`
NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2016

Vorige
alfabet
Volgende

Nog geen witte rook.
De toto-omzetten stijgen nog steeds in Wolvega. Het prijzengeld in de PMU-koersen bedraagt 2.500 - 3.000 Euro. Dat gaat goed. Maar iedereen is dit jaar in afwachting van de beloofde verkoop van Duindigt, waardoor de sport en fokkerij een financiële injectie zou krijgen. Helaas was op 31 december ons kroonjuweel nog steeds niet verkocht en bleef de NDR (te) krap bij kas zitten.

Overleden
Voor zover ons bekend zijn in dit jaar overleden:
- Wim Berbee, fokker, eigenaar van o.a. Sam Avon. Voor een In Memoriam, click hier
- Jan Hogervorst, 70 jaar, eigenaar van o.a. Olaf Pride, voor zijn In Memoriam, click hier
- Jan van Marion, de fokker van de Eden-paarden. We kennen hem vooral van Yellow Eden en Zandokan Eden, waarmee hij in 2011 de GP der Lage Landen won. Voor een In Memoriam, click hier
- Klaas Wiersma, die o.a. Dandy Boy WS fokte
- Piet de Bruijn, amateurrijder,eigenaar en fokker (van de Braun-paarden). Voor een In Memoriam, click hier
- Jan Kromhout
- Chris Goes, amateurrijder, eigenaar, comitélid, voor zijn In Memoriam, click hier
- Aaldrik Engels, vele jaren voorzitter van Groninger baanvereniging, voor zijn In Memoriam, click hier
- Harm Roggen, mede-eigenaar van Stal de Groningers. Voor een artikel over de Familie Roggen, click hier
- Cor van Veen, fokker van de Jorishof-paarden. Voor een In Memoriam, click hier
- John Swaab, eigenaar-trainer-pikeur, voor zijn In Memoriam, click hier
- Nel Kooyman-Wagenaar, dochter van Jan Wagenaar senior, vrouw van Tom Kooyman senior. Getalenteerd amatrice. Voor een In Memoriam, click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)

In het Kerstnummer 2016 van het weekblad Draf&Rensport stond een Terugblik op het jaar 2016, geschreven door hoofdredacteur Douwe Frerichs. Met toestemming hebben we dit overgenomen:

Titel: Het jaar 2016 in vogelvlucht

Volgens goed gebruik zullen we via de Kerstspecial de nieuwe Draver van het Jaar gaan vinden. De criteria voor deelname zijn als volgt. Om mee te kunnen dingen naar deze prestigieuze titel moeten de paarden aan twee voorwaarden voldoen. Te weten: Ingeschreven staan zijn in het NDR-stamboek en het afgelopen jaar tenminste eenmaal gestart op vaderlandse bodem. Die regel levert soms schurende situaties op. Bijvoorbeeld met Easytowin. Deze fantastische, notabene helemaal Nederlands gefokte merrie van Dion Tesselaar draafde het afgelopen seizoen ruim 100.000 euro bijeen in Frankrijk, maar Dion `verzuimde' het om ten minste een keer in eigen land te starten. En dat is jammer. Paul Hagoort won ook dit jaar opnieuw de Duitse Derby. Nu met de door de familie Schotte van der Blink gefokte Muscle Scott die in juni weliswaar een koers won in Wolvega, maar die uiteraard in het Duitse stamboek is genoteerd. Ook Gilda Newport, de Duitse topmerrie van Dion Tesselaar dingt niet mee. De crack Duke of Greenwood startte dit jaar wel in ons land, maar is er deze keer niet bij omdat hij in 2016 wel heel goed presteerde, maar geen grote prijzen won en zoals bekend liggen de criteria voor buitenlandse koersen nu eenmaal wat hoger. Een vergelijking met prijzengeld is niet relevant.

Januari: Duindigt verkocht?
Op het eerste nummer van Draf&Rensport stond het toch echt. Duindigt verkocht voor 12 miljoen euro. De intentieverklaring was getekend, wat resteerde waren enkele formaliteiten. In een begeleidend artikel fantaseerde uw redactie al van de enorme mogelijkheden van een schuldenvrije NDR en een Duindigt in handen van een nieuwe eigenarengroep. De baan kon worden opgeknapt en veiliggesteld voor de toekomst. De hypotheek afgelost en de NDR zou met miljoenen in kas een schitterende visie kunnen ontwikkelen om sport en fokkerij te stimuleren. Je zou wel gek zijn wilde je jouw veulen in 2016 niet in het Nederlands stamboek laten registreren. Wat hadden we u in dit kerstnummer graag laten weten dat alles geregeld zou zijn. De praktijk was weerbarstig. De onderhandelingen tussen de Groep Kuynder en de Stichting Beheer Renbaan Duindigt verliepen stroef. Het geduld van alle partijen werd op de proef gesteld. Waar bleef die witte rook? In de praktijk was de weg naar het ondertekenen van een koopovereenkomst een lange. Er waren telkens weer nieuwe onzekerheden en problemen om op te lossen. Tot frustratie van beide partijen. Om de ongeduldige pers een slagje voor te blijven, werd een bemiddelaar in de arm genomen en werd tot geheimhouding besloten. Die duurt tot op de dag van vandaag. Maar NDR-bestuurder Paul Mulder stelde recentelijk een deadline. Op 15 december moest er zijn getekend. Die dag is in stilte gepasseerd. Afgelopen maandag zouden de partijen zijn samengekomen voor de bekende laatste puntjes op de i. Helaas was Margreet de Ruiter geveld door griep. Volgens ingewijden is er toch geen enkele reden om te twijfelen dat de verkoop niet doorgaat en dat geeft vertrouwen voor 2017. Een verkoop van een renbaan als Duindigt heeft nu eenmaal meer voeten in aarde dan gedacht, maar dankzij inzet en goede wil van beide partijen lijkt die handtekening een kwestie van dagen. Wellicht hebben we het laatste nieuws in nummer 52 en dan maken we voor nummer 1 exact dezelfde kop als die van 2016: Kogel door de kerk! Duindigt verkocht en behouden.

De beste door Nederlanders gefokte draver Timoko was in januari van het vorige jaar in topvorm. De succeshengst legde in de Prix d'Amerique beslag op een tweede plaats achter het nieuwe fenomeen Bold Eagle. 2016 werd voor Timoko het jaar waarin hij er bijna in siaagde om Ready Cash te verdringen als de meest winnende Franse draver aller tijden. Het gaatje bedraagt nu nog maar 11 mille. In eigen land won SJ's Junior C de Willem Geersen-prijs, waarin Robert Bi slechts vierde werd.

Februari, maart en april
Het koerswezen in eigen land richtte zich in de eerste twee maanden van het nieuwe jaar alleen op Wolvega. Drie meetings in Alkmaar moesten wegens gebrek aan animo worden geannuleerd. In Wolvega zagen we een stijging in omzet in de PMU-meetings. Secret Boy won het Gouden Paard. Op het Kampioenengala in Wolvega werd Robert Bi voor de derde maal op rij verkozen tot draver van het jaar. Op Duindigt ging het seizoen op 13 maart van start. Bizar Zandbergen won de openingskoers en paarden als Constantia River, Co Swagerman en Fabio Bianco wonnen hun koers. Het zouden de gezichtsbepalende paarden van het seizoen Duindigt gaan worden, een seizoen dat dankzij de maandelijkse bijdrage van de beoogde nieuwe eigenaar Kuynder werd gered.

Op 7 april maakte in Wolvega de Russel November-zoon Goofy Greenwood een winnend debuut. Een week later won de hengst opnieuw in handen van Jaap van Rijn en met een tijd van 1.15,3 - 2100 m hadden de kenners meteen in de gaten dat hier een klassiek talent in actie kwam. Maar de G-jaargang herbergde veel meer talent en dat kwam in de Draf- en Rensportserie `de Stabletour' duidelijk naar voren. Generaal Bianco, Gusty Rhythm, Giselle Boko, Gustafson en Gaz Occagnes werden benoemd als `beloftevol'.

Mei, juni en juli
In de maand mei telt de internationale sport af naar de Elitlopp. Het werd een editie om nooit te vergeten. Timoko en Un Mec d'Heripré winnen de series, maar in de finale was het Nuncio die bewees een van de beste dravers aller tijden te zijn. Hij is nu in training voor de Prix d'Amérique om daar de clash met Bold Eagle uit te knokken. Helaas kende de Elitlopp een lelijke staart met een dopingzaak omtrent trainer Fabrice Souloy, Un Mec d'Heripré en de stof kobalt. Het wordt een olievlek en tot dusver is nog altijd niet bekend hoe deze kwestie zal uitpakken. Richard Westerink ontdekte dat ieder nadeel een voordeel heeft. Hij ontving circa 30 mille omdat Timoko een plaatsje opschoof in de finale.

Op 10 juli werden de koersen op Duindigt geannuleerd omdat de NDR onvoldoende geld in kas had. Dat had ook te maken met de steeds maar niet lukkende verkoop van ins kroonjuweel. Maar in samenwerking met een Arabische sponsor werden er op Duindigt wel twee zeer succesvolle sponsordagen voor Arabische volbloeds georganiseerd. De dravers profiteerden mee en in de Grote Prijs der Lage Landen presteerde Caen Oldeson met John de Leeuw het ongelooflijke door voor de derde maal op rij de race te winnen. In de Gouden Zweep was Balamanco met Rick Ebbinge oppermachtig, maar de winnaar raakte de zege tijdelijk kwijt door een positieve dopingtest, hetgeen halverwege 2017 werd herroepen. Exceptional Boko ging weer terug naar de tweede plek. In Enghien won Robert Bi de Prix de New York.
In de Sweepstakes toonde Groningen zich van haar beste kant. De races werden gewonnen door Giselle Boko en door Gaz Occagnes. In het Hugo Aberg-Memorial loopt Robert Bi achter Propulsion een onwaarschijnlijke 1.09. Helaas raakt hij korte tijd later geblesseerd en moet een punt achter het seizoen worden gezet. Met zwemtraining in de vijver van Wolvega werkt hij aan zijn comeback.

Augustus en september
Augustus is de Derbymaand. De topdag op Duindigt brengt massaal publiek op de been en de omzet is beter dan die van 2015. Goofy Greenwood wordt de held van de dag. Ook in de Duitse Derby spelen de Nederlanders de eerste viool. Paul Hagoort ziet Muscle Scott verrassend winnen en Gilda Newport is met Dion Tesselaar de beste in de Oaks. In Wolvega wordt de Grand Prix gewonnen door Sierra Leone van trainer Hallais. Feline Boko wordt Derbywinnaar bij de 4-jarigen. Casper Veldink en zijn team zijn er in geslaagd de baan op de Europese kaart te zetten. Vooral de aansluiting in de PMU-pool is een geweldige stimulans voor de liefhebbers van het wedspel. Dikwijls stroomt er meer geld naar Nederlandse wedders dan dat er is ingezet. Later in het jaar wordt op het EK-wedden een omzet ruim boven de twee ton gegenereerd.

Oktober, november en december
Voor de Prijs der Giganten maakt Richard Westerink het spannend. Komt Timoko nu wel of niet. Het wordt helaas niet, maar met de belofte om in 2017 wel te komen. BBS Sugarlight wint, met slechts een neusje voordeel op Diamond, die er in 2016 in slaagt om een van de beste inlanders te worden. Hij schittert zelfs in Parijs. In Alkmaar pakt Dinand Convital de winst in de 4,5 kilometer. Het is de tijd van de Breeders Coursen en ook de tweejarigen komen in actie. De beste tweejarige blijkt uit Leidschendam te komen. Hayley Jet van Cees Roeling wint de Derby der Tweejarigen en de Breeders Crown. Duindigt sluit de poort na een zeer redelijk seizoen, waarin echter wel werd aangetoond dat er daadwerkelijk wat moet gaan gebeuren met het onderhoud van de baan. We wuiven het jaar uit met iedere week een topmeeting in Wolvega. De stal van Jeroen Engwerda blijkt ook dit jaar de succesvolste. Met name de Franse imports doen het goed. Daarnaast ging Engwerda voorop in de wekelijke strooptocht langs buitenlandse banen als Mons en de Noord-Franse banen. Ook in Duitsland spelen onze trainers een hoofdrol. Aan vakkennis duidelijk geen gebrek. De sport is klaar voor een verkoop van Duindigt met alle kansen.

(einde jaaroverzicht van Douwe Frerichs)
(de uitslagen van alle klassieke en OB-koersen staan onderaan deze pagina)


Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2017 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2016 als volgt:

2-jarigen
Ook dit jaar weer een heel wisselende samenstelling van leidende vaderpaarden ten opzichte van voorgaande jaren. Tien van de twaalf vaderpaarden waren in het overzicht over 2015 niet terug te vinden. Met name het gevolg van het kleine aantal nakomelingen per hengst en het beperkte aantal starts van tweejarige paarden c.q. beperkt aantal tweejarige koersen.
Yeovani Boko blijft bij de 2-jarigen alle vaderpaarden voor (ook zijn broer Virgill) door het sterkte optreden van twee dochters, beide gefokt en in het bezit van enthousiast drafsport liefhebber Cees Roeling. Hayley Jet is als 2-jarige de beste van de jaargang met een totale winsom van € 13.570 en een record van 1.16.4a/1.609m, winnares van de Productendraverij, Breeders Crown en 2e in de Jofferprijs. Zijn andere dochter Howie Star koerste ook verdienstelijk in de 2-jarigen koersen met onder andere een 3e plek in de Breeders Crown, 4e in de Jofferprijs en 2e in de Challenge des 2 Ans.
Explosive Matter staat 2e dankzij zijn vroegrijpe en snelle dochter Hingis Transs R 1.16.8, zij won de Zomer Stakes 28-8 en Jofferprijs, was 3e in de Productendraverij.
Vervolgens staan er twee Franse vaderpaarden op plek 3 en 4. Quick Wood, met relatief veel nakomelingen, dankt de 3e plek aan zijn zoon Hold Me Quick 1.16.2, de winnaar van de Jonkerprijs en Groninger Tweejarigen Stakes. High Five Renka 1.16.5 maakte reclame voor haar vader Offshore Dream door de Wintertijd Tweejarigen Stakes te Duindigt te winnen en in de Breeders Crown als 2e te eindigen. Hurricane BB was voor Virgill Boko zijn beste 2-jarige nakomeling waarbij hij in zes van zijn zeven koersen in het geld was.

3-jarigen
Dit jaar heeft Virgill Boko zijn 1e plek bij de driejarigen moeten afstaan (in 2014 en 2015 wel lijstaanvoerder) aan Russel November. Russel November heeft zijn 1e plek te danken aan de Derby en Criterium der 3-jarigen winnaar Goofy Greenwood 1.14.4. Goofy draafde in 2016 een bedrag van € 51.050 bijeen en zette zo zijn vader Russel November ook als vaderpaard op de kaart.
Quite Easy bezet de 2e plek dankzij twee talentvolle nakomelingen (50% gestart), dit zijn Gusty Rhythm 1.14.6 en Gento 1.14.9 met respectievelijk de volgende jaarverdiensten, € 28.340 en € 8.987. Gusty won de Fokkers Trofee en werd 2e in de Derby. Gento de 2e aankomende in de Sweepstakes Hengsten, achter Gaz Occagnes (van Gazouillis).
Sweepstakes winnaares Giselle Boko is veruit de meest winnende nakomeling van Virgill Boko – binnen deze jaargang - met € 17.070 aan jaarverdiensten. Generaal Bianco 1.14.0 zette zijn succesvolle loopbaan als 2-jarige verder voort als 3-jarige, hij won de Breeders Crown Hengsten en Duindigts Driejarigen Stakes. Vader Ufo Kievitshof dankt zijn 4e plek geheel aan de jaarverdiensten van Generaal Bianco.
De Franse vaderpaarden Quatre Juillet en Gazouillis staan dichtbij elkaar gerangschikt door de mooie verdiensten van hun enige driejarige nakomelingen Dressed for Succes (TF) respectievelijk Gaz Occagnes.

4-jarigen
Bij de vierjarigen leidt vaderpaard Virgill Boko het overzicht. Dochters Feline en Fame Boko blijven goed presteren en verdienden in 2016 respectievelijk € 39.375 en € 11.670. Feline won de Derby der 4-jarigen en Breeders Crown Merries, Fame eindigde beide keren als tweede aankomende.
Voor Ufo Kievitshof is Floor Petnic de blikvanger met € 17.795 aan verdiensten. Passing Renka eindigde dit jaar op plek drie waarbij Floris Baldwin de meeste verdienende nakomeling was met € 7.250. Freeway Fortuna draafde in 2016 heel verdienstelijk een bedrag van € 17.640 bijeen (3e in de Derby der vierjarigen), hierdoor bezet Conway Hall de 4e plek.
 
Alle leeftijden
Virgill Boko is Nederlands kampioen vaderpaarden alle leeftijden geworden dankzij de vele goed presterende nakomelingen in alle jaargangen. De top 4 van vorig jaar is alleen qua volgorde gewijzigd, Love You is van plek 1 naar plek 4 gedaald, de overige vaderpaarden zijn een plek gestegen ten opzichte van 2016.
Offshore Dream heeft maar een beperkt aantal nakomelingen maar toch een 2e plek door de dadendrang van Easytowin 1.11.4 in Frankrijk en Caen Oldeson 1.12.7 met winst in onder andere het Kampioenschap Nederlandse Paarden en Grote Prijs der Lage Landen. Easytowin verdiende in 2016 een bedrag van € 101.940 en Caen Oldeson € 27.250.
Voor Ufo Kievitshof is Crazy Lover zijn meest verdienende nakomeling met € 31.080 in 2016, met name in Frankrijk bij elkaar gedraafd in monte koersen. Diamond is geheel verantwoordelijk voor de 5e plek van vaderpaard Classic Photo. Diamond was in Nederland knap 2e in de Prijs der Giganten en het Kampioenschap van Nederland.


topper

Boven: Goofy Greenwood (J. van Rijn) behaalt een overtuigende zege
in de Derby 2016 voor Gusty Rhythm (nr.6) en Gideon H Renka (nr.9).


topper

Boven: Caen Oldeson nr.5 (J. de Leeuw) wint in een prachtige finish
het Kampioenschap van Nederland 2016, nipt voor
Diamond (buiten beeld) en Vinochka (rechts).


GPdLL

Boven: Caen Oldeson wint met grote voorsprong Grote Prijs
der Lage Landen 2016, voor de Zweed Beckman (midden)
en de Duitser Duke of Greenwood (rechts).

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 2016:
Op een afgeladen Victoria Park heeft onze Diamond met een vliegende start
de kop genomen. Hij wordt gevolgd door de Noorse crack BBS Sugarlight,
die na de bocht de leiding zal overnemen en zal winnen.
Diamond kwam op het laatst nog opzetten en
werd met slechts een halslengte geklopt.

Boven: Dit zijn de beste 3 bij de pikeurs van 2016,
tijdens het Kampioenen-gala te Wolvega, begin 2017.
v.l.n.r. Robin Bakker (3e), Rick Ebbinge (1e) en John de Leeuw (2e).
John werd tevens kortebaan-kampioen.


(de meeste foto's zijn gemaakt door Wim Huybers, www.huybers.com)



Statistieken 2016
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de J-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier


Paard van het Jaar 2016:
*** Caen Oldeson
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieën:
Click hier


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
in de loop der jaren
Click hier

Zie ook hieronder voor het gedetaileerde
jaaroverzicht van de Toto-organisator


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse


Uitslagen belangrijke koersen



Jaaroverzicht Totalisator 2015 -> 2016
(gepubliceerd in Draf&Rensport nr.6 -2016, copyright Runnerz)





Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR