversum opgenomen. Met zijn herstel is zo'n zes weken gemoeid. Zijn ongeval luidt het verplicht stellen van het dragen van een helm door pikeurs in.

1961 - Fokkerij
In dat jaar werden 234 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Action_Skoatter

Boven: Sweepstakes Merries 1961 op Mereveld:
Zefa (Appie Siderius) behaalt de zege voor Zamora,
daarachter ligt Zus van Spencer Gay (3e) en daarnaast Zippora (uitg).

Boven: Zippora (7) wint met Freek Eerenberg de Derby van 1961,
vóór Zampa van Papenhoef (met Piet Smit).

BN_er

Boven: Kroonprinses Beatrix aait in 1961 Gouden Zweep-
winnaar Ybe van Papenhoef over de neus.


KvNed

Boven: Hier is Hairos II op weg naar zijn derde Kampioenschap
van Nederland op rij. Hij wordt gevolgd door Theo Messidor,
die tweede zou worden. Links met kap Quicksilver S (derde).
Aan de reling loopt Trudi Tothan (vierde) en achteraan
Sammy Mars, die een fout had gemaakt. Stal Geersen leverde
drie van de vijf deelnemers.

GPdLL

Boven: Grote Prijs der Lage Landen 1961:
Een machtig veld in het gedrang voor de laatste bocht:
Aan de leiding gaat Vrijdag (Nottelman), die een prachtige
derde plaats zal behalen, naast hem Typhoon (P. Stooper).
Achter Vrijdag loopt de Zweed Kavaljer Fortuna, die tweede
zal worden, tweede van links met blinker Jour de Java,
3e van links met kap Quicksilver S.
Helemaal achteraan in het midden, met de witte bodemblinker
de latere winnaar Hairos II. Hij moest 60 m geven.
Het grote paard rechts van hem is de Franse merrie
La Coulonces. Zij wordt hier vierde, en later moeder
van de crack Vanina B, op haar beurt moeder van
Jorky, die in 1980 en 1981 de GPdLL won.
Zij is ook de overgrootmoeder van de Franse crack
Timoko (in Nederlands bezit).

GPdLL

Boven: een krantenfoto als bewijs van de aankomst:
v.l.n.r. achteraan met blinker Jour de Java (6e),
winnaar Hairos II, aan de reling La Coulonces (4e),
Kavaljer Fortuna (2e) en Vrijdag (3e).

GPdLL

Boven: prachtig beeld vanaf de andere kant.
Zoals wel vaker wankelde Hairos op 't laatst even,
maar Willem Geersen hield hem vakkundig
op de been.

GPdLL

Boven: ....alhoewel dit het midden houdt tussen draf en galop.
Toch werd Hairos II gehandhaafd. Er waren nog geen Vdeo-beelden.
De Zweed Kavaljer Fortuna en Vrijdag (met Bram Nottelman) worden
resp. tweede en derde. Hairos had 60 m moeten geven.

Hairos II staat natuurlijk in onze Hall of Fame:
Click hier

Appie

Boven: Een bord uit de Kampioenen-gallerij in het NDR-Museum:
In de jaren 60-70 werd Jan v Dooyeweerd 5 keer kampioenpikeur,
te beginnen in 1961.



1962 - organisatie
De Koninklijke Nederlandsche Harddraverij- en Renvereeniging (KNH&RV) keert terug in het bestel van de draf- en rensport. Tot de Tweede Wereldoorlog was de KNH&RV het leidend lichaam in beide takken van sport, bij de herintroductie van de totalisator in WO II aan de kant gezet door het Centraal Bestuur (ook het "Koninklijke" moet worden ingeleverd) en daarna beperkt tot de organisatie van de meetings op Duindigt in samenwerking met de P.S.V. Houtrust. Bij terugkeer van de totalisator in 1949 gaat de exploitatie van het landgoed over in handen van de eigenaren, de familie Jochems.

Nu, dertien jaar later, weet de Stichting NDR het landgoed Duindigt van de eigenaren voor 25 jaar te huren en kan de 82-jarige Koninklijke opnieuw haar opwachting maken. Het predikaat Koninklijke overigens is twee keer verleend. De eerste keer in 1885 en opnieuw in 1936 omdat het oorspronkelijke document noch in het Koninklijk Huisarchief, noch in het archief van de "Koninklijke" terug te vinden was.

1962 - sport
Wolvega ontwikkelt zich verder. Op Lindenoord is bij het in gebruik nemen van het nieuwe sportcentrum de eerste kunstbaan in Friesland een feit. Het is dan 6 mei. (Groningen en andere hebben nog een grasbaan) Ook verschijnt er een nieuwe rechterstoel, mede dankzij de medewerking van burgemeester H. Huisman. Johannes Oosting wint er met Zeus de eerste koers.

Op eerste Pinksterdag opent burgemeester Schols van Maasbree (de latere burgemeester van Den Haag) de nieuwe draversbaan van Baarlo. De openingsdag trekt achtduizend bezoekers, blijk gevend van de belangstelling voor de ontwikkeling van de draf- en rensport in Limburg.

Van tijd tot tijd wordt Nederland bezocht door Russische dravers. Zo ook weer eind oktober, begin november. Een viertal - de 5-jarige Villa, de 7-jarige merrie Zga, de 4-jarige merrie Columbia (derbywinnares) en de 5-jarige hengst Veterok - brengt in een drietal landenontmoetingen de Nederlanders telkens op de knieen. Veterok wordt na afloop verkocht aan de Zweedse stal Ako, de overige paarden keren per trein terug naar Moskou. Een greep in onze prijzenpot is gedaan.

Als 13-jarige heeft Quicksilver S eindelijk de top bereikt. Jan Wagenaar senior heeft hem in training gekregen en de lastige hengst 'gevonden'. In 1962 wint hij het Kampioenschap Nederlandse Paarden en de Gouden Zweep en deze koersen zal hij in latere jaren nog driemaal winnen, meestal met de jonge Jan Wagenaar op de sulky. Bij 2 van de 4 Gouden Zwepen zat senior op de sulky, want hij wilde Prins Berhard ook wel eens een hand geven. Na het tijdperk Hairos II streden de oude Quicksilver S en de Fransman Jour de Java 5 jaar lang telkens een verbeten strijd uit om het Kampioenschap van Nederland, die ze om en om wisten te winnen, te beginnen met Quick, met een eindstand 3-2 voor Quick.
Voor een heel epos over Quicksilver S: Kijk in onze Hall of Fame: Click hier

1962 - Fokkerij
In dat jaar werden 281 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Boven: Yrma Dunst (rechts met de 25-jarige en pas zelfstandige trainer
Dirk Bolwijn) en Zilverreiger S (links met Bonne de Jong, zijn vroegere
baas) strijden in 1962 te Leeuwarden om de winst in de 800 m koers.
De laatste 800 m koers op de Wilhelminabaan.

Boven: Axkit Hollandia wint hier de Sweepstakes hengsten
op Mereveld.

Action_Skoatter

Boven: Allegonda's Juweel en Nol Heskes winnen de Sweepstakes
met overmacht, voor Annemieke Hollandia en Ammettiena van IJmuiden.

Boven: Axkit Hollandia (W. Geersen) wint de Derby 1962
met gemak, voor Amad Kinley (reling) en
Ammettiena van IJmuiden (kap).

Boven: Axkit Hollandia met Willem Geersen bij de huldiging.
Rechts eigenaar Van der Pol en achter hem staan Cees Berg (rechts)
en Van Binsbergen. Met zonnebril Schoonheim.

GoudenZweep

Boven: prachtige foto van Quicksilver S, die zijn eerste Gouden Zweep
wint, voor Theo Messidor. Pikeur Jan Wagenaar junior is dolblij.
Deze twee paarden zijn samen goed voor 252 overwinningen!
(Quick 142 en Theo 110)

KvNed

Boven: Kampioenschap van Nederland 1962:
Quicksilver S (J. Wagenaar jr) marcheert naar de zege,
voor de Fransen Marseille, Jour de Java (midden) en
Mitchouka (rechts).

GPdLL

Boven: Grote Prijs der Lage Landen 1962:
Tot bijna ieders verassing behoudt de Belgische Fransman Mon Poulot
de leiding tot op de finish. Tweede wordt de Franse Okapi II
met onze landgenoot Roel Sierdsma. Derde onze import Jour de Java.
De Franse wereldcrack Masina deed ook mee,
maar kon op de Duindigt-piste niet uit de voeten.


1963 - organisatie
Op 5 januari overlijdt op slechts 58-jarige leeftijd Han Post, vooraanstaand eigenaar van harddravers in de vorm van Stal Arctic. Ook in het verenigingsleven neemt hij een vooraanstaande plaats in, in het bijzonder in Nootdorp, onder andere als ere-voorzitter van de Harddraverij-vereniging.

Eveneens op zondag 21 juni overlijdt K.J. Meinardi, secretaris-inspecteur van het Stamboek van de Stichting NDR. Hij bereikt de leeftijd van 56 jaar en laat op het gebied van de vakkennis een grote leegte na.

1963 - sport
* In het najaar van 1963 werd de oude Duindigt-tribune uit 1906 gesloopt en op 11 november 1963 sloeg Molly Geertsema de eerste paal voor de nieuwbouw. De hoofdtribune werd 14,5 meter hoog en 71 meter lang. De nieuwbouw kostte ruim 1 miljoen gulden.

Op uitnodiging en voor rekening van Rusland nemen vier Nederlandse dravers deel aan de koersen in Moskou. YYV, Yankee Maid, Tabor en Xavero reizen per trein van Hoek van Holland naar Moskou, een reis van 36 uur. In de Prijs van de Vrede op zondag 21 juni behaalt Yankee Maid in de eerste heat met de Franse draver Oceanie LM een dead heat. In het eindklassement over drie heats behaalt Yankee Maid de vierde plaats.

In de schaduw van het draffenomeen Hairos II behaalt de niet minder verdienstelijke en inmiddels veertienjarige bruine hengst Quicksilver S (v. Fried u. Baroline) zijn honderdste overwinning op 6 november in de Grote Prijs van de Gooi- en Eemlander II, met trainer/pikeur Jan Wagenaar jr in de sulky. Zijn winsom bedraagt reeds f 180.000.

1963 - Fokkerij
In dat jaar werden 284 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Appie

Boven: Een bord uit de Kampioenen-gallerij in het NDR-Museum:
In de jaren 60 werd Jan Wagenaar 5 keer kampioenpikeur.


Boven: Bento Kitty met Jan Wagenaar jr. na hun winst
in de Sweepstakes Hengsten 1963 op de baan Mereveld.


Boven: Be Happy en Jan van Dooyeweerd worden
gehuldigd na de Sweepstakes Merries.
Rechts de eigenaar dhr. Schoonheim.

Boven: Bento Kitty (met Jan Wagenaar jr.) zegeviert net als zijn moeder
en grootmoeder in de Derby, voor Brion van de Lente en Bruno.

Boven: Huldiging van Bento Kitty en de familie Wagenaar.
We herkennen verder Van Binsbergen (bolhoed),
daarnaast Van Reeuwijk, Van de Windt, Co Govers,
Cees Berg (loopt opzij), en rechts daarvan Jan de Leeuw(?).

GoudenZweep

Boven: Huldiging in 1963 op Mereveld. Jan Wagenaar sr. krijgt
de Gouden Zweep overhandigd door Prins Bernhard na zijn
overwinning met Quicksilver S. Links Richard Bosma en
mevr. Wagenaar, rechts NDR-voorzitter Pasman.

import

Boven: Kampioenschap van Nederland 1963:
Jour de Java triomfeert voor Quicksilver S, beide dravers in perfecte draf.
De verschillen op de aankomst zijn goed te zien op de finishfoto boven.
Derde werd Le Montbeugnois, de als vierde aankomende
schimmel Tabor werd uitgeschakeld.

GPdLL

Boven: Grote Prijs der Lage Landen 1963:
De favoriet Olivier B passeert in verboden gangen en zonder pikeur
als eerste de finish, door een aanrijding in de laatste bocht.

GPdLL

Boven: Torrid Song (H. Frömming) wint onaangevochten de
Grote Prijs der Lage Landen 1963, voor Quicksilver S, Rijkeboer,
Momyalcaldo, Tabor en Rubis d'Ann.


1964 - organisatie
In het jaar waarin de Beatles in Blokker optreden en pas echt beroemd worden in Nederland, is op vele fronten de vooruitgang in de sport merkbaar. Paardesport in ren en draf verschijnt nu tweemaal per week.

Eindelijk kan Groningen zich weer op het hoogste niveau meten. De kunstbaan in het Stadspark wordt op 10 mei met een topmeeting in gebruik genomen. De baan heeft een lengte van circa 1100 meter en is 17 meter breed.

Op Duindigt zijn, na 9 maanden bouwtijd en een seizoenstart nog midden in de bouwactiviteiten, de nieuwe tribunes opgeleverd. De internationale allure uitstralende accommodatie, waarvan de bouwsom meer dan een miljoen gulden bedraagt, heeft overdekte zitplaatsen voor 4000 bezoekers. Waar de oude hoofdtribune 27 meter lang was is nu een tribune ter lengte van 71 meter verrezen. Verder is op het eigenarenterrein een tribune gebouwd waarin een glasdichte ruimte. De rechterstoel, die een obstakel was voor de toeschouwers is boven de gastentribune in het complex geďntegreerd. Voor de pers zijn cabines voorzien. Op woensdag 24 juni 1964 vond de opening van de nieuwe tribune op Duindigt plaats.

Op de vooravond van de door C Alkestis van E magnifique gewonnen Derby organiseren "De Drafsport" en de "Koninklijke" een feestelijke avond in de Gastentribune, waarbij blijkt dat zowel de nieuwe accommodatie als de restaurateur van Duindigt, de heer Meyer, geheel aan de verwachtingen voldoen. (De ruimte achterin het NDR-Museum wordt anno 2017 nog steeds de Meyer-kamer genoemd)

Mereveld biedt als service aan zijn vaste bezoekers een doorlopend toegangsbewijs geldig gedurende het seizoen met 13 meetings tegen betaling van f 30,- voor een heer en f 15,- voor een dame. Dit om lange wachttijden bij de kassa's te voorkomen.

Henri Meijs, enige jaren bestuurslid van "De Drafsport" en voorvechter voor wederinvoering van de Totalisator en opbouw van de sport in de naoorlogse jaren, overlijdt in zijn woonplaats Scheveningen. De klassepaarden Flying Guy, Iboya, Junoschka en René M hebben vele triomfen voor Meijs behaald.

In de op 23 november druk bezochte jaarlijkse algemene ledenvergadering van de eigenaarsvereniging "De Drafsport" in het Hilton hotel houdt vooral de kandidatuur van de vereniging in het Hoofdbestuur van de NDR de gemoederen bezig. De voorzitter de heer G.A.C. van der Windt voelt zich door de NDR onvoldoende gekend. Vanwege hun grote verdiensten voor de vereniging en de drafsport worden de heren H. v.d. Pol, G. Joustra en Joh. Smit onder applaus tot erelid benoemd.

In 1963 wordt f 1.833.626 aan prijzengeld verreden en f 178.709 aan fokpremie uitgekeerd, een vermeerdering van in totaal circa f 135.000. Het aantal verreden draverijen stijgt van 1129 tot 1201, waarin 787 Nederlandse en 86 buitenlandse dravers 12.000 starts hebben gerealiseerd.

1964 - sport
Het wordt het jaar van de inmiddels vijftienjarige Quicksilver S en zijn talentvolle rijder Jan Wagenaar jr, die in een belangrijk deel van de topnummers de hoofdrol vertolkt. "Quickie", liefkozend genoemd, wint 22 koersen waaronder de Grote Prijs van Nederland in twee heats, de Gouden Zweep voor het derde achtereenvolgende jaar en het Kampioenschap van Nederland. Op alle banen in Nederland boekt de krachtpatser overwinningen, op Nootdorp en Baarlo zelfs voor eerste prijzen van f 600. De kroon op zijn glanzende carrière zet Quicksilver S op de laatste zondag van juni. Op een bomvol Duindigt blijft Nederlands lieveling in een adembenemend duel de baas over de Frans-Zweedse Othka in de Grote Prijs der Lage Landen.
"Altijd heb ik gehoopt en heden mag ik het dan toch beleven", zijn de woorden van de nestor van de eigenaren-fokkers, de 83-jarige heer Joh. Smit.

Er blijft nog een kruimeltje over voor de anderen. Het Kampioenschap der Ned. Paarden wordt gewonnen voor de hengst Vrijdag met Bram Nottelman.

In oktober komt wederom een delegatie van vier Russische topdravers om zich met de onze te meten. Op de Wassenaarse baan komen Legion en Garem gedecideerd als eerste en tweede geplaatst in gelijke tijd over de streep voor Walter Hollandia en Zanto. Een week later wint de imposante Lazoetsjik in twee heats in Groningen, terwijl Legion het baanrecord verscherpt tot 1.18.9 over 1700 m. De paarden kunnen zich zeer goed met de onze meten en in Duitsland is men zelfs beducht de handschoen tegen het viertal, dat al in bezit was van snelle records, op te nemen. De outfit van de rijders, alsmede de tuigage en sulky's doen echter vermoeden, dat de sport in Rusland op een laag pitje staat.

Nieuwe imports verrijken de draverijen. Voor rekening van Stal Rotterdam worden de Amerikanen Lively Rodney en Lex Hanover aangekocht en in training ondergebracht bij Jan van Dooyeweerd. Jaap Verkade zet bij Nol Heskes de Fransman Mystere du Bocage en Stal Erna koopt zijn landgenoot Pigh Life II, die onder de hoede komt van Geersen.

De sport leeft, de interesse is bij velen gewekt. Regelmatig worden dravers, zowel goede als minder getalenteerde verhandeld. Zie als duidelijk voorbeeld deze advertentie, waaruit moge blijken dat het ook de fokkerij goed gaat.
TE KOOP GEVRAAGD
enkele draverveulentjes van goed bloed
Brieven met opgave van afstamming en uiterste prijs naar het
bureau van dit blad onder nummer 3088

De aan de dravers verknochte B.(Ben) J. Gerritsen, onder andere eigenaar van The Gleaner, Draisine Scott, Vaandrager en Vera Hollandia, overlijdt op 68-jarige leeftijd en wordt op begraafplaats Valkeveen dichtbij het entrainement van W.H. Geersen begraven.

Op 16 december openen de gebroeders Gert en Geurt Snetselaar op sportpark "de Berckt" te Baarlo hun draversstal, koersend onder Stal Marion en de 4 kilometer verderop gesitueerde Stoeterij Boekenderhof. De perfectie, waarmee de gebroeders zich met de stoeterij presenteren, is een voorbeeld voor velen.

1964 - Fokkerij
In dat jaar werden 342 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Boven: de voshengst Caracara S in handen van Jan Wagenaar jr.
op weg naar de overwinning
in de Sweepstakes op Mereveld.

Boven: Corinna Hollandia nr.7 (M. Vergay) triomfeert in de
Sweepstakes op Mereveld, voor Conny Stuart nr.9.
Con Brio wordt buiten beeld derde.

Boven: Huldiging van C Alkestis van E en entourage na
de Derby-winst. Rechts naast pikeur Jan van Leeuwen
staat Teun van Enhuizen met zijn vrouw.

GoudenZweep

Boven: Gouden Zweep 1964: Quicksilver S (J. Wagenaar jr.) schrijft
ook deze editie op zijn naam. Zombro Pluto rest de tweede plaats.

Nora

Boven: Vrijdag, hier met Bram Nottelman op Mereveld.
Zij wonnen het Kampioenschap der Ned. Paarden in 1964.

KvNed

Boven: Kamp. van Ned. 1964: Quicksilver S (Jan Wagenaar jr.)
klopt Jour de Java (Martin Vergay).

Quickie

Boven: In de GP der Lage Landen 1964 houdt Quicksilver S
een hoofdlengtevoorsprong op Othka en Jan Wagenaar junior
weet dat hij heeft gewonnen. Voor het eerst sinds vele jaren
won weer eens een Nederlands gefokt paard onze GP.


Quickie

Boven: "Altijd heb ik gehoopt en heden mag ik het dan toch beleven",
aldus de nestor van de eigenaren-fokkers, Joh. Smit (L) uit Groningen,
terwijl hij de felicitaties ontvangt van G.A.C. van der Windt bij de
overwinning van Quicksilver S in de Grote Prijs der Lage Landen 1964.
Jan Wagenaar draagt de erekrans, echtgenote Annie en dochter Yvonne
delen in de hulde. Verder zijn nog te herkennen de heren
R.P Schoonheim (met zonnebril) en Richard Bosma (met bril).

Museumstukken

Boven: De drafsport was in de jaren 60 heel populair in ons land,
getuige dit (lege) suikerzakje van Restaurant "Hof van Holland"
in Amsterdam.


1965 - organisatie
De AEV De Drafsport bestaat al weer 40 jaar. Dit achtste lustrum wordt op 13 november gevierd met een groots feest voor ruim 600 gasten en leden in Treslong te Hillegom, gevolgd door een jubileummeeting in Hilversum. Het totale prijzenbedrag van deze meeting beloopt f 50.000.

In dit jaar overleed eigenaar/amateurrijder Gerard Borst. Voor zijn In Memoriam, click hier

1965 - sport
Een influenza-epidemie noopt het koerswezen stil te leggen van 16 juni tot 3 juli. Daarin valt ook de Grote Prijs der Lage Landen. Jammer voor de inmiddels 16-jarige Quicksilver S. Niet verreden prijzengeld, in het bijzonder van de klassieke en bijzondere koersen, wordt later in het jaar verreden.

Het jaar 1965 is een succesvol jaar voor de nieuwe stal Marion van de gebroeders Snetselaar. De Limburgse stal eindigt als eerste bij de eigenaren, vóór stal Hollandia en Joh. Smit met zijn Quicksilver S. De paardentoto omzet neemt toe van 27 naar ruim 33 miljoen gulden en de prijzen en fokpremies stijgen met 16 %.

Quicksilver S wint op 19 september met Jan Wagenaar Sr voor de vierde keer de Gouden Zweep. Zestien jaar oud inmiddels wint "Quickie" op 3 oktober in Groningen ook de Grote Prijs van Nederland en boekt daarmee zijn 130e overwinning, een evenaring van het wereldrecord van Italiaanse voshengst Tornese. Met zijn 131e overwinning in de Grote Oktoberprijs in Hilversum neemt hij zelfs het wereldrecord over, voegt daar rap het Kampioenschap Nederlandse Paarden aan toe. De reeks is nog niet ten einde.

De controle op ongeoorloofde middelen stuit op een positieve uitslag van het speekselonderzoek van Zus Hanover, afgenomen op 19 oktober in Hilversum na de overwinning in de Tooropprijs. Trainer van Zus Hanover is A(rie) Tesselaar, die eerder terecht stond. Tesselaar roept de hulp in van de helderziende Gerard Croiset om zijn onschuld te bewijzen. Croiset slaagt daarin niet en Tesselaar moet vijf jaar lang de vergunning inleveren en mag daarnaast drie jaar lang niet op de koersbaan komen. Hij stopt met zijn vak en Tom Kooyman neemt zijn stal in Alkmaar over, inclusief Zus Hanover.

Als Toon Hermans op de televisie is, worden de koersen van Hilversum verplaatst naar woensdag. Op dinsdagavond heeft Toon Hermans alleen het woord in Nederland, zodoende ...

1965 - Fokkerij
In dat jaar werden 385 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

BN_er

Boven: Eénmaal was Koningin Juliana bij ons op bezoek
en dat was te Nootdorp op 25 mei 1965.
Op die dag werden ter ere van het bezoek van H.M.
de Koningin diverse demonstraties en 1 draverij gehouden.
Buick Magowan won die koers en hij kreeg een suikerklontje
van de Majesteit. Guus Knijnenburg was de winnende rijder
en hij kreeg een herinneringsplaquette.

Boven: Na 9 jaren in Mereveld kwamen de Sweepstakes definitief
terug in het Stadspark te Groningen. Met nog een ronde te gaan:
Voorop aan de binnenkant de latere winnaar Discovery met
Jan. van Dooyeweerd. Daarnaast Dean Hollandia met A. Harmsen
(tweede). Daarachter in derde positie aan de binnenkant
Dave Fez met A. Nottelman en daarnaast Dakota Scotch.


Boven: Finishfoto van de Sweepstakes Merries.
V.r.n.l. (tevens aankomst) Diana R, Doortje Dartel,
Darling Hollandia, Damsel D, Diomedea S en Duinpieper S.


Boven: Diana R wint de Derby in handen van Jan Wagenaar jr.
gemakkelijk, voor Dominica en Dea Alkestis VE (bles).

GoudenZweep

Boven: In 1965 stormt de al 16-jarige Quicksilver S met Jan Wagenaar senior
op de sulky op de finish af en behaalt zijn vierde Gouden Zweep overwinning.
Hij wordt op de foto gevolgd door Anastasia Hanover, die 6e zou worden.
Z the Saint (derde aan de reling, met kap en bodemblinker) zal tweede
worden en Zanto (neus geheel links met de brede bles) derde.

Boven: Quicksilver S met lauwerkrans en Jan Wagenaar jr
tijdens de ereronde na de winst in het Kampioenschap der
Nederlandse Paarden 1965.

import

Boven: Kampioenschap van Nederland van 1965:
Jour de Java wint met Martin na duel met Quicksilver S (Jan Wagenaar sr.).
Derde wordt de Fransman Olivier B (Joop Ham).



1966 - organisatie
Een nieuwigheid in drafsportkringen is de sporthal die op 25 juni op het drafsportcomplex Lindenoord in Wolvega officieel wordt geopend door Mr. Maarten Vrolijk, Minister van Verkeer en Waterstaat.

Op 1 augustus geeft F.D. Fokkema, na 17 jaar de functie van algemeen secretaris-penningmeester van de NDR te hebben bekleed, het roer over aan J. Govers en mevrouw J.H. Snel. Co Govers, geroemd om zijn organisatietalent en diplomatieke gaven wordt algemeen secretaris, An Snel wordt penningmeesteresse. Fokkema, die de eerste algemene secretaris van de in 7949 opgerichte Stichting NDR is, blijft actief voor de sport in zijn nieuwe functie van algemeen secretaris van de Union des Courses pour les Trotteurs (UCT).

De Stichting NDR zet het offensief in waar het gaat om de controle op het gebruik van ongeoorloofde middelen. Er lopen nogal wat trainers tegen de lamp. Voor de NDR controleert Prof. Dr. L. Seekles de afgenomen speekselmonsters. Doorn in het oog van menig deelnemer is dat het Dagelijks Bestuur van de NDR zich bezighoudt met de bestraffing, de zogenaamde Strafcommissie. De straffen op zich liegen er niet om, eisen van een tot twee jaar intrekking van de vergunning zijn aan de orde. Wel bestaat er de Raad van Appel, die zich in de meeste gevallen conformeert aan de uitspraken van het Dagelijks Bestuur waar het gaat om dit soort overtredingen.

1966 - sport
Niet alleen de drafsport in Nederland ontwikkelt zich, ook de rensport gaat daarin mee. Het startsysteem met de over de baan gespannen elastieken kabel wordt bij aanvang van het seizoen vervangen door de startboxen. Ook voor de drafsportliefhebbers die Duindigt regelmatig bezoeken een nieuwigheid.

* In 1966 vierde Duindigt - de oudste baan - zijn zestigjarige bestaan met grote festiviteiten. PR-man Cees Berg bedacht dit jaar de succesvolle "Dag van het Paard".
* In 1966 bedroeg de totale toto-omzet Hfl. 37.165.505 tegen in 1965 Hfl. 31.389.649, een stijging van 18,4 %.
Het aantal langebaan draverijen was 1635 (1458 in 1965) en dat der rennen 138 (130 in 1965). In totaal een stijging van 18,5 %.

1966 - Fokkerij
Kort nadat Quicksilver S, na het behalen van de 142ste overwinning op 30 oktober op Mereveld, op 17-jarige leeftijd afscheid heeft genomen van het koerswezen, organiseert de NDR voor de eerste keer in de Expohal te Hilversum de jaarlingenshow. De fokkers zijn nog in feeststemming. Onder het genot van Max Tailleur, Mieke Telkamp en de Tiroler Holzhacker Buben hebben zij net hun vierde lustrum gevierd met een receptie en feestavond.

In dat jaar werden 395 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Boven: Sweepstakes Hengsten 1966: Eiko T (Aad Harmsen)
wint nipt voor Eric Kinley (J.S. van Leeuwen).


Boven: Sweepstakes Merries 1966: Emberiza S en
Gerard van Eykelenborg tijdens de huldiging.

Boven: Aankomst van de Derby 1966:
De Hairos II-dochter Elisabeth Hollandia (nr.2) klopt Emberiza S
met een halve hoofdlengte. Eronica W wordt derde, voor Eric Kinley.

Boven: Ereronde van de Derby 1966:
Elisabeth Hollandia met Martin Vergay voorop,
gevolgd door de 2e aankomende, stalgenoot Emberzia S.
Eigenaar Stal Marion (gebr. Snetselaar).

Let op: Bovenstaande foto mag alleen worden gebruikt voor
niet-commerciële doeleinden en dan moet dit erbij staan:
ANP Photo (1967) / Foto: Peter van Soest, gelicenseerd onder:

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.


Boven: Gouden Zweep 1966: Carlos Pluto en Appie Siderius winnen
met groot vertoon van macht voor ca. 10.000 toeschouwers op Mereveld.

Let op: Bovenstaande foto mag alleen worden gebruikt voor
niet-commerciële doeleinden en dan moet dit erbij staan:
ANP Photo (1966) / Foto: Peter van Soest, gelicenseerd onder:

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.


Boven: Gouden Zweep 1966 te Mereveld. Carlos Pluto en Appie Siderius
tijdens de overhandiging van de Gouden Zweep door Prins Bernhard.
Links staat de mede-eigenaar Joop Schoonderwoerd en voor hem
de andere eigenaar Houben.

Let op: Bovenstaande foto mag alleen worden gebruikt voor
niet-commerciële doeleinden en dan moet dit erbij staan:
ANP Photo (1966) / Foto: Peter van Soest, gelicenseerd onder:

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.


Boven: de 17-jarige Quicksilver S en Jan Wagenaar jr worden
gehuldigd voor hun prachtige triomf in het Kampioenschap der
Nederlandse Paarden 1966.

Quickie

Boven: Voor een bomvolle tribune van Duindigt wint Quicksilver S
met Jan Wagenaar jr. met flinke voorsprong als
17-jarige het Kampioenschap van Nederland 1966.
Zijn derde Kampioenschap. De niet zichtbare Jour de Java wordt 2e.

Quickie

Boven: Quicksilver S wint zijn afscheidskoers, de Revanche
der Grote Prijzen op Mereveld op 30 oktober 1966.
Achter hem loopt Z the Saint (vierde met Nol Heskes) en
links gaat C Alkestis van E (Jan van Leeuwen sr.),
die vijfde wordt. Verder naar links Royal Hanover (6e),
en Carlos Pluto (7e). Met de witte kap Lively Rodney (8e).
Zus Hanover (2e) en Xuthus T (3e) zijn links niet in beeld.
(U ziet ze wel op de filmbeelden die we van deze koers hebben)
Hierna volgde een emotionele huldiging.

Quickie

Boven: Dik Bruynesteyn tekende voor het TV-programma
'Sport in beeld' deze prent met de titel:
'Quicksilver S in ruste na 142 overwinningen'.

Voor meer drafsportprenten van Dik Bruynesteyn en
een beschrijving: Click hier

Boven: Bird van Hiddum en tekenaar Dick Bruynesteyn tijdens
de ereronde na hun overwinning in de NTS-prijs
op 27 maart 1966.
(ANP-photo (1966), door Peter van Soest, zie ook hierboven)

GPdLL

Boven: Grote Prijs der Lage Landen 1966:
Star Rodney (links) wint voor Azalea Hanover, Carlos Pluto,
Ultimatum en Or en Barre.


1967 - organisatie
Langzaamaan wordt het verenigingsbeeld compleet. Op 5 maart richten de amatrices van de draf een eigen club op. Eerste presidente is mevrouw Metzlar te Hardegarijp.

Tijdens de jaarvergadering van "De Drafsport" op 8 mei onder voorzitterschap van G.A.C. van der Windt wordt het scheidend bestuurslid G.G. Groenewegen (70 jaar) benoemd tot erelid. Groenewegens verdienste is vooral het vertegenwoordigen van de eigenaarsvereniging in de Adviesraad.
In de vergadering wordt aandacht besteed aan de structuur van de draf- en rensport. Een commissie heeft geoordeeld dat alles op de helling moet en dat de statuten van de NDR moeten worden gewijzigd. Vooral de bestuurssamenstelling van de NDR vereist wijziging: de vertegenwoordiger van de kortebanen heeft evenveel stem als de hele drafsport.

In verband met de geboorte van Prins Willem Alexander besluit het Hoofdbestuur van de NDR tot gratie van de aan deelnemers opgelegde straffen. De opgelegde straffen worden gehalveerd en nog lopende straftijd wordt omgezet in voorwaardelijk met proeftijd

1967 - sport
Op 29 november 1966 is de club Vrienden van Duindigt (VVD) opgericht. De club kent leden-eigenaren van dravers, evenals aspirant-leden in de vorm van potentiële en toekomstige eigenaren. Doel is de sport en fokkerij op een hoger plan te brengen en de koersbaan, die men een achtergebleven gebied acht, verder te ontwikkelen. Eerste doelstelling is het verhogen van het prijzengeld. Op 20 augustus 1967 is voorzien de "Dag der VVD", die de topdag van de Grote Prijs der Lage Landen moet overtreffen. Beschikbaar is al een extra prijzenpot van f 32.000 dat de verwachting rechtvaardigt dat het doel volledig bereikt wordt. Uiteindelijk is het ongekende prijzenbedrag van f 100.000 beschikbaar.

In mei overlijdt de vosruin Theo Messidor, die samen met Mac Kinley en Quicksilver S het grote trio van na de oorlog vormde. Theo is nog maar drie jaar uit de roulatie, nadat hij met vooral Willem Geersen, Martin Vergay en Freek Eerenberg uit 202 starts 110 overwinningen boekte.

De Gouden Zweep op 2 juli eist in een grote valpartij te Hilversum nogal wat slachtoffers. Arie en Alice van Hagheweyde komen met elkaar in aanraking, bij de daaropvolgende valpartij raken nog vier paarden betrokken. Alice moet het ongeluk onmiddellijk met de dood bekopen, vier pikeurs worden naar het ziekenhuis vervoerd. Carlos Pluto wint uiteindelijk onbedreigd, de als tweede eindigende Arie wordt uitgeschakeld wegen ernstig hinderen. De bron van alle kwaad is naar de mening van velen het grote aantal van 18 startende paarden. Het is wel de dertiende Gouden Zweep.

De eerste Dag van het Paard, een schepping van Cees Berg, is een doorslaand succes. Ruim 8000 bezoekers telt deze dag, die naar de mening van de organisatoren moet worden gevolgd door een tweede, een derde en nog veel meer. Alleen de verkeersregelaars zijn minder gelukkig, de files bereiken een wachtlengte van een uur.

Russische dravers doen Nederland opnieuw aan. Slechts twee vertegenwoordigers zijn nog raszuivere Orloff-dravers. Op de baan in Groningen vervullen zij geen hoofdrol (meer). Slechts Osman (v. Napor u. Ovnova) weet later op Mereveld een keer tot winnen te komen.

Radio Ferree bestaat op 30 oktober 50 jaar, bekend van de startplaat "op uw plaatsen, een, twee, drie, af!". In 1943 kwamen de Duitsers naar de startplaat luisteren omdat men meende daarin de stem van Koningin Wilhelmina te beluisteren. In werkelijkheid is het de stem van Aad Ferree.

1967 - Kortebaan
Er werden in dat jaar 12 kortebaanwedstrijden gehouden, achtereenvolgens in Lisse, Medemblik, Voorschoten, Stompwijk, Enkhuizen, Hillegom, Schagen, Santpoort, Utrecht, 't Zand, Heemskerk en Venhuizen. Een andere volgorde dan we nu gewend zijn. De meest winnende kortebaner van 1967 was de merrie Curaçao. Zij startte op alle 12 kortebanen, won 4 keer en werd 3 keer 3e en 2 keer 4e. Haar jaarwinsom bedroeg 5.660 gulden.

1967 - Fokkerij
Vijf dekhengsten werden tijdens de hengstenkeuring voor meerdere jaren goedgekeurd, na hun bewezen goede vererving. Het waren Double Six M, Dunst, Enterprise, Mac Kinley, Notekraker S en Scotch Fez.
In dat jaar werden 463 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Boven: Pikeur J. van Dooyeweerd steekt de arm omhoog
ten teken, dat de winst met Firmin binnen is in de Sweepstakes.
Daarachter van links naar rechts: French Mac met S. van Leeuwen (3e)
en Fouquet met M. Bouwhuis (2e).


Derby

Finish van de Derby-F:
Fernandel wint voor Felix, die reeds uitgeschakeld is.
Tweede wordt Firmin en derde Flying Victoria.
Aan de finishfoto te zien waren de verschillen in de aankomst groot.

Boven: Fernandel met pikeur Aad Harmsen tijdens de Derby-huldiging.
Links staat eigenaar H.J. Pasman, daarnaast Co Govers.

Boven: Een jaar later: de Gouden Zweep 1967
Carlos Pluto (A. Siderius) behaalt de zege in Hilversum.
In de laatste bocht vond een valpartij plaats en de
veroorzaker Arie werd als tweede aankomende gediskwalificeerd.
Daarom staat Yellow Six (rechts op de foto) als tweede in de boeken.


GoudenZweep

Boven: Carlos Pluto (A. Siderius) worden gehuldigd op Hilversum,
na de zege in de Gouden Zweep. Naast Prins Bernhard zien we
P.B. van Binsbergen, Co Govers en Jaap de Waal staan.
Toine Schoonderwoerd houdt de hengst vast.

Let op: Bovenstaande foto mag alleen worden gebruikt voor
niet-commerciële doeleinden en dan moet dit erbij staan:
ANP Photo (1967) / Foto: Peter van Soest, gelicenseerd onder:

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.


Boven: Hier wordt Axkit Hollandia (links met M. Vergay) tweede
achter Cherie Spencer met Peter Koppejan in het Kampioenschap
van Duindigt op 20-08-1967. In het Kampioenschap der Nederlands
Paarden 1967 kwamen ze ook zo binnen. Wegens een wegens een
positieve test van Cherie bij de dopingcontrole, werd Axkit
enkele weken later tot winnaar uitgeroepen.

Anton

Boven: Met een furieuze eindsprint wordt Anton Kampioen
van Nederland 1967 en klopt v.l.n.r. Xuthus T 2e,
Axkit Hollandia 4e en C Alkestis van E 3e (rechts).

GPdLL

Boven: Grote Prijs der Lage Landen 1967:
Op een modderbaan gaan de sterke Fransen met de eer strijken:
Quand Meme J (links) wint verassend voor
Sabi Pas (met Monsieur Henri Levesque).
rechts de Duitse Fransman Quel Espoir C.

GPdLL

Boven: Quand Meme J en Pierre Arson tijdens de huldiging
na hun triomf in de Grote Prijs der Lage Landen 1967.
Links zien we baancommissaris Van Leewen.

Let op: Bovenstaande foto mag alleen worden gebruikt voor
niet-commerciële doeleinden en dan moet dit erbij staan:
ANP Photo (1967) / Foto: Peter van Soest, gelicenseerd onder:

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.



1968 - organisatie
In de jaarvergadering van "De Drafsport" wordt stilgestaan bij het overlijden van Jan de Vlieger (2 januari), Gijs Groenewegen (2 februari) en Joh. Smit (13 maart).

Op 12 november houdt "De Drafsport" zijn jaarvergadering. Om leden te bewegen de vergadering bij te wonen, verloot het bestuur een draverveulen. Groot Kievitsdal, waar de bijeenkomst wordt gehouden, biedt een weekeinde voor twee personen in het hotel. Naar het verslag in Paardesport in Ren en Draf is het zoeken. Er wordt meer aandacht besteed aan de voeding van veulens en jonge paarden in de stalperiode, aldus een artikel van de Commissie Gezondheidszorg Paarden. Wanneer "De Noordelijke Drafsport" op 28 november vergadert, is er wel een verslag. Daaruit blijkt dat de heer Boomsma, bestuurslid van "De Drafsport", aandacht vraagt voor het conflict tussen de eigenaarsvereniging en de NDR. Oorzaak van het conflict is de heer H. van der Pol, inmiddels 81 jaar oud en al geruime tijd geen bestuurslid meer van "De Drafsport", maar nog wel lid van het Hoofdbestuur van de NDR. Het Hoofdbestuur wil Van der Pol aanhouden, "De Drafsport" wil een zittend bestuurslid in zijn plaats, conform de statuten van de vereniging. Boomsma zelf is ook al omstreden. Hij heeft zich ongewenste publiciteit op de hals gehaald door met de Officier van Justitie in Rotterdam in de clinch te gaan. De Noordelijke eigenaren voelen weinig voor een conflict met de NDR en nemen de opmerkingen van Boomsma voor kennisgeving aan.

Op 13 december overlijdt na een lang ziekbed op 58-jarige leeftijd Gerard van Maarseveen, redacteur van "Paardensport en Fokkerij" en daarna van Paardesport in Ren en Draf. In AVRO's Sportjournaal verzorgde hij de paardensportrubriek. Hij was een echte free-lancer, een onafhankelijke denker en schrijver.

1968 - sport
De politie komt er aan te pas wanneer het publiek op Mereveld op Koninginnedag de uitschakeling van Ernie Rita niet pikt. In de Midderburgprijs passeert Ernie Rita in een prachtige en formidabele rush het veld en na een ronde nadert zij weer de tribune. Tot ieders verbazing wordt zij in de rechterbocht uitgeschakeld. Na afloop van de draverij ontstaat hierom een rel die ontaardt in het ingooien van de ruiten van het juryverblijf.

De tweede Dag van het Paard overtreft alle verwachtingen en trekt ruim 15.000 bezoekers. Tezelfdertijd viert de schepper van de Dag van het Paard, Cees Berg, zijn 25-jarig jubileum bij de NDR. Sinds 1959 bekleedt hij de functie van Public Relations- functionaris, nadat hij van 1943 tot 1958 chef van de afdeling drafwezen is geweest. Vanwege een ernstige ziekte was hij een jaar uit de roulatie.

Op zaterdag 6 juli wordt onder grote belangstelling van paardensportminnend Nederland de heer J. Verkade begraven in Delft. De woensdag daarvoor overleed hij op de sulky. Voorzitter Van der Windt van "De Drafsport" belicht in een gloedvolle rede de grote verdiensten van Verkade als eigenaar en als fokker. De import van de draver Neosho in de prille opbloei van de drafsport getuigde van moed en optimisme. Van der Windt memoreert in zijn rede de bestaande naijver. Wanneer men iemand beticht van het nastreven van kopergewin, dan verliest men daarbij uit het oog het zilver en goud dat door dezelfde persoon aan de drafsport wordt geofferd.

Een nieuw talent dient zich aan. Volgens kenners is de tweejarige bruine hengst van de gebr. Snetselaar uit Venlo en het eerste Nederlandse product van Lullwater Victory uit Progusta de beste van zijn jaargang. Zijn record luidt 1.24 en hij won al de Jonkerprijs. J.J. Jager beschrijft hem als een paard met een rustig karakter. Zijn naam is Henri Buitenzorg.

De toto-omzet steeg in 1968 met 6,5 %, naar een totaal bedrag van 44,5 miljoen gulden. Tachtig procent van de ingezette bedragen vloeide weer terug naar het spelend publiek.

1968 - Fokkerij
In dat jaar werden 512 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Boven: Goudvos wint Siem Hartman de Sweepstakes,
voor Gai du Coq d'Or en Gallant Way.

Let op: Bovenstaande foto mag alleen worden gebruikt voor
niet-commerciële doeleinden en dan moet dit erbij staan:
ANP Photo (1968) / Foto: Peter van Soest, gelicenseerd onder:

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.


Boven: Ger Westlandia en Rees van der Lubbe tijdens
de ereronde na het winnen van de Sweepstakes.

Boven: Derby 1968 halverwege: Voorop Guy Hanover II en dan
v.l.n.r. Goudplevier S (3e), Ger Westlandia (2e) en
rechts de latere winnaar Gallant Way (Piet Smit).

Boven: Finishfoto van de Derby: Gallant Way zegeviert
voor Ger Westlandia, Goudplevier S, Geatonka (uitg),
Goudvos, Grace Again en Gonny T.

Cherie

Boven: Na de overwinning in de Gouden Zweep 1968 staan
Cherie Spencer en Rees v.d. Lubbe klaar voor de huldiging.
Rechts, keurig in het pak, Sjeng Hendrikx. Hij had er zo te zien
al een beetje op gerekend. Achter Rees van der Lubbe staat
Sjeng's onafscheidelijke broer René.


Boven: Kampioenschap der Ned. Paarden 1968:
Cherie Spencer en Rees v.d. Lubbe worden gehuldigd.
Het volgende jaar won de kleine merrie Cherie Spencer weer,
toen met haar eigenaar Sjeng Hendrikx op de sulky.
Deze koers won ze 3 jaar achtereen van 1967 t/m 1969.
In 1967 werd haar de eerste prijs echter ontnomen
wegens een positieve test bij de dopingcontrole.
In de twee volgende jaren nam ze revanche.

Boven: Kampioenschap van Nederland 1968:
Jan van Dooyeweerd maakt achter Blazing Song
het zegegebaar met de zweep. Ze hebben Duchesse Mac (Jan
Wagenaar jr.) verslagen. Anton (rechts) wordt derde.

Let op: Deze foto mag alleen worden gebruikt voor niet-commerciële
doeleinden en dan moet dit erbij staan:
ANP Photo (1968) / Foto: Peter van Soest, gelicenseerd onder:

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.

GPdLL

Boven: Grote Prijs der Lage Landen 1968:
Ténébreuse D (links) wint na de terugstelling van
Toy (2 met JR Gougeon) wegens hinderen.


1969 - organisatie
Twintig jaar na de herintroductie van de totalisator is over die periode 350 miljoen gulden op de draverijen en rennen ingezet. Daarvan vloeide circa 80 procent weer terug naar het spelend publiek. Aan prijzengeld is 37 miljoen gulden en aan fokpremies 3,5 miljoen gulden uitgekeerd.

In verband met de BTW stijgt de prijs van een jaarabonnement op het vakblad met Hfl. 1,20 naar Hfl. 31,20.

Citaat uit het verslag in Paardesport in Ren en Draf van de algemene ledenvergadering van "De Drafsport" van 25 november bij de behandeling van het agendapunt financiele deelname in het kapitaal van de Stichting Dierenkliniek Emmeloord. Voorzitter G.A.C. van der Windt vraagt de leden dan om een vrij mandaat om naar goeddunken te handelen: "S.B. de Poorter vraagt of het hier gaat om een gift. J. de Waal noemt dit een dwaalspoor, want het betreft een renteloos voorschot. Vele leden zijn tegen een stichtingsvorm. Goed geordend spreken velen door elkaar. Nadat de stemming over het mandaat en stichtingsvorm is aangekondigd, roept de voorzitter luid door de microfoon uit: "aangenomen". De kwestie wordt afgehamerd zonder dat velen mogelijk weten wat er aangenomen is. Een pauze wordt aangekondigd.

1969 - sport
De trots van de Nederlandse drafsport, Hairos II, is definitief uitgevoerd naar Frankrijk, zijn geboorteland. Hairos II won in 1959, 1960 en 1961 de Grote Prijs der Lage Landen, won in 1960 de Prix d'Amerique en behaalde in dat jaar ook het Wereldkampioenschap. In de fokkerij bracht hij zowel in Duitsland als in Nederland een Derbywinnaar op zijn naam.

Henri Buitenzorg wint op 3 augustus een bewogen Derby. Hij maakt het onmogelijke waar omdat hij na de start een fout krijgt die zo groot is als men zelden van dit paard zag. Het paard is niet te zetten en Jan Wagenaar moet de prachtige hengst praktisch stilzetten. De achterstand bedraagt op dat moment zeker tachtig meter, maar miraculeus weet hij deze in te lopen en zegevierend de finish te passeren. De ontroering is groot, temeer omdat Jan Wagenaar pas op de ochtend van de Derby besluit om zelf te rijden. Dan is hij nog maar net hersteld van een ernstig ongeval dat hem en zijn gezin drie weken daarvoor overkwam. Kort voor Derby-dag is Jan Wagenaar uit het ziekenhuis ontslagen. Ook eigenaar Piet Meinardi is geemotioneerd. Sinds 1967 is hij eigenaar van deze hengst. Als bedrijfsleider van Stoeterij Buitenzorg bracht hij hem zelf naar de jaarlingenshow. De Buitenzorg-jaarlingen gingen stuk voor stuk van de hand, behalve Henri. De prijs door Meinardi zelf bepaald, was f 20.000. De heer Snetselaar, eigenaar van Buitenzorg, vond het eigenlijk maar een vreemde zaak, zo'n hoge prijs. Meinardi's argument was dat dit het mooiste veulen is dat hij ooit zag. Waarom koop je hem zelf niet?, was de opmerking van Snetselaar. Met een kleine korting komt Meinardi voor f 15.000 in bezit van Henri Buitenzorg.

Nevele Pride breekt op 30 augustus in Indianapolis met een km-tijd van 1.11,1 het 31 jaar oude record van Greyhound. Deze fameuze hengst noteerde op 29 september 1938 een km-tijd van 1.11,6 in Lexington (Kentucky).

In september overlijdt plotseling op 58-jarige leeftijd Cor Disselkoen, in de loop der jaren eigenaar van tientallen paarden die onder de naam van Stal Westland lopen. Daaronder paarden als Iniopile, Or en Barre, X Mieke Hollandia, Bonheur Perdu, Edelreiger S, Enterprise Hollandia, Fanny Blankers en Morning Star. Als amateur won hij met Peterhof, onder andere winnaar van de Grote Prijs der Lage Landen 1957, een FEGAT-koers op Vincennes.

in de onderstaande lijst van belangrijke koersen in 1969 ontbreekt de Gouden Zweep, verreden op 6 juli te Hilversum. Dit is de uitslag:
1e. Crack Hollandia (Jan van Dooyeweerd?), in 1.23,6 - 2400 m
2e. Yellow Six (Mees Dapper), in 1.22,3 - 2440 m
3e. ????
4e. Fernandel, in 1.23,4 - 2420 m

1969 - Fokkerij
In april wordt het 10.000-ste draverveulen bij de NDR geregistreerd. Het is een merrieveulen van Sandra 1.22,1 uit Lucien. Fokker is Jb. Onrust te Oostzaan. In de weken daaraan voorafgaand stromen 300 suggesties voor namen binnen, Onrust kiest daaruit Keizerin Myria. Myria is een aanduiding van het tienduizendvoud, ingezonden door de heer C.N. Pascha te Wageningen.

In dat jaar werden 564 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Henri

Boven: Henri Buitenzorg en Jan Wagenaar jr. winnen eenvoudig
de Sweepstakes hengsten, voor Hoot Song en Hercules V.

topper

Boven: In de Sweepstakes Merries 1969 behaalt Hazel Buitenzorg
(K. Woudstra) de zege voor Her Areta (A. Harmsen) en
Hea Alkestis van E met Jan van Leeuwen.


Henri

Boven: Na een lange inhaalrace wist Henri alsnog de Derby te winnen.
De tienduizend bezoekers konden hun ogen niet geloven.
Tweede wordt Hoot Song (rechts met Tom Kooyman)
Derde Helene Hanover (Jan de Boer).


Henri

Boven: Henri Buitenzorg na zijn fabuleuze zege in de Derby
van 1969 met de familie Wagenaar en rechts eigenaar Piet Meinardi
bij de huldiging.

Boven: Kampioenschap van Nederland 1969:
Felix (M. v.d. Togt) klopt op de streep de Fransman Royal G.


Boven: Kampioenschap van Nederland 1969:
Felix (Giel v.d. Togt) met de krans om de schouders.
Kees Pino houdt Felix vast, daarnaast zien we Ina,
de vrouw van Giel.

Let op: Deze foto mag alleen worden gebruikt voor niet-commerciële
doeleinden en dan moet dit erbij staan:
ANP Photo (1969) / Foto: Andre van der Heuvel, gelicenseerd onder:

Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Licentie.


Boven: Het Europees Kampioenschap der 5-jarigen 1969 op Duindigt.
De Duitse merrie Wallburg (Willy Roth) gaat ter zege, voor Felix
(nr.4 met Giel v.d. Togt) en de Zweedse hengst Rikitikitavi.


GPdLL

Boven: Grote Prijs der Lage Landen 1969:
Tivaty Pelo (J. Mary) gaat naar een glorieuze overwinning
voor Sire de Tracy (die zou worden uitgeschakeld wegens hinderen)
en Tiny Special (2e). Rechts op de foto zien we Sjeng Hendrikx,
die met Cherie Spencer vierde gaat worden.



(de meeste foto's zijn gemaakt door Jacques van Bellen)

Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR

Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse