NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2013

Vorige
alfabet
Volgende


Deels overgenomen uit het Jaarverslag van de Fokkersvereninging:

Het jaar 2013 was voor de sport en organisatie een jaar van consolidatie, doormodderen.

Overleden
Voor zover ons bekend zijn in dit jaar overleden:
- Jaap van Vliet, bekende eigenaar met grote plannen, o.a. eigenaar van Ballisi
- Bert Smits , spreekstalmeester op de korte- en de langebaan. Voor een In Memoriam, click hier
- Johan Oosting, de doctor-ingenieur, die ook pikeur was. Voor een In Memoriam, click hier
- Cees Leegwater, fokker uit Noord-holland
- trainer-pikeur Rinus van Leeuwen, bekend van Wanda Pluto en haar vader Kameraad. Voor een In Memoriam, click hier
- Jan Paulusma, eigenaar-trainer
- Pieter Huizinga, 82 jaar, eigenaar-trainer-pikeur, voor zijn In Memoriam, click hier
- Rinus Joosen, 80 jaar, eigenaar-trainer-pikeur, voor zijn In Memoriam, click hier
- trainer-pikeur Wim Geersen, zoon van de beroemde Willem. Voor een In Memoriam, click hier
- Jaap Schoorl overleed vorig jaar augustus op 96-jarige leeftijd. Hij was fokker op Tessel en was eigenaar van de bekende hengst Vrijdag. Voor een artikel, click hier
- Teun Langenberg, 67 jaar, eigenaar-trainer-pikeur, de fokker van Nico Kid en Wikje Last. Voor een In Memoriam, click hier
- Rinus van Leeuwen , 77 jaar, trainer-pikeur. Voor zijn In Memoriam, click hier
- Jan S. van Leeuwen , 82 jaar, trainer-pikeur. Voor zijn In Memoriam, click hier
- Edo Stukje, 67 jaar, eigenaar van het naar hem genoemde paard, café-uitbater in Groningen, voor zijn In Memoriam, click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)

Opmerkelijke gebeurtenissen
Een oude droom van het Fokkersbestuur kwam uit toen door het Museum-bestuur werd besloten om de 12 Hall of Fame-borden, die de Fokkersvereniging bij haar 60-jarig Jubileum in 2006 had laten maken, te laten herdukken en naast elkaar op te plakken op een lange wand in de grote voorhal van het NDR-Museum op Duindigt. De Fokkersvereniging betaalde de kosten voor deze Wall of Fame.
Het NDR-Archiefcommissie heeft ook het boek van Durk Minkema over “Draf- en renbanen in Nederland” herzien en heruitgegeven. Een belangrijk standaardwerk, dat ook buiten onze kring in de belangstelling staat.
De driejarige Derek Buitenzorg van Omroep Friesland kreeg weer veel publiciteit en begon te koersen. In 7 starts werd hij driemaal tweede en tweemaal derde. Publicitair is hij voor onze sport een geschenk uit de hemel. Het Vierjarigen-Kampioenschap heet nu weer Vierjarigen-Derby en werd verreden tijdens de Frisian Ascot-Day.

Jaarlingenveiling
Er werd in 2013 slechts één Jaarlingveiling georganiseerd, en wel door de Stichting Unitrot. Net als in het voorgaande jaar werd de veiling gehouden in het Fries paardencentrum in Drachten. De kwaliteit van de meeste jaarlingen was goed en voor een goed (op)gefokt jaarling werd nog steeds een redelijke prijs betaald. De in Nederland gefokte Duitse jaarlingen werden voornamelijk in Duitsland geveild. De wat exclusiever gefokte en brachten hele goede prijzen op.

Sport en Fokkerij
Door de verzelfstandiging van de banen heeft Groningen het moeilijk gekregen. De drafbaan van Alkmaar draait beter doordat de organiserende vereniging financieel nog gezond is en men in 2013 veel meer aan PR is gaan doen, onder andere met de succesvolle dorpendagen. Duindigt lijdt vooral door de bestuurlijke crisis en een gebrek aan inschrijvingen, waardoor veel meetings moesten worden geannuleerd. Opnieuw toonde Wolvega aan dat het ook anders kan. Vooral de Franse Premium-meetings zijn een groot succes.
Het aantal geregistreerde veulens in 2013 bedroeg slechts 187, wat weer een forse daling betekende t.o.v. 2012 (260) en 2011 (290). Reden hiervoor was de aanhoudende malaise in onze sport, het gebrek aan vertrouwen in de toekomst, de economische crisis en de verbeterde situatie in Duitsland. Bij de veulens van 2013 zitten er 7 met een Franse ras-erkenning, die dus een soort van dubbele nationaliteit hebben.
Meer en meer worden Nederlandse fokproducten geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd en ook fokkers wijken uit naar buitenlandse stamboeken. In 2013 werd in Nederland € 2.653.662, bijna € 45.000 meer dan in 2012, toen het al € 13.000 hoger was dan het jaar daarvoor. Dat is positief. De totale fokpremie bedroeg € 214.507, een verlaging van € 27.167 (= 11%) ten opzicht van 2012 en dat is een gevolg van de PMU-koersen voor Franse paarden, waarin veel prijzengeld wordt verreden, maar geen fokpremies worden uitgekeerd. De sport was opnieuw van hoog niveau. De uitslagen van de bijzondere koersen staan onderaan deze pagina. Een extra vermelding krijgt Boko Stables, die de eerste drie aankomende in de Derby fokte en dat mag uniek worden genoemd.

Buitenlandse successen
Er werden ook in 2013 door Nederlandse paarden, pikeurs, trainers, eigenaren en fokkers veel buitenlandse successen behaald, teveel om op te noemen. Wat zou de Duitse drafsport zijn zonder Nederlandse inbreng? We willen wel enkele paarden noemen vanwege hun bijzondere prestaties. Derby-winnaar Amour d’Occagnes startte in 2013 niet in Nederland, maar won wel € 185.000. Andere mooie successen werden behaald door Your Love Lois, Clint W Boko en Danae F Boko. Onze sport en fokkerij wordt steeds internationaler en dat geeft ons vertrouwen.


Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2014 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2013 als volgt:

2-jarigen
Volgens verwachting staat debuterend vaderpaard Virgill Boko aan kop van het klassement bij de 2-jarigen. Van zijn groot aantal nakomelingen (45) kwam 20% als 2-jarige aan de start. Zijn zoon Exceptional Boko (moeder Uncommon Boko, een dochter van Yankee Glide) is de meest verdienende 2-jarige Nederlandse draver, hij maakte veel indruk door de Jonkerprijs met Dion Tesselaar in 1.15.5a te winnen. Vervolgens werden ook de Productendraverij en Breeders Crown gewonnen en kwam Exceptional Boko op een totale winsom van € 14.200.
Good-old Incredible Crafts heeft knap de tweede plek in het klassement behaald dankzij de dadendrang van twee van zijn totaal zeven 2-jarige nakomelingen. Aad van Schie, eigenaar van wijlen Incredible Crafts, fokte deze twee paarden, het betreft Elliott River (1.16,3 - € 9.800) en Estonia River (1.17.3 - € 5.894).
SJ’s Photo heeft de derde plek in zijn geheel te danken aan de snelle Everton (1.15,5 - € 9.290) die onder meer twee koersen te Wolvega won. Elliott River en Everton bezetten respectievelijk de tweede en derde plek qua rangschikking gewonnen prijzengeld, waarbij opgemerkt dat zij beide een als koerspaard al heel succesvolle moeder hebben. Tennessee River (1.14.2 - € 39.835) is de moeder van Elliott en Everton heeft Tornado Medo (1.14.5 - € 44.222) als moeder (beide dochters van General November). De top drie van de meest verdienende uit de Nederlandse jaargang van 2-jarigen zijn hengst/ruin, dit in tegenstelling tot vorig jaar (toen drie merries in de top drie). Passing Renka bezet de vierde plek dankzij Eagle Transs R en Pegasus Boko plek vijf dankzij Eagle B Butcher. Kort gevolgd door Royal Gull en From Above.

3-jarigen
Dit jaar is niet de vader van de Derby-winnaar kampioen bij de vaderpaarden der driejarigen geworden. Davy Boko won de Derby en zijn vader From Above bezet hierdoor wel de tweede plek in het klassement. Kampioen vaderpaard bij de 3-jarigen is in 2013 Ken Warkentin geworden, voornamelijk te danken aan de nationale en internationale prestaties (Italië, Frankrijk) van Danae F Boko. Deze pupil van succestrainer Paul Hagoort (en steeds gereden door toppikeur Robin Bakker), verdiende in 2013 maar liefst € 97.570 bij elkaar met een nieuw record van 1.13.4a over 1.600m.
Love You bezet ook in 2013 plek drie dankzij 12 nakomelingen waarvan er 3 meer dan € 10.000 verdienden, allen merries. Zijn dochters Derby Lobell, Djessie Bros en Dream Well verdienden afgelopen seizoen respectievelijk € 16.675, € 13.698 en € 10.050.
Quite Easy bezet de vierde plek dankzij dochter Dacey Boko € 36.765 (o.a. 1e in Sweepstakes, 2e in Derby) en Urban Beuckenswyk plek vijf dankzij zoon Dex Beuckenswyk € 23.815 (o.a. 1e in Fokkers Trofee en Breeders Crown).

4-jarigen
Ook als 4-jarige hielp voormalig Derby winnaar Clint W Boko zijn vader Abano As aan de kampioenstitel. Clint W Boko verdiende het afgelopen seizoen maar liefst € 106.218 in een beperkt aantal starts (6). Er werd met succes gekoerst in Frankrijk, Zweden, Noorwegen en Duitsland.
Love You bezet plek twee door met name de vele goede prestaties van dochter Caitlin Scott (€ 40.425). De Conway Hall-zoon Broadway Hall neemt de derde plek in dankzij Cowboy Fanatic, de winnaar van de Derby der Vierjarigen te Wolvega (klopte Caitlin Scott nipt).
Supergill-zoon Ufo Kievitshof doet het in de breedte goed en bezet hierdoor plek vier, Carola van Unia is met € 12.141 aan seizoensverdiensten zijn beste 4-jarige nakomeling. Een andere Supergill-zoon bezet plek vijf, het betreft good old Castleton Bass (o.a. dankzij Ciske de Rat € 21.550).

Alle leeftijden
Love You is wederom in Nederland kampioen vaderpaarden alle leeftijden geworden dankzij de vele goed presterende nakomelingen in alle jaargangen. Zijn oudere zoon Your Love Lois had ook in 2013 weer een grote bijdrage aan het totaalbedrag. Deze door kampioentrainer Jeroen Engwerda getrainde ruin verdiende in 2013 € 56.940 waarbij de overwinning in de Prijs der Giganten veel indruk maakte. Andere goede oudere nakomelingen van Love You waren in 2013: Zorba Oldeson € 32.780, Zahier Charisma € 22.420 en Best Well € 17.500.
Passing Renka en Revenue konden een plek in de top tien bemachtigen dankzij uitzonderlijk goede nationale en internationale prestaties van één oudere succesvolle nakomeling, het betreft respectievelijk Ariane Beemd € 48.625 (rang 2 bij de oudere dravers) en Bill Stardust € 41.685 (rang 4 bij de oudere dravers). Vaderpaard Diamant Gede ontbreekt in het klassement (in 2012 nog plek 2) omdat zijn succesvolle zoon en voormalig Derby winnaar Amour d’Occagnes is uitgevoerd en de verrichtingen en het gewonnen prijzengeld dus niet zijn verwerkt in deze statistieken. Amour won afgelopen jaar in het buitenland wederom veel geld (meer dan € 150.000).

(einde overzicht Vaderpaarden)


topper

Boven: Davy Boko op weg naar de overwinning in de Derby,
voor Dacey Boko (links) en Danae F Boko (rechts).

topper

Boven: De fantastische aankomst van het
Kampioenschap van Nederland 2013:
Abrazzo d'Amour gaat langs de relingzijde winnen, voor
Yonker Fanatic (nr.2), Bibi Barosso (nr.3) en Zorba Oldeson (nr.5).

GPdLL

Boven: De GP der Lage Landen-winnaars 2013
Ariane Beemd en Dion Tesselaar tijdens de huldiging
met o.a. Rob de Vlieger en Hiltje Tjalsma
en eigenaar Michel de Bruin (Merwestaal, links).

topper

Boven: Your Love Lois (Rick Ebbinge) wint de Prijs der Giganten 2013
voor Aisle Stand (nr.1) , Zorba Oldeson (links) en Roxana de Barbray.

(de meeste foto's zijn gemaakt door Wim Huybers, www.huybers.com)Statistieken 2013
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de G-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier


Paard van het Jaar 2013:
*** ROBERT BI
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieŽn:
Click hier


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hierSubmenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2013


Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR