NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2014

Vorige
alfabet
Volgende


Deels overgenomen uit het Jaarverslag van de Fokkersvereninging:

2014 was een jaar van consolidatie, een net woord voor doormodderen.

Overleden
Voor zover bekend zijn in dit jaar overleden:
- Piet Bot, de bekende bouwondernemer uit Heerhugowaard, die ook fokker en eigenaar was en vorig jaar nog een jaarling kocht bij Unitrot.
- Arent Modderman, bekend jurylid in onze sport
- Egbert Hartman, oud-NDR-bestuurder
- Gilles Albers, 75 jaar, samen met zijn broers fokker van de Randalis-paarden. voor een artikel, click hier
- Rieka Rump-Woldijk, getrouwd geweest met Roelof Hamming en Klaas Rump. Zij is de moeder van Miep en Wim Hamming en fokte daarnaast ook nog dravers.  
- in sept.: Jaap Zuijderduin, de hengstenboer van Double Six M, Mr Way, Fernandel etc. Voor een In Memoriam, click hier
- ook in sept.: Durk Klopstra, 65 jaar, bevlogen drafsportliefhebber, fokker van de Landerije-paarden. Voor een In Memoriam, click hier
- okt. Joost Swanenburg, 61 jaar, eig.-fokker van Victoriousmagic S
- dec. Ina Immink-Van der Sluis, vroegere secretaresse van de Fokkersvereniging en fokster van de Van de Lente-paarden. Voor een In Memoriam, click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)

Opmerkelijke gebeurtenissen
Begin 2014 kwam het Nederlands Draver Stamboek deel XII uit over de periode 2005 t/m 2010. De recente jaargangen ontbreken omdat het over een periode van 5 moest gaan. Helaas staan er veel fouten in. Het NDR-bestuur heeft besloten om enkele semi-Klassiekers (de Criteria der 3- en 4-jarigen en het Sprintkampioenschap der 4-jarigen) te reserveren voor Nederlands gefokte dravers. Dit mede in verband met de Triple Crowns, waar deze koersen een onderdeel van vormen. In oktober behandelde de Breeding Committee van de UET ons voorstel om te komen tot Europese fokpremies. De voorzitter van de Stamboekcommissie Ab Zaman vertegenwoordigde ons land. Geen van de andere landelijke organisaties was het met ons eens en er is dus nog een lange weg te gaan.

Jaarlingenveiling
Er werd in 2014 één Jaarlingveiling georganiseerd, en wel door de Stichting Unitrot. Vanwege een uitbraak van droes in het Fries paardencentrum in Drachten, werd de veiling gehouden bij Stoeterij Buitenzorg. De sfeer was als vanouds. De kwaliteit van de meeste jaarlingen was goed en voor een goed (op)gefokt jaarling werd nog steeds een redelijke prijs betaald. De in Nederland gefokte Duitse jaarlingen werden voornamelijk in Duitsland geveild.

Sport en Fokkerij
Het aantal geregistreerde veulens in 2014 bedroeg slechts 151, wat weer een forse daling betekende t.o.v. 2013 (187), 2012 (260) en 2011 (290). Reden hiervoor was de aanhoudende malaise in onze sport, het gebrek aan vertrouwen in de toekomst, de economische crisis en de verbeterde situatie in Duitsland. Bij de veulens van 2014 zitten er 8 met een Franse ras-erkenning, die dus een soort van dubbele nationaliteit hebben. Meer en meer worden Nederlandse fokproducten geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd en ook fokkers wijken uit naar buitenlandse stamboeken. In 2014 werd in Nederland € 2.561.140 aan prijzengeld uitgekeerd, bijna € 92.000 minder dan in 2013, maar dat is een gevolg van een lager aantal koersen. Het gemiddelde per koers is iets hoger geworden. De totale fokpremie bedroeg € 211.066, een verlaging van 1,6 % ten opzicht van 2013. De sport was opnieuw van hoog niveau. De uitslagen van de bijzondere koersen in 2014 staan in onderstaande tabel.

Buitenlandse successen
Er werden ook in 2014 door Nederlandse paarden, pikeurs, trainers, eigenaren en fokkers veel buitenlandse successen behaald, teveel om op te noemen. Wat zou de Duitse drafsport zijn zonder Nederlandse inbreng? We willen wel enkele paarden noemen vanwege hun bijzondere prestaties. Derby-winnaar Amour d’Occagnes startte in 2014 niet in Nederland, maar won wel € 65.000. Andere mooie successen werden behaald door Clint W Boko, Aida F Boko, Berry’s Boy en Conway Fortuna, Easytowin en Fidelity Rhythm. Onze sport en fokkerij wordt steeds internationaler en dat geeft ons vertrouwen.


Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2015 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2014 als volgt:

2-jarigen
Explosive Matter is niet alleen in de USA een nieuwe succesvolle vererver gebleken, ook in Nederland is zijn naam gevestigd. Met Fidelity Rhythm, de 2-jarige topper van de Nederlandse F-jaargang, is hij in Nederland leider van de 2-jarige vaderpaarden. De merrie Fidelity Rhythm, gefokt door Nienke Terpstra en in het bezit van de familie Van der Zwaan, won in Nederland diverse klassiekers. Ze won zowel de Jofferprijs alsook de Productendraverij en vervolgens won ze ook nog in Zweden heel sterk de Breeders Crownloppet in 1.14,6 /1640m en met deze 1e prijs van omgerekend ruim € 19.000 kwam ze op een winsom van € 28.315 uit. Fidelty heeft ook een super gefokte moederlijn met als moeder Rhythm and Speed (1.14.1 - € 68.676, Tagliabue - Wanda Volo). Goed tweede in het klassement der 2-jarige vaderpaarden is Virgill Boko, met name dankzij Fame Boko (winnares Stakeskoers en Breeders Crown) en Future Boko. Muscles Yankee heeft zijn derde plaats te danken aan Farao F Boko (winnaar Jonkerprijs en Breeders Crown).

3-jarigen
Virgill Boko heeft de lijn van vorig jaar gemakkelijk voortgezet en is met zijn 1e jaargang nu ook bij de driejarigen overtuigend koploper. Van zijn 45 nakomelingen is ruim 50% aan de start gekomen en zij hebben totaal meer dan € 135.000 verdiend. Virgill heeft maar liefst zes nakomelingen die in 2014 meer dan € 10.000 bij elkaar verdienden, dit zijn in volgorde van hoog naar laag: Elle Boko (€ 21.318), Exceptional Boko, Explosive Shadow, Ejakval Boko, Express Rapida en Elma Alki (€ 10.490). De tweede, derde en vierde plek worden ingenomen door Franse vaderpaarden. Goetmals Wood heeft zijn tweede plek volledig te danken aan Derby-winnaar Erwin Lobell en Offshore Dream zijn derde plek vanwege de knappe prestaties van dochter Easytowin – met name een tweede plek in een hoog gedoteerde koers te Zweden. Goetmals Wood scoort ook goed qua startpercentage, 86% van zijn nakomelingen (6 van de 7) zijn aan de start gekomen. 

4-jarigen
Wederom is vaderpaard Love You kampioen geworden bij de vierjarigen. In 2013 moest hij Abano As voor zich dulden maar in 2014 heeft deze Franse kanjer de eerste plaats weer bemachtigd. 13 van de totaal 19 nakomelingen kwamen met succes aan de start. Meest verdiende nakomeling was Dream Well (€ 19.365), deze merrie was onder andere tweede in de Derby der 4-jarigen (finale) te Wolvega. De winnaar van de Derby der 4-jarigen was de ruin Diamond die met zijn totale jaarverdienste van € 50.335 ervoor zorgde dat zijn vader Classic Photo de tweede plaats in het klassement heeft bemachtigd. From Above bezet plek drie dankzij een hoog percentage en aantal starters met verdienstelijke prestaties. Sugar Trader had alle drie zijn nakomelingen in 2014 aan de start waarbij Delphine Flevo natuurlijk de blikvanger was met € 34.528 aan verdiensten.
 
Alle leeftijden
Love You is wederom in Nederland kampioen vaderpaarden alle leeftijden geworden dankzij de vele goed presterende nakomelingen in alle jaargangen. Deze keer was zijn zoon Berry’s Boy de groot verdiener in met name Frankrijk, totaal € 48.210 verdiend. Your Love Lois had ook weer een grote bijdrage in het totaalbedrag, deze ruin verdiende in 2014 € 28.650. Daarnaast presteerde een derde zoon, Zorba Oldeson, ook weer knap met € 20.080 aan jaarverdiensten. De plaatsen hieronder worden ingenomen door met name vaderpaarden met een groot aantal nakomelingen in de afgelopen jaren. Opvallend is het hoge startpercentage en gemiddelde van Offshore Dream.

(einde overzicht Vaderpaarden)

topper

Boven: Erwin Lobell (2e van links met Hugo Langeweg jr) triomfeert in de Derby
van 2014, voor Eagle B Butcher (links), Easytowin (rechts) en Everton (midden).


GPdLL

Boven: Caen Oldeson (links met John de Leeuw) behaalt de zege in
de GPLL 2014, voor Zorba Oldeson (nr.7 met Rob de Vlieger).
Yesterday (nr.8) wordt uitgeschakeld.

(de meeste foto's zijn gemaakt door Wim Huybers, www.huybers.com)Statistieken 2014
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de H-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier


Paard van het Jaar 2014:
*** ROBERT BI
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieŽn:
Click hierKoerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hier


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2014


Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR