NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2012

Vorige
alfabet
Volgende


Deels overgenomen uit het Jaarverslag van de Fokkersvereninging:

Het jaar 2012 was voor de sport een jaar van consolidatie, van doormodderen.

Overleden
Voor zover ons bekend zijn in dit jaar overleden:
- in mei 2012 overleed dokter Klaas Clay, heeft 2 paarden gefokt, maar is vooral bekend als baan-dierenarts en comite-lid. Voor een In Memoriam, click hier
- In juni 2012 overleed plotseling Hans Nijdam op veel te jonge leeftijd. Hij was een drijvende kracht voor de sport in Groningen, die erg gemist wordt. Als fokker kennen we hem vooral van Vogue en Thor. Voor een In Memoriam, click hier
- oud-eigenaar-amateurrijder Joop de Rijk, van de Rich-paarden. Hij is bestuurslid van de Fokkersvereniging geweest van 1974 t/m 1986
- Jan Metzlar, fokker van o.a. Yesterday
- Pierre Brouwers, fokker-eigenaar-trainer van de Bloomerd-paarden, met als uitschieter de crack Guvo de Bloomerd
- Henk van Seijen, als fokker vooral bekend van de Sweepstakeswinnares Riverdance
- Nico Knoll, bekende trainer-pikeur. Voor een In Memoriam, click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)

Opmerkelijke gebeurtenissen
In het voorjaar werd de tweede Flevo-Farm-dag  georganiseerd met een in het teken van de fokkerij staande meeting in Wolvega. Ook werd er weer een Durk Minkema-Memoriaal verreden, gewonnen door Zulaika River. De tweejarige Derek Buitenzorg van Omroep Friesland kreeg weer veel publiciteit en zelfs een eigen glossy. Publicitair is hij voor onze sport een geschenk uit de hemel. Het Vierjarigen-Kampioenschap heet nu weer Vierjarigen-Derby en werd verreden tijdens de Frisian Ascot-Day. Op verzoek van het Fokkersbestuur heeft NDR besloten om het Criterium der 3-jarigen en 4-jarigen alleen open te stellen voor inlandse paarden, mede omdat deze koersen zijn opgenomen in de Triple Crowns.

Triple Crowns
In een poging om het fokken van Nederlandse dravers interessanter te maken, heeft het Fokkersbestuur in november 2012 bekend gemaakt om m.i.v. 2012 vier jaar lang telkens  € 2.500 in een pot te stoppen, bestemd voor uitkering aan de fokkers van toekomstige Triple Crown-winnaars, vanaf 2015. Er zal dan € 10.000 in de pot zitten voor 3 categoriën.

Jaarlingenveiling
Er werd in 2012 slechts één Jaarlingveiling georganiseerd, en wel door de Stg. Unitrot. De kwaliteit van de meeste jaarlingen was goed en voor een goed (op)gefokt jaarling wordt nog steeds een goede prijs betaald. De in Nederland gefokte Duitse jaarlingen werden voornamelijk in Duitsland geveild.

Sport en Fokkerij
Door de verzelfstandiging van de banen heeft Groningen het moeilijk gekregen. De gerenoveerde accommodatie van Alkmaar heeft in Noord Holland nog niet gebracht wat ervan werd verwacht. Duindigt lijdt vooral door de bestuurlijke crisis en een gebrek aan inschrijvingen, waardoor meetings moesten worden geannuleerd. Opnieuw toonde Wolvega aan dat het ook anders kan. Vooral de Franse Premium-meetings zijn een groot succes. Het aantal geregistreerde veulens in 2012 bedroeg slechts 260, wat weer een forse daling betekende t.o.v. 2011 (290). Reden hiervoor was de aanhoudende malaise in onze sport, het gebrek aan vertrouwen in de toekomst, de economische crisis en de verbeterde situatie in Duitsland. Meer en meer worden Nederlandse fokproducten geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd en ook fokkers wijken uit naar buitenlandse stamboeken. In 2012 werd in Nederland € 2.608.877 aan prijzengeld uitgekeerd, ruim € 13.000 meer dan in 2011. De totale fokpremie bedroeg € 241.674 Euro, € 2.360 meer dan in 2011. De sport was opnieuw van hoog niveau. De uitslagen van de bijzondere koersen in 2012 staan in tabel 1, waarbij ook de fokkers van de winnende paarden zijn vermeld.
 
Buitenlandse successen
Er werden ook in 2012 door Nederlandse paarden, pikeurs, trainers, eigenaren en fokkers veel buitenlandse successen behaald, teveel om op te noemen. Wat zou de Duitse drafsport zijn zonder Nederlandse inbreng? We willen wel enkele paarden noemen vanwege hun bijzondere prestaties. Derby-winnaar Amour d’Occagnes startte in 2012 niet in Nederland, maar won wel € 165.000. Your Love Lois won twee koersen in Zweden en twee in Frankrijk, waardoor zijn jaarwinsom op € 90.000 kwam. Yucca Boko verbeterde in Zweden haar eigen Nederlands record met 0,2 sec tot 1.10,5. Onze sport en fokkerij wordt steeds internationaler en dat geeft ons vertrouwen.

Topfokkers
John Bootsman spande met zijn Boko Stables Holland BV voor de zestiende maal de kroon als kampioenfokker. De tweede geplaatste mevr. Schotte-Van de Blink  fokte met Caitlin Scott en Candy Mann Scott twee succesvolle driejarigen. Zij had enkele honderden Euro’s voorsprong op Janna Dragt-Peenstra (Caen Oldeson) en mevr. Schoonderwoerd-Strik (de Fortuna’s).


Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2013 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2012 als volgt:

2-jarigen
De koningin van de jaargang is de in eigendom van Netl Racing dravende merrie Dacey Boko 1.14.7a. Deze door Bas en Frank Crebas respectievelijk getrainde en gereden merrie won zowel de Jofferprijs als de Productendraverij en verdiende totaal € 18.305. Dacey is de enige Nederlandse nakomeling van Quite Easy uit de jaargang van 2010, haar moeder is Wacht the News, de snelle dochter van Joker de Rozoy.
Dit jaar staat echter vaderpaard Ken Warkentin weer aan de leiding (ook in 2009 kampioen bij de 2-jarigen) als vaderpaard bij de tweejarige nakomelingen. Vier van zijn acht nakomelingen verschenen als tweejarige al aan de start waarbij de merries Danae F Boko 1.15.1a / € 15.840 en Diva Groenhof 1.15.9 / € 9.105 het meest opvallend presteerden. De door Paul Hagoort getrainde Danae won de Breeders Crown voor merries en de door Rob de Vlieger getrainde Diva eindigde in de klassiekers tweemaal als tweede achter eenmaal Dacey en eenmaal Danae.
Love You eindigde dit jaar bij de tweejarigen op de derde plek, vijf van de totaal negentien nakomelingen kwamen als tweejarige aan de start waarbij Demi’s Mail met een winsom € 9.105 de meeste verdienende nakomeling was.
De top drie van de meeste verdienenden uit de Nederlandse tweejarigen jaargang betroffen dus drie merries, te weten Dacey, Danea en Diva. Echter hierbij geldt de volgende kanttekening. Zoals in de inleiding genoemd, worden in de statistieken de verdiensten van uitgevoerde dravers niet meegenomen (mits in Nederland verdiende winsom). De eerder naar Zweden uitgevoerde tweejarige hengst Dream with me kwam vorig jaar namelijk naar Nederland terug om in handen van André Bakker voor trainer Kolgjini met overmacht de Breeders Crown Hengsten en Ruins op Victoria Park te winnen. Het hiermee in Nederland verdiende prijzengeld van € 8.350 resulteerde erin dat zijn vader Dream Vacation de vierde plek in het overzicht bezet en dat zijn fokker J. Visser nog een fokpremie van 15 % van dit bedrag ontving. Uiteindelijk won deze zeer talentvolle Dream with me afgelopen jaar drie koersen (1 keer in Nederland, Italië en Zweden) en werd tweemaal tweede uit totaal vijf starts, dit resulteerde in 2012 in totaal ruim SEK 220.000 (ca. € 25.000) aan verdiensten. Hij liep in Milaan een recordtijd van 1.14,4.

3-jarigen
Zoals eigenlijk gebruikelijk is ook in 2012 de vader van de Derby winnaar de uiteindelijke kampioen bij de vaderpaarden der driejarigen. Abano As is de vader van Derby winnaar Clint W Boko, Clint W verdiende in 2012 maar liefst € 93.223. De overige vier nakomelingen van Abano As kwamen ook allen aan de start en verdienden gezamenlijk € 4.895 in 2012. Op gepaste afstand volgt als tweede in het klassement de Prix d’Amerique winnaar Offshore Dream. Hier was de dappere Caen Oldeson alleen verantwoordelijk voor, hij draafde in 2012 totaal € 58.350 bij elkaar. De strijd om plaats drie in het klassement werd nipt gewonnen door Love You (dankzij o.a. Caitlinn Scott en Coktail Fortuna), vlak voor Incredible Hulk (Cornelia van Unia) en Conway Hall (Conway Fortuna).

4-jarigen
Love You is overtuigend kampioen bij de vierjarigen geworden dankzij een grote jaargang en goede prestaties in de breedte. Denk hierbij aan de volgende nakomelingen: Bullseye, Best Well, Balamanco, Bucky’s Girl, Best of Love, Best of Moments, Brazil Elegance en Bigboy Limburgia welke allen afgelopen jaar tussen de vijftien en vijfduizend euro verdienden. Zijn Derby-winnaar Berry’s Boy kwam in 2012 helaas niet aan de start. De winnares van de Derby der Vierjarigen in 1.13.8a/2.100m, Bibi Barosso (9 starts, 8x 1e, 1x 2e), zorgde ervoor haar vader Ken Warkentin met een bedrag van € 54.366 de tweede plaats in het klassement bezet. De twee voormalige live dekhengsten van de Flevofarm, Incredible Hulk en Eilean Donon, deden weinig voor elkaar onder en bezetten respectievelijk de derde en vierde plaats in het klassement.
 
Alle leeftijden
Love You is wederom in Nederland kampioen vaderpaarden alle leeftijden geworden dankzij de vele goed presterende nakomelingen in alle jaargangen. Zijn zoon Your Love Lois had weer een grote bijdrage in het totaalbedrag. Deze ruin verdiende in 2012 in binnen- en buitenland maar liefst € 90.550. Daarnaast presteerde een andere zoon, Zorba Oldeson, ook weer geweldig met € 37.040 aan jaarverdiensten. Love You is dit jaar ook weer kampioen vaderpaard in andere Europese drafsportlanden, in 2012 onder meer in Duitsland, Frankrijk en Zweden, dus niemand kan meer om de sterke positieve invloed van Love You als vaderpaard heen. Zijn invloed als grootvader zal hopelijk ook geleidelijk de fokkerij positief beïnvloeden.
Diamant Gede heeft zijn tweede plaats volledig te danken aan voormalig Derby-winnaar Amour d’Occagnes, die veel geld in Frankrijk verdiende en zijn record van 1.10.8a liep bij winst in een internationale sprintkoers te Noorwegen. De seizoenverdiensten van Amour bedroegen € 164.955. De overige plaatsen in het overzicht worden ook allemaal bezet door bekende vaderpaarden die elk jaar onderling wisselen van rangschikking.

(einde overzicht Vaderpaarden)

Derek_Buitenzorg

Boven: Op 19 april 2012: Nog zonder publiek, maar wel met de camera
erbij, loopt Derek Buitenzorg zijn eerste rondjes op de baan van Victoria Park.
Derek is een PR-machientje.


topper

Boven: Caen Oldeson (J. de Leeuw) triomfeert in de Sweepstakes
Hengsten, voor Cowboy Fanatic (buiten beeld) en Candy Mann Scott.
De hengst verspeelde zijn Derby-startbewijs door een galoppade
in de Derby-selectie, maar zal de schade in latere jaren
inhalen.

topper

Boven: Clint W Boko bij de ereronde na zijn Derby-zege,
met pikeur Robin Bakker (met kind) en trainer Paul Hagoort.

GoudenZweep

Boven: Gouden Zweep 2012: Venividivici Joe (H. Langeweg jr) wint
gemakkelijk en voor de derde keer. Tweede wordt
Welmoed Landerije (rode oorkap), Valeur le Blanc (nr.7) derde.

topper

Boven: In het Kampioenschap der Ned. Paarden 2012 houdt
Yesterday (rechts met S. Schoonhoven) stand tegen de lange slotaanval
van Zorba Oldeson, die genoegen moet nemen met de 2e plaats.


topper

Boven: Kampioenschap van Nederland 2012:
Zorba Oldeson (Rob de Vlieger) wint afgetekend voor v.l.n.r.
Yesterday (4e), Nearque (2e), Zulaika River (5e) en Opera Blue (3e).


GPdLL

Boven: Grote Prijs der Lage Landen 2012 huldiging:
Icare de Bois, Roland Hulskath en aanhang tijdens de huldiging.
Links trainer Henk Grift en zijn vader Hennie.

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 2012: Robert Keeper (M. Schmid) wint fraai,
voor Lotar Bi (nr.8), Zorba Oldeson en Your Love Lois (rechts).

Giganten

Boven: Het jubilerende Unitrot hield haar veiling voor het eerst in het
Fries Paardencentrum in Drachten. Het jaarling draaft in de "bak" en
links staat veilingmeester Hans Sinnige achter de witte tafel.

(de meeste foto's zijn gemaakt door Wim Huybers, www.huybers.com)


Statistieken 2012
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de F-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier


Paard van het Jaar 2012:
*** CLINT W BOKO (Derby-winnaar)
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieŽn:
Click hier


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hier


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2012Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR