NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2011

Vorige
alfabet
Volgende


Onderstaande is deels overgenomen uit het Jaarverslag van de Fokkersvereninging:

Het jaar 2011 kenmerkt zich door de wederopstanding van de drafsport in Friesland. De professionele aanpak van Victoria Park werpt zijn vruchten af, mede door de samenwerking met de Franse Sport en Toto-organisatie. Voor wat betreft de Fokkersvereniging is 2011 een redelijk jaar geweest. Er is 18 % meer fokpremie uitgekeerd, waardoor niet alleen de fokkers in totaliteit meer ontvingen, maar ook de inkomsten van de Fokkersvereniging zijn gestegen.

Overleden
Voor zover ons bekend zijn in dit jaar overleden:
- begin 2011 overleed Joop Schoonderwoerd. Deze man heeft een groot stempel op onze sport en fokkerij gedrukt met al zijn fokproducten en import dekhengsten. Voor een In Memoriam, click hier
- trainer-pikeur Leo Schoonhoven overleed halverwege 2011, bekend van Dave Fez, Gudo van Bonni. Voor een In Memoriam, click hier
- trainer-pikeur Jan de Leeuw, 86 jaar, vader van o.a. Cees en John. Voor een In Memoriam, click hier
- oud-eigenaar-amateurrijder Dick de Bruyn van paarden als Extase en Bosvink S. Voor een In Memoriam, click hier
- trainer-pikeur Siem van Leeuwen, 77 jaar, vooral bekend van zijn ritten met Kameraad. Voor een In Memoriam, click hier
- Hendrik Pol overleed kort na de Fokkers Trofee-meeting. Hij was trainer-pikeur-eigenaar en fokker van de Victory-paarden. Hij was ook dekhengstenhouder van Nevele Impulse, Yankee Tornado, Keller Lobell en vele andere hengsten. Voor een In Memoriam, click hier
- eigenaar Wim van Schaik uit Ilpendam, fokker van o.a. kortebaner Ilperfish S. Voor een In Memoriam, click hier
- Henk Albers, 76 jaar, samen met zijn broers fokker van de Randalis-paarden. voor een artikel, click hier
- Koos van Bergen , fokker/eigenaar van Everprise en Volo Prise

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)


Opmerkelijke gebeurtenissen
In het voorjaar werd de eerste Flevo-Farm-dag  georganiseerd met een in het teken van de fokkerij staande meeting in Wolvega. Op initiatief van vooral Fred Handelaar werd op 15 oktober 2011 voor het eerst een Durk Minkema-Memoriaal verreden. De door sponsoren bijeen gebrachte mooie eerste prijs van € 5.000 ging naar Aida Boko. Veel publiciteit kreeg de match-à-deux tussen wielrenner Johnny Hoogerland en draver Unforgettable, die 2 van de 3 heats wist te winnen. De tijdens de Jaarlingenveiling voor € 100 verkochte Derek Buitenzorg is overgenomen door Omroep Friesland en een bekende TV-persoonlijkheid geworden. Publicitair voor onze sport een geschenk uit de hemel. Er is in het najaar veel commotie ontstaan over een ingezonden brief waarin de Stg. Frisian Ascot Day een financieel aantrekkelijk voorstel deed om de Derby te verplaatsen naar Wolvega. Ons bestuur heeft vervolgens per ingezonden brief een voorstel gedaan de Derby op Duindigt te laten en in Wolvega een hooggedoteerde Vierjarigen-Derby te laten verrijden in plaats van het Vierjarigen Kampioenschap. Ook onze andere wensen voor wijziging van het koersbestel stonden in deze brief.

Jaarlingveilingen
In tegenstelling tot 6 eerdere jaren hebben we in 2011 geen advertentie voor de veilingen geplaatst in het blad “De Hoefslag”. We moeten naar andere manieren zoeken om nieuwe eigenaren te krijgen. Er werden slechts twee Jaarlingveilingen georganiseerd door Two Companions (Bootsman-Mollema) en Stg. Unitrot. De resultaten vielen voor veel fokkers tegen. Ondanks het geringere aanbod was het gemiddelde prijsniveau was weer lager dan in het voorgaande jaar, maar voor een goed (op)gefokt jaarling wordt nog steeds een goede prijs betaald.

Sport en Fokkerij
Door de verzelfstandiging van de banen heeft Groningen het moeilijk gekregen. De gerenoveerde accommodatie van Alkmaar heeft in Noord Holland nog niet gebracht wat ervan werd verwacht. Duindigt lijdt vooral door de bestuurlijke crisis. Alleen Wolvega toont aan dat het ook anders kan. Het aantal geregistreerde veulens in 2011 bedroeg slechts 290, wat weer een forse daling betekende t.o.v. 2010 (334). Reden hiervoor was de aanhoudende malaise in onze sport, het gebrek aan vertrouwen in de toekomst en de verbeterde situatie in Duitsland. Meer en meer worden Nederlandse fokproducten geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd en ook fokkers wijken uit naar buitenlandse stamboeken. In 2011 werd in Nederland € 2.595.810 aan prijzengeld uitgekeerd, € 570.000 meer dan in 2010. De totale fokpremie bedroeg € 239.315 Euro, € 37.000 meer dan in 2010. De sport was opnieuw van hoog niveau. De uitslagen van de bijzondere koersen in 2011 staan in tabel 1, waarbij ook de fokkers van de winnende paarden zijn vermeld.
 
Buitenlandse successen
Er werden ook in 2011 door Nederlandse pikeurs, trainers, eigenaren en fokkers veel buitenlandse successen behaald, teveel om op te noemen. Wat zou de Duitse drafsport zijn zonder Nederlandse inbreng? We willen wel enkele paarden noemen vanwege hun bijzondere prestaties. Yucca Boko startte een tweede carrière in Zweden, won € 114.000 Euro en bracht het Nederlands record op 1.10,7. Derby-winnaar Amour d’Occagnes startte in 2011 niet in Nederland, maar won wel € 85.000. Venividivici Joe won het Klassieke Hunyadi Rennen in Wenen. Wellington won enkele goed gedoteerde koersen waaronder één in Frankrijk. Onze sport en fokkerij wordt steeds internationaler en dat is maar goed ook.

Topfokkers
In tabel 2 staan alle fokkers die in 2011 meer dan 1.000 Euro aan fokpremies ontvingen. We gaan vooruit, want het zijn er 68 (45 in 2010, 53 in 2009, 63 in 2008). John Bootsman spande met zijn Boko Stables Holland BV voor de vijftiende maal de kroon als kampioenfokker. De tweede geplaatste Peter Kouwenhoven fokte niet alleen de Derbywinnaar, maar ook diens volle broer Your Love Lois. Op ruime afstand volgen dan vlak bij elkaar Jan van Marion (Zandokan Eden), Ron Nooteboom (Bibi Barosso) en Jan van Veggel (Ariane Beemd).


Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2012 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2011 als volgt:

2-jarigen
Bij de tweejarigen is ook in 2010 het kampioen-vaderpaard bepaald door de beste 2-jarige van de jaargang. Breeders Crown-winnares Bambi Boko was veruit de meeste verdiende Nederlandse tweejarige met totaal € 32.500 aan verdiensten. Bambi won zowel in Nederland als Duitsland enkele goed gedoteerde koersen en maakte zo goede reclame voor haar vader Eilean Donon.
Love You staat wederom op de 2e plek vanwege met name de prestaties van de snelle Bonita € 9.695 en Basil Elegance € 5.900. De vroegrijpe en talentvolle merries Bahama Boko € 14.480 en Balance Fanantic € 14.260 zorgden ervoor dat hun vaders, respectievelijk Daguet Rapide en Castleton Bass, in 2010 de top 5 bemannen. Boye Summerland scoorde voor zijn vader Orlando Vici voornamelijk in Duitsland en verdiende totaal €  10.335. Hierdoor neemt Orlando de 4e plek in. Sundown Yankee had maar één starter met Balzan le Blanc maar deze draafde maar liefst € 11.700 bijeen en won de Jonkerprijs en dit is de reden van de knappe 6e plek. Opvallend is het feit dat in 2010 in de top-10 drie Franse vaderpaarden zijn gerangschikt, in 2009 waren dit er nog vijf.

3-jarigen
De Coktail Jet-zoon Love You is in 2010 overtuigend kampioen-vaderpaard bij de Nederlandse driejarigen geworden. In 2008 nam Love You met erg kleine jaargangen de 10e plek in en in 2009 de 5e plek. Dus deze 1e plek met een groter aantal nakomelingen in 2010 is daarom geen echte verrassing. De cracks Andre W en Agrippa Boko zijn met respectievelijk € 64.775 en € 16.575 de belangrijkste geldverdieners voor hun vader. De belangrijkste prestaties van Andre W zijn de winst in de Fokkers Trofee en Breeders Crown en de tweede plaats in de Derby. Diamant Gede, de vader van de Derby-winnaar Amour d’Occagnes € 57.205, is met zijn enige Nederlandse nakomeling als 2e geëindigd. Veelal is de vader van de Derby-winnaar in ons land ook kampioen vaderpaard maar deze keer is dit dus niet gelukt.
De 3e plek wordt ingenomen door SJ’s Photo die met Awtuckee River € 21.350, Anaconda € 14.815 en Alamo Boko € 10.538 over de breedte erg goed scoorde. De 4e plek wordt ingenomen door titelverdediger Passing Renka, voornamelijk vanwege de prestaties van Ariane Beemd € 36.560 met winst in onder andere de Sweepstakes, Fokkerstrofee en Breeders Crown Merries.
Op de 5e plek staat Mondo Joe ondanks dat maar 2 van zijn 7 nakomelingen aan de start kwamen. Dit is te danken aan de prestaties en verdiensten van Alou van Camstra € 30.755. Open the Sky presteerde met een kleine jaargang ook opvallend goed, Angel Rose € 17.335 was de blikvanger vanwege winst in de Merrie-Derby.

4-jarigen
Love You is overtuigend kampioen bij de vierjarigen geworden, dit heeft hij aan de sterke prestaties van Zorba Oldeson te danken. Zorba won het afgelopen jaar maar liefst € 95.425 met onder andere winst in de Grote Prijs van Duitsland. Daarnaast verdienden Zarina Cunera en Zizou beide ook ruim tienduizend euro.
Castleton Bass heeft zijn 2e plek te danken aan de prestaties van Zander € 47.125 winnaar van de Breeder Crown Z, Finale Vierjarigen Sprintkampioenschap en Vierjarigen Kampioenschap (Zorba Oldeson eindigde als 2e). De live-dekhengsten van Flevofarm, Passing Renka en Incredible Crafts, bezetten respectievelijk de 3e en 4e plek dankzij de goede prestaties in de breedte.

Alle leeftijden
Love You is in 2010 in Nederland natuurlijk ook kampioen vaderpaard alle leeftijden geworden dankzij de vele goed presterende nakomelingen in alle jaargangen. Oud-kampioen vaderpaard Incredible Crafts bezet ook in 2010 de 2e plek met als blikvanger Zulaika River. Deze grote snelle merrie draafde afgelopen jaar € 19.220 bijeen.
Alle Nederlandse nakomelingen van Castleton Bass (85), Frisky Frazer (35) en Passing Renka (41) draafden in 2010 circa honderdduizend euro bijeen en bezetten daarom respectievelijk de 3e, 4e en 5e plek. Nog vermeldenswaardig is het feit dat Frisky Frazer zijn 4e plek voornamelijk te danken heeft aan één draver, Wellington, die totaal in binnen- en buitenland € 92.000 verdiende  Opvallend is de prestatie van Viking Kronos, de kampioen van Zweden, die met maar één koerspaard de 6e plek bezet, dankzij Yason Boko € 80.642.

(einde overzicht Vaderpaarden)

Boven: Berry's Boy en een blije Jan van Dooyeweerd.
Dit is de eerste Derby-overwinning voor Stal Van Dooyeweerd ooit.


Boven: Links van Berry's Boy staat fokker Peter Kouwenhoven en
daarnaast eigenaar Ron Nooteboom, die een uur eerder zijn
merrie Bibi Barosso de Merrie-Derby zag winnen.
Een unieke dubbel-winst.

BN_er

Boven: Programmamaker Eric Dijkstra, o.a. bekend als 'Jakhals' in
het TV-programma 'De Wereld Draait Door' en van 'Bureau Sport',
is een regelmatige bezoeker van Duindigt. In de zomer van 2011
was hij bereid om de bloemen uit te reiken aan eigenaar-trainer
Willem Steur, die een koers had gewonnen met Ycaros.
Links Kim Does.


GoudenZweep

Boven: De winnaars van de Gouden Zweep worden gehuldigd.
Zarina Cunera wordt vastgehouden door trainer Jos Oorthuysen
en mede-eigenaresse Sierdje Schokker. Links pikeur Ruud Pools,
rechts mede-eigenaar Ton de Groot van Stal Starlake
en rechts achteraan de sponsor van deze koers
Michel de Bruin van Merwestaal BV.

Venividivici

Boven: Kampioenschap van Nederland 2011: voor de 2e keer
(ook in 2009) Venividivici Joe en Hugo Langeweg jr.
tijdens de ereronde.


topper

Boven: Met nog een ronde te gaan in het Kampioenschap der Ned.
Paarden 2011 ligt Wellington ligt nog derde, maar hij zal winnen.
Op kop Warrior Boko (wordt 2e), voor Yos JE (5e), dan
Welmoed Landerije (reling, wordt 3e) en
Zandokan Eden (2e van links, wordt 4e).

GPdLL

Boven: De huldiging van de GP der Lage Landen-winnaars 2011:
Zandokan Eden en pikeur Frank Westerveld.
Met de bloemen in de hand staat de ambassadeur
van de Verenigde Arabische Emiraten en daarnaast fokker-
eigenaar Jan van Marion. Tussen hen in afgevaardigde van
de sponsor, TAQA-energy.

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 2011: Mister Giganten, Norginio, triomfeert voor
de derde keer, vóór Zorba Oldeson (links), Nuit Torride (staat niet op de foto),
Sir Karan (nr.4) en Copper Beach (nr.6).

topper

Boven: Op 12 november 2011 werd er voor volle tribunes te Wolvega
een match-à-deux georganiseerd tussen draver Unforgettable en
de populaire wielrenner Johnny Hoogerland. De eindstand na
3 heats staat op de foto.


(de meeste foto's zijn gemaakt door Wim Huybers, www.huybers.com)


Statistieken 2011
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de E-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier


Paard van het Jaar 2011:
*** Berry's Boy (Derby-winnaar)
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieŽn:
Click hier


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hier


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2011Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR