NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2009

Vorige
alfabet
Volgende


Opnieuw gaf de NDR wegens geldgebrek geen Jaarboek uit. De uitslagen en doteringen van de bijzondere koersen (onderaan deze pagina) zijn door de webmaster verzameld.
Voor het eerst in 20 jaar werd er ook geen Jaar-overzicht uitgegeven door het weekblad/BCM. We moeten dus op zoek naar andere bronnen.
Onderstaande teksten zijn deels overgenomen uit het Jaarverslag van de Fokkersvereninging:


2009 is voor wat betreft de Fokkersvereniging een redelijk jaar geweest, in de bestuurlijk nog steeds zeer roerige draf- en rensportsector in ons land. Door de tijdelijke sluiting van Alkmaar (renovatie) en een aantal geannuleerde meetings is er minder prijzengeld en ook minder aan fokpremies uitgekeerd.

Overleden
Voor zover ons bekend zijn in dit jaar overleden:
- Toon van Petten, fokker van Zilvervos en Goudvos
- Wim Nas, Mister Buitenzorg, voor zijn In Memoriam, click hier
- Frits Cremers, bekend eigenaar
- Jan Vlaar, vooral bekend van zijn Vriend, die hij ook fokte
- Kees Scheltus, begaafd auteur, mede-fokker van Johan en bedenker van Timoko, voor zijn In Memoriam en scherpe teksten, click hier
- Maup Caransa, op 7 augustus 2009 op 93-jarige leeftijd overleden, zakenman, BN-er, met zijn vrouw Riek eigenaar van dravers, waaronder Manza Buitenzorg. Voor zijn In Memoriam, click hier
- Willem Strooper, naast trainer-pikeur ook fokker van o.a. Salvador S en Troubadour S, voor zijn In Memoriam en een artikel, click hier
- niet veel later overleed de echtgenote van Willem Strooper
- Bertus Heyman, trainer-pikeur, voor zijn In Memoriam, click hier
- Freek Eerenberg, trainer-pikeur, voor zijn In Memoriam, click hier
- Frans Louwersheimer, eigenaar-trainer-pikeur, voor zijn In Memoriam, click hier
- S.J. Strooper, fokker in Noord-Holland
- H.C. Mantel, fokker van de Dean-paarden, vooral bekend van Wellborn Dean
- Gerrit de Ruyter uit Akersloot, fokker van de Luciano-paarden
- Graaf van Lynden van Sandenburg, o.a. werkzaam geweest voor de NDR

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)

Organisatie
Bestuurlijk is het nog steeds een rommeltje binnen de Vereniging NDR, waarbij vooral de beoogde verkoop van Duindigt voor verdeeldheid binnen de (regio-) besturen van de Vereniging NDR een grote rol speelt.
De slechte financiële situatie van de NDR (en Duindigt) is af te lezen aan de doteringen van de kampioenschappen: de 1e prijs in het Kamp. van Nederland bedroeg slechts € 1.000......

Sport
In 2009 werd in Nederland 2.065.000 Euro aan prijzengeld uitgekeerd tegen 2.750.000 in 2008. Het aantal meetings was 118, een verlaging met 28 t.o.v. 2008. De totale fokpremie bedroeg 213.139 Euro (267.508 in 2008). 53 fokkers ontvingen elk meer dan 1.000 Euro aan fokpremies (63 in 2008). John Bootsman spande met zijn Boko Stables Holland BV voor de dertiende maal de kroon als kampioenfokker met 22.469 Euro aan fokpremies. Op grote afstand en dicht bij elkaar volgden de heren Arie van Bellen en Leendert Gerrits met resp. tussen 7.122 en 7.015 Euro terwijl de vierde geplaatste Ton de Wit een totaalbedrag ontving van 5.510 Euro.

De Jofferprijs 2009 werd gewonnen door de Echo-dochter Amarianne Frejo (fokker F. de Zoete) en de Jonkerprijs door Ken Warkentin-zoon Adonis Boko (fokker Boko Stables), die twee weken later ook de Productendraverij won, voor Ariane Beemd.
De Sweepstakes Hengsten werd gewonnen door Zander (fokker A. de Wit), terwijl de Sweepstakes Merries in Zuper Queen Pine (fokker L. Stevens) een sterke winnares kende. Zoran Lobbel (v. Passing Renka, fokker/eig A. van Bellen) toonde zich vervolgens oppermachtig in de Derby met Zizou als sterke tweede. Zytana Promise (fokker H. van Riel) won de Merrie Derby. De Fokkerstrofee werd oppermachtig gewonnen door Zidane (fokker L. Gerrits) voor Zander en Zygfryd. De Merrie afdeling was voor Zabatinitranss R (fokker K. Redder). De fokkers van alle prijswinnaars op deze Trofee-avond kregen dubbele fokpremie (20%).
De Finale van het Kampioenschap der Vierjarigen werd afgetekend gewonnen door Yeovani Boko (fokker Boko Stables), voor Yason Boko en Yco Wollem.
De Breeders Crowns werden gewonnen door:
A open: Alabama K (fokker R. Kerkhof)
A merries: Agrippa Boko (Boko Stables)
Z open: Zidane (fokker L. Gerrits)
Z merries: Zanilli Toscana (mr. J.E. Kuipers)
Y open: Yendi Boko (Boko Stables)
Y merries: Yamira Limburgia (C.J.H. Wolter)
V&W open: Vriend Vryenesse (A. Uit de Bosch)
De fokkers van de prijswinnaars in de Breeders Crown A, Z en Y kregen 15 % fokpremie.

Ziti di Soprano (fokker/eig. J.M. van Nierop) won het H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal.
Bij de oudere paarden won Voltreffer in handen van Wim van der Pijl een luid bejubelde Gouden Zweep voor fokker/eig. Jan Harmsen.
De vijfjarige Willem W Boko volgde zijn broer Virgill op als Kampioen der Nederlandse Paarden.
Venividivici Joe (fokker N. Barnhoorn) werd algemeen Kampioen van Nederland.
Voor volledige uitslagen van de belangrijkste koersen, kijk onderaan op deze pagina.

Er werden in 2009 door Nederlandse pikeurs, trainers, eigenaren en fokkers veel buitenlandse successen behaald, hetgeen betekent dat het vanuit sport- en fokkerij-technisch oogpunt hier goed voor elkaar is. Als de organisatorische problemen in Nederland zijn opgelost, is men klaar voor de wederopbouw, zo is het gevoel.

Fokkerij
Er werden drie Jaarlingveilingen georganiseerd door Two Companions (Bootsman-Mollema) en Stg. Unitrot (2 sessies). De resultaten vielen erg mee. Het gemiddelde prijsniveau was zelfs iets hoger dan in het voorgaande jaar, hetgeen gedeeltelijk kan zijn veroorzaakt doordat SWS in 2009 niet veilde. Voor een goed jaarling wordt nog steeds goed betaald.

Het aantal geregistreerde veulens in 2009 bedroeg slechts 381, wat een forse daling betekende t.o.v. 2008 (560). Reden hiervoor is de aanhoudende malaise in onze sport en de verbeterde situatie in Duitsland. Meer en meer worden Nederlandse fokproducten geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd en ook fokkers wijken uit naar buitenlandse stamboeken.


Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2010 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2009 als volgt:

Met dank aan de Stichting NDR konden wij weer beschikken over de statistieken van de prestaties van de vaderpaarden van Nederlandse nakomelingen in 2009. Prestaties van uitgevoerde Nederlandse paarden zijn niet meegenomen in de gepresenteerde cijfers. De rangschikking geschiedt op basis van totale winsom per vaderpaard per jaargang.

2-jarigen
Bij de tweejarigen is het kampioen vaderpaard weer bepaald door de beste 2-jarige van het jaar. In 2008 was Toss Out het leidende vaderpaard vanwege de prestaties van jaargangstopper Zjanti River, die 27.500 Euro bijeen draafde. In 2009 was Adonis Boko overtuigend de topper van de jaargang met totaal 27.125 Euro aan verdiensten Waardoor zijn vader Ken Warkentin leidend vaderpaard is bij de 2-jarigen. Love You is met vijf gestarte en goed presterende nakomelingen overtuigend 2e in het overzicht. De 3e en 4e plaats worden ook ingenomen door twee Franse hengsten, Echo en Ganymede, vanwege de prestaties van respectievelijk Amarianne Frejo (11.390 Euro) en Alabama K (12.475 Euro). Passing Renka is ten opzichte van 2008 met een plaats gestegen naar de 5e plaats dankzij voornamelijk de prestaties van Ariane Beemd (9.671 Euro). In 2008 waren Goetmals Wood en Credit Winner respectievelijk 2e en 3e gerangschikt maar zij komen in 2009 niet voor op de lijst.

3-jarigen
Na lange tijd voert weer een Nederlands gefokte dekhengst de lijst van de vaderpaarden bij de driejarigen aan. Passing Renka is in deze categorie kampioen geworden en volgt Muscles Yankee op. Passing Renka dankt zijn overtuigende leidende positie ondermeer aan de Derby-winnaar Zoran Lobell en Merrie-Derby winnares Zytane Promise en vele andere winnende nakomelingen.
De vaderpaarden Goetmals Wood en Castleton Bass waren in 2008 met de toen 2-jarige Z-jaargang respectievelijk 2e en 4e geplaatst en deze positie hebben ze in 2009 met de inmiddels 3-jarige nakomelingen vast weten te houden. Zuper Queen Pine was met 20.065 Euro de meest verdienende nakomeling van Goetmals Wood en Zander met 39.760 Euro voor Castleton Bass. Yankee Mustang nestelde zich op de 3e plaats waarbij zijn sterke zoon Zygfryd met 25.895 Euro de helft van de totale winsom bijeen draafde. De 5e en 6e plaats worden ingenomen door de Franse hengsten Love You en Défi d'Aunou, dankzij ondermeer de talentvolle dravers Zizou en Zidane.

4-jarigen
Ook in 2009 is Express Ride weer het leidende vaderpaard bij de vierjarige dravers en hij dankt dit aan één nakomeling. Yeovani Boko, winnaar van o.a. Kampioenschap der Vierjarigen, zorgde er namelijk met een jaarverdienste van 53.005 Euro voor dat zijn vader kampioen werd. Incredible Hulk zorgde met een hoog percentage starters en verdienstelijke nakomelingen dat de 2e plaats werd behaald. Vaderpaard Wired Pine heeft in de Y-jaargang een groot aantal nakomelingen en legde beslag op de 3e plaats. De 4e plaats wordt ingenomen door een vaderpaard dat in Nederland maar één nakomeling in de Y-jaargang heeft, Viking Kronos, de vader van seriewinnaar Yason Boko. `Good old' Incredible Crafts bezet de 5e plaats.

Alle leeftijden
In de categorie Alle leeftijden heeft Juliano Star ervoor gezorgd dat Incredible Crafts zijn titel van vaderpaard alle leeftijden weer is kwijt geraakt. Incredible Crafts bezet nog wel overtuigend de 2e plaats en zal naar verwachting in 2010 ook nog hoog eindigen vanwege zijn groot aantal harde en talentvolle nakomelingen. Juliano Star dankt de 1e plek eigenlijk maar aan één draver, de crack van de familie Gerrits, Uriah Boko. Deze in 2002 geboren hengst verdiende in 2009 onder de regie van trainer Pierre Levesque maar liefst 171.490 Euro. De relatief jonge dekhengst Passing Renka eindigde in dit overzicht eervol 3e dankzij de zeer goed presterende Z- en A-jaargang en het hoge aantal starters. Vaderpaard Express Ride scoort met een 4e plek wederom hoog, vooral dankzij de nakomelingen uit de bewezen kruising Express Pride x Ineke P Boko (Yeovani, Willem W en Ryan G Boko). Paul Trot staat verdienstelijk 5e in het overzicht.

(einde overzicht Vaderpaarden)

Derby

Boven: Fokker-eigenaar Arie van Bellen heeft zijn eerste Derby
gewonnen en zit in de koets met zijn familie.
Bij de ereronde wordt Zoran Lobell begeleid door
trainer/pikeur Jeroen Engwerda en verzorgster Marisca Huel.
André Bakker reed een ander paard van de stal en
houdt zittend op de sulky de leidsels vast.

GoudenZweep

Boven: Voltreffer met Wim van der Pijl op de sulky, wint de
Gouden Zweep 2009. Tweede wordt Wim Wielinga (5) voor
Warrior Boko (buitenkant), Willem W Boko (12) en Revanche S.
Duindigt stond op z'n kop. Iedereen gunde het Wim van harte
en ook eigenaar Jan Harmsen.

GoudenZweep

Boven: Hans Eysvogel mocht de Gouden Zweep uitreiken aan
Wim van der Pijl.

GPdLL

Boven: Na een ronde leidt Golddigger al in de GP der Lage Landen,
voor Tennessie Forest. Veel publiek zorgde voor
een toto-omzet van bijna € 172.000

Groningen

Boven: Na de winst van Russel November in de Prijs der Giganten
wordt Senior bij de huldiging geïnterviewd door Hans Sinnige.
Jessica Langeweg houdt "haar" paard vast.


(de meeste foto's zijn gemaakt door Wim Huybers, www.huybers.com)


Statistieken 2009
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de C-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier


Paard van het Jaar 2009:
*** Russel November (Dld.)
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieën:
Click hier


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hier


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2009Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR