NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2021

Vorige
alfabet
Volgende


Samengesteld uit:
- het Jaarverslag van de Fokkersvereniging
- commentaar bij de NL-statistiek van de vaderpaarden
- statistieken van alle soorten van deelnemers
- de uitslagen van de Klassieke en OB-1-koersen (onderaan deze pagina)
- de meest winnende NL-dravers van 2021 (onderaan deze pagina)


Overleden in 2021

Voor zover ons bekend zijn in de loop van dit jaar overleden:
- Yasmin Halwani, 40 jaar oud, gewezen leerling-pikeur, op 5-1-2021 overleden, In Memoriam staat in krant 2 op blz.9.
- Nel Köpke-van Driel, 72 jaar oud, echtgenote van Eckhart, eigenaren van Stal Aqua-Techniek, op 7-1-2021 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Frits Maarssen, 79 jaar oud, fokker van de Kievitshofpaarden, op begin jan. 2021 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Leen Albers, 86 jaar oud, fokker van de Randalis-paarden, op 19 jan. 2021 overleden, voor een artikel over de gebroeders Albers, click hier
- Anneke Schoonhoven-Schepers , 49 jaar oud, op 11 mrt. 2021 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Jan Bakker, 92 jaar oud, half mrt. 2021 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Rob Feenstra, 90 jaar oud, eind mrt. 2021 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Ton Blok, 76 jaar oud, eigenaar van Yellowa, begin apr. 2021 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Huib van den Heuvel , 66 jaar oud, pikeur, half apr. 2021 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Marieke Tijm, 54 jaar oud, eind aug. 2021 overleden, uit een familie van drafsportliefhebbers, dochter van oud-voetballer Henk Tijm (AZ), moeder van Rick en Mats Wester. Zie foto hieronder.
- Henk Houtman, 97 jaar oud, kenner van oude appelsoorten en draverstambomen, amateurrijder, fokker, dekhengstenhouder, etc. begin sept. 2021 overleden, voor een Herinnering, click hier
- Jan Scheffer, 82 jaar oud, dec. 2021 overleden, fokker van de Stardust-paarden, voor een In Memoriam, click hier
- Jacques de Jong, 89 jaar oud, dec. 2021 overleden, fokker van de Aresy-paarden, voor een In Memoriam, click hier
- Jules Smit, 81 jaar oud, dec. 2021 overleden, eigenaar van o.a. Floris Bos, voor een In Memoriam, click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)

Hairos

Boven: Veel te jong (54 jaar) overleed Marieke Tijm (rechts),
moeder van de pikeurs Rick en Mats Wester (links).


Hieronder een (groot) deel uit het Jaarverslag 2021 van de Fokkersvereniging, gepubliceerd in de Breeders Special 2022.

Titel: Het jaar 2021 in vogelvlucht2021 was vanwege het corona-virus een moeilijk jaar voor iedereen en ook voor onze sport, maar niet zo dramatisch als 2020. Er mocht wel worden gekoerst, maar gedurende een groot deel van het jaar zonder publiek. Gelukkig kan bijna iedereen tegenwoordig de koersen via internet volgen en ook het toto-spel hoeft er niet onder te lijden.

Jubileum Fokkersvereniging
In 2021 bestond de Fokkersvereniging 75 jaar. Door Corona kwam er weinig van feestelijkheden terecht en die zijn terecht uitgesteld.

Elite en Klassieke fokmerries
In het jaar 2021 kregen we er een Elitemerrie bij, Naomi November (moeder van o.a. Amour en Kueen Occagnes) van de Franse fokker Philippe Joyeux en de Klassieke merrie Adena Boko (moeder van Innovation Love, Kilimanjaro en Love You Too) van Leo Schalkoort.

Triple Crown
Voor het eerst sinds de instelling in 2012 heeft een paard de Triple Crown behaald, en wel Lana Lobell in de categorie 3-jarige merries. Haar fokker Arie van Bellen ontving de bijbehorende fokpremie van € 2.000 en als eigenaar ook nog een premie van € 500 uit de spaarpot van de Fokkersvereniging.

Breeders Crown
De Breeders Crown koersen staan sinds 2017 onder de hoede van de Fokkersvereniging. Door sponsoring in de eerste twee jaren zit extra geld in de pot en onze vereniging betaalt de twee eerste inlegrondes voor de NL-dravers. De 20% fokpremie gaat in bij de K-jaargang (vanaf 2020). Vanwege de komst van het TCT-plan vervallen alle Stakes koersen voor jonge paarden met ingang van de M-jaargang, inclusief de Breeders Crowns. De Fokkervereniging heeft ervoor gezorgd dat de afdelingen voor 4 t/m 7-jarigen blijven bestaan en betaalt hiervoor de eerste inlegronde, alleen voor NL-dravers.

Fokpremies op de Kortebaan
Het Bestuur van de Bond van Kortebaanverenigingen had weer € 5 per gestart paard toegezegd voor fokpremies in 2021. Er waren in dit jaar 10 kortebaanwedstrijden. De twee uit 2020 werden hierbij gevoegd. Kampioen fokker werd Tijmen Krijnen (Charisma), aan wie we een maand vóór zijn overlijden nog de ereprijs konden overhandigen, samen met een bestuurslid van de Bond.

Fokpremies voor buitenlands prijzengeld
Om de fokkerij van NL-dravers extra te stimuleren heeft ons bestuur ervoor gezorgd dat er in 2021 opnieuw enkele fokpremies beschikbaar zouden komen voor in het buitenland verdiend prijzengeld. Uit de verenigingskas is € 3.000 Euro ter beschikking gesteld. De verdeling van de pot geschiedt op basis van de BL-winsommen van de drie meest winnende NL-dravers in het eindklassement. De 3-jarige Love You Too won op Solvalla een Breeders Course Finale met een eerste prijs van bijna een ton. Totaal won hij in het buitenland € 118.818. Bijna net zoveel won de naar Zweden geëxporteerde 4-jarige merrie Kali Smart, die 5 hoog gedoteerde koersen won en 1.09,8 liep. Floris Baldwin was weer succesvol in Noorwegen en Zweden en hij behaalde een jaarwinsom van omgerekend € 68.850. Hun fokkers krijgen in het voorjaar van 2022 de fokpremies naar rato van de BL-jaarwinsommen.

Jaarlingenveiling
Op vrijdag 27 aug. werd Wolvega's International Yearling Sale 2021 gehouden, de enige Jaarlingenveiling in ons land in dit jaar. Er kwamen 59 jaarlingen onder de hamer met 5 nationaliteiten. Allemaal supergefokte paarden. De middelde prijzen kwamen voor alle 5 nationaliteiten ruim boven de 10.000 Euro uit, veel hoger dan vorige jaren. Hieruit blijkt dat er vertrouwen is in de toekomst, vooral dankzij het TCT-circuit. De duurste (€ 50.000) was de NL-merrie Nova Diamond Boko van Tactical Landing uit Diamondstone 1.11,1 van Wishing Stone.

Fokkers Trofee Meeting
De Fokkers Trofee werd op 29 okt. in Wolvega verreden met het publiek aan tafeltjes, keurig op anderhalve meter afstand van elkaar. Winnaar werd de Derby-winnaar Let it be VP. De eerste prijs bedroeg € 10.350 en de fokpremie 20 % hiervan. De Merrie Trofee was voor Lana Lobell van ons bestuurslid Arie van Bellen. Zij won hiermee ook de Triple Crown.

Topfokkers
Op de website van de Fokkersvereniging staan de 50 meest winnende fokkers van 2021. Peter Veldink ging als fokker van Derby-winnaar Let it be VP lange tijd aan de leiding, gevolgd door Arie van Bellen met enkele succesvolle fokproducten. Dankzij de Triple Crown-bonus van € 2.000 met zijn Lana Lobell maakte Arie een sprong naar voren en won hij de Kampioenstitel.

Gegarandeerde doteringen Klassiekers
Net zoals in eerdere jaren gaf Peter Delis (Stal Payday) een garantie voor minimale doteringen in de tweejarigen-Klassiekers, de Sweepstakes en in 2021 ook voor de Derby (€ 30.000 aan de winnaar).

De Corona pandemie
Net als 2020 stond het jaar 2021 in het teken van de wereldwijde pandemie. Nederland zat aan het begin van het jaar nog steeds in lock-down, maar niemand begreep waarom er in Wolvega niet mocht worden gekoerst. Net als in het laatste kwartaal van 2020 moesten onze koersen gehouden worden in Mons, want in België waren de regels iets anders. Op zondag 5 april mocht Duindigt koersen en op de woensdag daarna mocht er ook weer in Wolvega worden gekoerst. Maar wel zonder publiek en de koersen moesten “trainingsritten” worden genoemd. Vanaf begin juni tot eind november was het publiek weer welkom, maar wel beperkt en met een Corona-pas. In december werd dat weer verboden, maar de koersen konden gewoon doorgaan, mede doordat onze sport nu als een professionele sport wordt gezien. Het aantal meetings in Nederland ging van 80 in 2019, via 51 in 2020 naar 78, te weten Alkmaar 6, Duindigt 17, Emmeloord 2, Groningen 4, Wolvega-Mons 9 en Wolvega VP 38. Behalve in Emmeloord misten we de grasbanen. Ook werden de meeste kortebanen in de dorpen afgelast, behalve vier later in het seizoen en ook enkele op de banen van Duindigt (4) en Emmeloord (2), waardoor het totaal op 10 kwam.

Exit Groningen
Na een staaltje van onbehoorlijk bestuur door het stadsbestuur
van Groningen viel definitief het doek over de drafbaan op 21 augustus 2021. Men sloot op 1 aug. af met een goed bezochte meeting, waarin de Sweepstakes centraal stonden.

TCT-plan
Begin januari werd bekend dat er per eind 2020 totaal 411 jaarlingen waren ingeschreven voor de Trotting Classic Tour, 117 NL- en 294 BL-paarden. Boven verwachting erg hoog, waardoor er meer satelietkoersen zijn gekomen en de doteringen zijn verhoogd. De eerste TCT-koersen voor de 2-jarige paarden zagen we in september.

Sport en Fokkerij
Er zijn 186 veulens geregistreerd, waarvan er 2 zijn overleden. Aan het einde van 2021 hadden we dus een jaargang met 184 dravers, 28 meer dan het in voorgaande jaar en 15 meer dan in 2019. Bij de veulens van 2021 zijn er 19 met een Franse ras-erkenning (NL-TF) geregistreerd. John Bootsman schreef de meeste veulens in, 11 eigen en 7 halve (in gezamenlijk bezit). Hij wordt gevolgd door Stal Schermer (8), Arie van Bellen (6), Hugo Buyl (6), Willem Schotte (5) en Cees Siersema (5 stuks).
Meer en meer worden goede Nederlandse fokproducten geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd. In 2021 werd in Nederland € 2.108.618 aan prijzengeld uitgekeerd, 9 % minder dan in 2019. De totale fokpremie was met € 136.484 daardoor 10 % lager ten opzichte van 2019. De afdracht naar de kas van de Fokkersvereniging daalde navenant. Bij de vaderpaarden statistieken, verderop in dit blad, staat nog een beknopt verslag van het jaar 2021 betreffend de Vaderpaarden met hun Nederlandse fokproducten en bij het artikel over de Getallen is o.a. een tabel geplaatst betreffend het koerswezen in NL. (zie de link onderaan deze pagina)

Opmerkelijke gebeurtenissen
De sport was opnieuw van hoog niveau. De uitslagen van de bijzondere koersen in 2021 staan in tabel 2. Een sportief hoogtepunt was de verassende overwinning in de Giganten van de door Jean Huls gefokte en Paul Hagoort getrainde Duitse hengst Mister F Daag. De andere topnummers voor de hoogste klasse zijn wegens onvoldoende animo geannuleerd. De Derby werd gewonnen door Let itbe VP en de 4-jarigen Derby ging in Wolvega naar Kilimanjaro. Het TCT-circuit ging van start met een aantal hoog gedoteerde koersen voor 2-jarigen. 

Buitenlandse successen
Nederlandse trainers gingen weer vaak de grens over om te kunnen koersen, tot aan Berlijn, Hamburg en Zweden toe. Ook in België en Frankrijk werd veel geld opgehaald, vooral met de Franse dravers. De Duitse Derby werd gewonnen door Lorens Flevo, gereden door Micha Brouwer.

Kampioenen
Bij de profs was er een wisseling van de wacht in de eindstanden van het jaar. Jeroen Engwerda werd opgevolgd door Paul Hagoort bij de beroepstrainers. Jaap van Rijn werd de opvolger van Rick Ebbinge, die in 2022 voor zichzelf begint als trainer/rijder in Zweden. Mats Wester volgde Daisy Paling op als kampioen bij de leerlingen. Andere kampioenen waren Yannick Mollema (amateurs), Hiltje Tjalsma (amatrices), Sytske de Vries (monté), Jacques Straver (eigenaarrijders), Natasja Sprengers (eigenaartrainers) en Stal Payday was voor het 4e achtereenvolgende jaar kampioen bij de eigenaren.

Toto-omzet
De toto-omzet van 3,04 miljoen Euro was fors hoger dan in het eerste Corona-jaar (2,31 miljoen), maar toch veel lager dan die van het voorgaande jaar 2019 (4,13 miljoen). Belangrijke oorzaak hiervoor is de verlaging van de minimale uitkering per weddenschap van 1,1 naar 1,05 voor 1, waardoor enkele hele grote spelers afhaakten. Zij hebben soms wel honderduizend(en) Euro’s op een vast plaatspaard gezet. De nieuwe wet op de kansspelen met een bronbelasting van 30% is aangenomen in 2021 en daar loopt onze sport veel geld mee mis. Als compensatie heeft de NDR eenmalig een bedrag van ruim € 3 miljoen ontvangen.

(einde jaaroverzicht van de Fokkersvereniging)

De uitslagen van alle klassieke en OB-koersen van 2021 staan onderaan deze pagina: Click hier


Vaderpaarden

Ferry Hollander besprak in de Breeders Special 2022 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2021 als volgt:

De statistieken van de vaderpaarden met Nederlandse nakomelingen zijn gebaseerd op de gegevens van de NDR. Dat is logisch maar het brengt wel een aantal restricties met zich mee. De gepresenteerde cijfers zijn bijvoorbeeld niet inclusief prestaties van definitief uitgevoerde paarden. Een goed voorbeeld hiervan is Floris Baldwin die in 2021 in Noorwegen zo’n 70.000 euro bij elkaar draafde terwijl zijn vader Passing Renka niet in de top-10 terug te vinden is. De buitenlandse winsom van niet uitgevoerde paarden is wel inbegrepen, zoals een Kali Smart die in Zweden furore maakte bij Adrian Kolgjini. De rangschikking is op basis van totale winsom per vaderpaard per jaargang. Door de kleine jaargangen kan één nakomeling vaak doorslaggevend zijn. Daardoor zijn de statistieken niet geschikt om steekhoudende conclusies te trekken. Toch kunnen we er een hoop informatie uithalen. Hieronder volgt een toelichting per leeftijdsgroep.

2-jarigen
De afgelopen jaren werden de vaders van de winnaar in de Derby der Tweejarigen kampioen. Dat was in 2021 niet anders. Na Muscle Mass (Joe Fanatic), From Above (Keytowin Starro), Muscle Massive (Lincoln Transs R) was het dit keer de beurt aan Creatine. Hij had één Nederlandse tweejarige in het stamboek staan, maar dat is direct wel een topper: Metta Invicta. Zij bleef de hengsten de baas in de Productendraverij. Verder valt op dat er in 2021 meer tweejarigen gestart zijn dan voorheen, een ontwikkeling die toegeschreven kan worden aan het nieuwe perspectief dat de Trotting Classics Tour heeft geboden.
Broadway Fortuna eindigde als tweede dankzij Mistral, die met haar tweede plaats in de TCT Derby een nieuw record vestigde voor Nederlandse tweejarigen: 1.13,9! Fokker en eigenaar Geert van Keulen lachte het hardst want doordat de eerste aankomende Gio Cash Duits gefokt is toucheerde hij de eerste fokpremie van maar liefst 2.000 euro. De Fransman Eros du Chene staat verrassend derde dankzij de prestaties van Jace Renka. Chelsea Boko is de enige hengst met meerdere Nederlandse starters in het tweejarigen circuit, hij beschikte echter ook over een grotere pool dan zijn concurrenten. Mireije Charisma, Madagascar Boko en Maikel W toonden allemaal wel degelijk talent.

3-jarigen
Love You steekt er met kop en schouders bovenuit. Zijn nakomeling Love You Too schreef geschiedenis door de Breeders Course Finale te winnen op Solvalla en hij was geplaatst in bijna alle klassiekers. Stalgenoot Let it be VP zorgde ervoor dat Robert Bi op plek twee is geëindigd. Terwijl Love You Too in 2021 het meeste prijzengeld incasseerde (137.000 euro), bewees Let it be VP (61.000 euro) in alle onderlinge duels de beste van zijn generatie te zijn. Hij won de Derby, de Breeders Crown en de Fokkers Trofee. Zijn verkiezing tot Paard van het Jaar was meer dan terecht.  De L-jaargang kende met Louis E Lobell nog een bovengemiddeld product. De topdraver van Tjalco de Witte won in het najaar niet voor niks op Vincennes, het mekka van de drafsport. Dankzij Louis E Lobell eindigde zijn vader Ready Cash met slechts één nakomeling op plek drie. Russel November en SJ’s Caviar bezetten plek vier en vijf. Beide vaderpaarden vallen bij de driejarigen op met een hoog aantal starters, 4 uit 5 nakomelingen en 7 uit 11. Buiten dat stonden ze in de klassiekers ook in de schijnwerpers. Russel November is vader van Triple Crown-winnares Lana Lobell en SJ’s Caviar bracht Sweepstakes-winnaar Love over Gold.

4-jarigen
Virgill Boko was met zijn K-jaargang nog kampioen in 2020. Kate Baldwin, Karola en Kenickie Kite presteerden eveneens goed als vierjarige maar toch was het niet genoeg om de titel van hun vader te prolongeren. Hij werd in 2021 tweede achter Un Amour d’Haufor. Deze Love You-zoon bracht met Kali Smart een absolute topdraver die afgelopen jaar doorbrak. Ze won onder andere op de dag van de Elitloppet de 4jr Merrie Elite in een persoonlijk record van 1.09,8 over 1640 meter!
Trixton werd derde bij de vierjarigen, ook dankzij één nakomeling: King Schermer. De tophengst won in het najaar van 2020 de Breeders Crown maar kende in 2021 ook pas zijn grote doorbrak. Hij won in Nederland het Criterium en de Giganten Marathon, terwijl zijn duels in Scandinavië met Bengurion Jet en Önas Prince heroïsch waren. Inmiddels heeft hij zich als vijfjarige bij de top van Nederland gevoegd. Muscle Mass en Conway Hall hebben op plek vier en vijf een starterspercentage van 100%. Kentucky Lobell en Kentucky River scoorden voor Muscle Mass en de reuzendoder Kilimanjaro is een zoon van Conway Hall.

Alle leeftijden
Love You eindigde vorig jaar nog als derde in Nederland en is nu terug op één. Kanttekening: het gewonnen prijzengeld werd bijna in zijn geheel binnen geharkt door één nakomeling: Love You Too. Hambo Transs R en Luv Lois Schermer brachten het bedrag vlak boven de 140.000 euro. Zijn zoon Un Amour d’Haufor staat tweede dankzij Kali Smart en de kampioen van 2020, Virgill Boko, bezet plek drie met meerdere goede haververdieners.
Gekeken naar de gemiddelde winsom per geregistreerd product, bij vaderpaarden met tenminste tien gestarte producten, scoren vier hengsten boven de 1.000 euro. Dat zijn: Muscle Mass (2.415 euro), Timoko (1.881 euro), Broadway Fortuna (1.535 euro) en Russel November (1.138 euro). Gelet op deze cijfers doen zij het in de breedte goed.
Quick Wood eindigt hoog als vierde met enkele goede producten zoals Gustafson en Indigo. En Generaal Bianco zorgt er opnieuw voor dat zijn vader Ufo Kievitshof hoog in het klassement staat. Offshore Dream schopte het afgelopen jaar tot plek zes. Voor hem waren Jank Summerland en Kimberly’s Wish de uitschieters.

(einde overzicht der NL-Vaderpaarden in 2022)


Beelden van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar

topper

Boven: Let it be VP (Robin Bakker) wint de 3-jarigen Derby-L,
voor Louis E Lobell (nr.4 met Maik Esper).


topper

Boven: Huldiging van Let it be VP en Robin Bakker na hun Derby-zege.
Trainer Paul Hagoort (linksboven) deelt in de hulde, het als de
eigenaren Piet Groot, Ekko Kisjes en Casper Veldink (zonnebril)*.
Fokker Peter Veldink staat naast zijn vader.
(* enkele andere eigenaren ontbreken op deze foto).


topper

Boven: Lana Lobell, Jaap van Rijn en fokker-eigenaar Arie van Bellen
(duim omhoog) worden gehuldigd na de zege in de Merrie Derby.
(foto Remon Stroomer)

topper

Boven: Lana Lobell (Jaap van Rijn) klopt Lotus Centaur (Bas Crebas)
in de Merrie Trofee en wint daarmee ook de Triple Crown voor
3-jarige merries (Sweepstakes-Merrie Derby-Merrie Trofee).
Fokker Arie van Bellen ontving als fokker een Triple Crown-bonus
van € 2.000 en werd daardoor kampioen bij de fokkers.

Groningen

Boven: Voor veel mensen was het "nu of nooit meer". Er was veel publiek
tijdens de allerlaatste drafmeeting in Groningen. Velen waren op de fiets
gekomen, dus dat waren "stadjers". En de Sweepstakes hadden ook
veel "westerlingen" getrokken. Het was gezellig druk en iedereen
was boos en teleurgesteld over de sluiting op 1 aug. 2021.
(foto HH)

Boven: Huldiging na de Sweepstakes-zege van Love over gold
en pikeur Rick Ebbinge. Het paard heeft 3 fokkers-eigenaren:
Henk Zonderman (midden), Patrick Davidson (afwezig)
en Jeroen Engwerda (links), die tevens de trainer is.
Pikeur Rick Ebbinge draagt de Ajax-kleuren van Davidson.
(foto Geert Koops)

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 2021, de laatste meters.
Mister F Daag (nr.1 met Robin Bakker) komt van de rug van de Italiaan
Vernissage Grif (met Gocciadoro) af en met een laatste krachts-
inspanning duwt de Duitse hengst zijn neus als eerste over
de finish. Tijd 1.11,5 over 2.100 meter.

(de meeste foto's in het westen zijn gemaakt door Remon Stroomer
en die in het noorden door Geert Koops
)


Statistieken 2021
Jaap van Rijn volgde Rick Ebbinge op als kampioenpikeur.
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de N-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier (komen later)


Paard van het Jaar 2021:
*** Let it be VP (Derby-winnaar)
***

De Paarden van het Jaar in de verschillende categorieën
zijn voor 2021 niet bekend gemaakt:
Click hier voor de voorgaande jaren.


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hier


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2021winsomlijst NL-paarden in 2021Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR